Nedēļas nogalē sāksies astronomiskais rudens (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nature Pictures by ForestWander, CC BY-SA 2.0

Svētdien, 22.septembrī, sāksies astronomiskais rudens – nakts un diena būs vienāda garuma, bet turpmāk naktis kļūs garākas par dienu, portālam «Apollo» pavēstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Astronomiskais rudens sāksies svētdien īsi pirms pusnakts – plkst.23.44.

Kā norāda sinoptiķi, meteoroloģiskais rudens parasti iestājas agrāk – kad diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili pazeminās zem +15 grādu atzīmes.

Saskaņā ar ilggadējo novērojumu datiem parasti tas notiek 27.augustā, taču šogad kopumā Latvijā diennakts vidējā temperatūra zem +15 grādu atzīmes pazeminājās 24.augustā. Visagrāk tas notika Vidzemē (Alūksnē, Gulbenē un Zosēnos jau 22.augustā), bet Kurzemes ziemeļu rajonos pašā piekrastē (Kolkā un Ventspilī) diennakts vidējā temperatūra vēl nav pazeminājusies zem +15 grādu atzīmes.

Rīgā meteoroloģiskā vasara beidzās piektdien, 13.septembrī, un tas ir gandrīz divas nedēļas vēlāk nekā parasti.

Kā liecina sinoptiķu prognozes, šonedēļ debesis pārsvarā klās mākoņi un bieži līs, bet trešdien dienā vietām lietus būs stiprs. Nedēļas sākumā austrumu puses vējš iegriezīsies no rietumu puses un piekrastē brāzmās sasniegs 15-16 metrus sekundē.

Minimālā gaisa temperatūra naktī gaidāma +10...+15 grādu robežās, savukārt dienā nedēļas gaitā pazemināsies no +14...+19 grādiemnedēļas sākumā līdz +13...+16° darba nedēļas beigās.

Brīvdienās nokrišņu intensitāte samazināsies, tomēr vēl aizvien teritorijas lielākajā daļā gaidāms neliels lietus. Gaisa temperatūra naktī saglabāsies +9...+14 gādu robežās, savukārt dienā gaiss iesils līdz +13...+17 grādiem.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu