Latvija apsver iespēju paātrināti atmaksāt daļu starptautiskā aizdevuma

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvija apsver iespēju paātrināti atmaksāt daļu no starptautiskā aizdevuma, kuru tā ekonomikas glābšanai saņēma no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK), intervijā aģentūrai «Bloomberg» teicis Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks.

Pēc viņa sacītā, Latvija varētu pirms termiņa atmaksāt no SVF saņemto naudu, pateicoties pieaugošiem nodokļu ieņēmumiem, Eiropas Savienības struktūrfondu ieplūšanai un plānotajiem obligāciju pārdošanas darījumiem.

«Attiecībā uz naudas atmaksu SVF mēs, domājams, kaut ko varēsim izdarīt ātrāk, nekā gaidīts. Mēs to pašlaik apspriežam,» Vilka pausto citē «Bloomberg».

Komentējot Vilka izteikumus, britu bankas «Barclays» attīstības tirgu pētījumu nodaļas vadītājs Kristians Kellers, kurš savulaik strādājis SVF, pauda viedokli, ka Latvija dotu ļoti pozitīvu vēstījumu, ja aizdevums SVF tiktu atdots pirms termiņa. «Aizdevuma pirmstermiņa atmaksa SVF varētu būt spēcīguma signāls, kas apliecina tirgiem, ka [valsts ekonomikas] stāvoklis ir labāks, nekā gaidīts,» viņš uzsvēra aģentūrai «Bloomberg».

Tomēr eksperts pieļāva, ka šādam lēmumam varētu arī būt negatīvas sekas, ja tas tirgos tiktu uztverts kā mēģinājums paātrināt Latvijas izstāšanos no pēcprogrammas uzraudzības, «lai varētu pārtraukt veiksmīgo korekciju politiku».

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka starptautiskā aizņēmuma programmas apmērs Latvijai tika plānots 7,5 miljardi eiro, bet, ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija uzlabojās, Latvijai nebija nepieciešams pilnā apmērā saņemt aizdevumā pieejamo finansējumu. Latvija izmantojusi 4,4 miljardus eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu