Mīkstina cietumsodu četrkāršās slepkavības mēģinājumā apsūdzētajam Krievijas pilsonim (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Konstatējot, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, Augstākā tiesa (AT) šodien par trim gadiem mīkstināja četrkāršas slepkavības mēģinājumā apsūdzētajam Krievijas pilsonim Movsaram Isajevam piespriesto 13 gadu cietumsodu.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, no jauna izskatot Isajeva lietu apelācijas kārtībā, AT Krimināllietu tiesu palāta atcēla Rīgas apgabaltiesas 2010.gada 31.marta spriedumu daļā par viņa atzīšanu par vainīgu un sodīšanu.

Pirmās instances tiesa Isajevu bija atzinusi par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL) 15.panta 4.daļas un 117.panta 3. un 10.punkta - par mēģinājumu izdarīt slepkavību grupā vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Savukārt AT šodien apsūdzēto atzina par vainīgu pēc KL 15.panta 4.daļas un 117.panta 3.punkta, proti, par tādu pašu noziegumu, tikai bez kvalificējošās pazīmes, ka tas izdarīts grupā.

Piemērojot KL 49.1 panta 1.punktu, AT Isajevu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un policijas kontroli uz vienu gadu bez mantas konfiskācijas. KL 49.1 panta 1.punktā teikts - ja tiesa konstatē, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tā var šo apstākli ņemt vērā pie soda noteikšanas un sodu mīkstināt.

Līdzīgi, kā to 2010.gadā bija lēmusi Rīgas apgabaltiesa, arī AT šodien nosprieda, ka pēc pamatsoda izciešanas vai pēc atbrīvošanas no cietuma pirms termiņa Isajevs jāizraida no Latvijas, nosakot viņam ieceļošanas aizliegumu uz desmit gadiem.

Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedumu AT atstāja negrozītu. Pilns šodien pasludinātā nolēmuma teksts būs pieejams 10.maijā, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā, piebilda Kataja.

Kā ziņots, AT Krimināllietu tiesu palāta Isajeva lietu apelācijas kārtībā izskatīja jau otro reizi. Arī pirmās instances tiesa šo lietu bija skatījusi divas reizes. Pirmajā no tām Isajevam tika piespriests 16 gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, paredzot pēc soda izciešanas izraidīt viņu no valsts. Vēlāk AT Krimināllietu tiesu palāta šo spriedumu atcēla un apgabaltiesai lieta bija jāizskata no jauna, ko tā izdarīja 2010.gada 31.martā, sodot Isajevu ar reālu brīvības atņemšanu uz 13 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz vienu gadu, kā arī papildus nosakot, ka pēc pamatsoda izciešanas apsūdzētais jāizraida no Latvijas.

Tāpat apgabaltiesa 2010.gada 31.martā piedzina no Isajeva 50 000 latu par labu vienam cietušajam, 20 000 latu - par labu otram cietušajam, 8000 latu - par labu kādai apdrošināšanas kompānijai un 125 latus - par labu valstij saistībā ar advokāta sniegto juridisko palīdzību tiesā.

Kā ziņots, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Jurijs Stepanovs Isajevu apsūdzējis par to, ka viņš 2007.gada janvārī Imantā mēģinājis noslepkavot kādu vīrieti, divas viņa nepilngadīgās meitas un bērnu aukli. Toreiz aģentūras LETA rīcībā nonākusī neoficiālā informācija liecināja, ka Isajevs mēģinājis noslepkavot Konstantīnu Stecjuku, kurš kriminālajās aprindās pazīstams ar iesauku Kola.

«Latvijas Avīze» iepriekš vēstīja, ka Isajeva brālis Ahmeds Isajevs 2007.gadā Maskavā ticis aizturēts aizdomās par žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavību.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar apsūdzību Isajevs uzbrukumu izdarīja 2007.gada 18.janvarī Rīgā, Anniņmuižas ielā 13. No automātiska šaujamieroča tika ievainots 1969.gadā dzimušais Stecjuks, 1985.gadā dzimusi sieviete, kā arī 1997. un 2003.gadā dzimušas meitenes. Vienam uzbrucējam, kurš notikuma vietā pametis Kalašņikova tipa automātu, izdevies aizbēgt, bet Isajevu aizturējis kāds apsargs.

Aģentūras LETA apkopotā informācija liecina, ka pret Kolu līdzīgs slepkavības mēģinājums tika veikts 2003.gada decembrī, kad nenoskaidrotas personas, šaujot no automāta, mēģināja viņu nogalināt.

Toreiz Pārdaugavā vīrietis braucis ar savu automašīnu «Mercedes Benz». Pie krustojuma viņš apstājies aiz kravas automašīnas. Šajā brīdī pie Konstantīna automašīnas parādījies nenoskaidrots vīrietis un no automāta vairākas reizes izšāvis uz viņa spēkratu.

Vairākas lodes trāpījušas motora pārsegā, viena lode, izejot caur automašīnas paneli, trāpījusi uzņēmējam kaklā. Pēc uzbrukuma vīrietis nogādāts slimnīcā. Izrādījies, ka gūtie ievainojumi nav dzīvībai bīstami. Uzbrucēju toreiz aizturēt neizdevās.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu