Studenti pret policiju: ASV pretkara protestos sestdienas laikā arestē vairāk nekā 200 cilvēku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kolumbijas universitātes studentu telšu pilsētiņa – protests pret karu Gazas joslā.
Kolumbijas universitātes studentu telšu pilsētiņa – protests pret karu Gazas joslā. Foto: Reuters/ScanPix

No Ņujorkas līdz Kalifornijai ASV studenti protestē pret Izraēlas un Hamās karu, guļot universitāšu teritorijā uzbūvētās telšu pilsētiņās. Dažas universitātes aktīvi sāk strādāt pie šo pilsētiņu likvidēšanas, kā rezultātā sestdienas laikā veikti vairāk nekā 200 aresti, vēsta "The Washington Post", "AP" un citi ārvalstu mediji.

Karadarbības dēļ pieaugot bojāgājušo un nogalināto cilvēku skaitam Gazas joslā, protestētāji visā valstī pieprasa izglītības iestādēm pārtraukt finansiālās saites ar Izraēlu un atteikties no sadarbības ar uzņēmumiem, kas, viņuprāt, veicina konfliktu.

Daži ebreju studenti vēstījuši, ka protesti ir pārauguši antisemītismā un likuši viņiem baidīties spert kāju universitātes teritorijā. Dažās universitātēs saņemti ziņojumi par antisemītiskām aktivitātēm.

Kolumbijas universitātē Ņujorkā, kur rīkoti vieni no pirmajiem protestiem, kas veicināja propalestīniešu pasākumus citviet valstī, studenti un administrācija ir sākuši vest sarunas, teikts universitātes sestdienas vakara paziņojumā.

"Dialogs starp augstskolu amatpersonām un studentu aktīvistiem turpinās. Mēs vēlamies lai nav pārpratumu: apgalvojumi par gaidāmo bloķēšanu vai izlikšanu no universitātes teritorijas nav patiesi," teikts Kolumbijas administrācijas paziņojumā.

Lai gan universitāte vairākkārt noteica un pēc tam atlika telšu pilsētiņās likvidēšanas termiņus, universitāte nosūtījusi studentiem e-pastu, sakot, ka policijas atkārtota iesaistīšana "šobrīd" būtu neproduktīva.

Lēmumi izsaukt policistus noveduši pie simtiem arestu visā valstī. Šādas sekas ir mudinājušas Kalifornijas, Džordžijas un Teksasas universitāšu mācībspēkus ierosināt vai veikt balsošanu par neuzticības izteikšanu savu universitāšu vadībai.

Tas gan, tiesa, ir lielākoties simbolisks pārmetums, bez reālas spējas atstādināt vadību no amata vietām.

Vašingtonas Universitāte Sentluisā sestdien noslēdza pieeju dažam universitātes ēkām un arestēja protestētājus. Sentluisas policijas departaments sociālajos tīklos paziņoja, ka palīdzējis universitātes policijai, lai gan pilsētas darbinieki nevienu arestu neveica.

Sentluisas laikraksts "Riverfront Times" ziņoja, ka protesta laikā, kas sākās sabiedriskās vietās un pēc tam pārgāja uz universitātes teritoriju, tika arestēti vairāk nekā 80 cilvēki.

Sentluisas vietējās likumdevēju institūcijas prezidente Megana Grīna sociālajos tīklos paziņoja, ka viņa bija klāt un protests bija mierīgs, "līdz policija neuzklupa kā slazds".

Zaļās partijas prezidenta amata kandidāte Džila Steina sociālajos tīklos paziņoja, ka viņa un divi viņas kampaņas vadītāji ir starp cilvēkiem, kuri tika arestēti Vašingtonas universitātes teritorijā.

Dienvidkalifornijas Universitāte (USC) sestdien paziņoja, ka savā Losandželosā esošajā universitātes studentu pilsētiņā uz laiku ir slēgusi pieeju nerezidentiem, nesniedzot sīkāku informāciju par slēgšanas detaļām vai iespējamiem veidiem, kā tiks noteikta uzstādījuma ievērošana.

Sakaru nodaļas vecākais viceprezidents Džoels Kurans savā paziņojumā sacīja, ka USC īpašumu izdemolējuši dalībnieki no grupas, "kas nelegāli apmetusies mūsu universitātes pilsētiņā", kā arī traucē ikdienas norises un uzmācas studentiem.

Studenti noraidīja daudzos universitātes prezidenta Kerola Folta mēģinājumus tikties, un administrācija cer uz "saprātīgāku atbildi svētdien, pirms mēs būsim spiesti lemt par turpmāku rīcību", sacīja Kurrans.

"Lai gan universitāte pilnībā atbalsta vārda brīvību, šie vandālisma un uzmākšanās akti ir absolūti nepieņemami un netiks pieļauti," sacīja Kurrans.

Sestdien Bostonā īpaši bruņojušies policisti likvidēja studentu telšu apmetni Ziemeļaustrumu universitātes pilsētiņā.

Masačūsetsas štata policija paziņoja, ka tika arestēti aptuveni 102 protestētāji. Paši protestētāji atklājuši, ka pirms arestēšanas viņiem tika dotas aptuveni 15 minūtes, lai izklīstu.

Strādniekiem gāžot teltis un pārvēršot nometni gružos, vairāki desmiti cilvēku nometnei iepretim skandēja: "Atbrīvojiet bērnus" un turpināja atkārtot saukļus pret karadarbību Gazā.

Ziemeļaustrumu universitāte savā paziņojumā norādīja, ka demonstrācijā, kas sākās pirms divām dienām, ir "iefiltrējušies profesionāli organizatori", kas nav saistīti ar universitāti, un tika izmantoti antisemītiski izteicieni, tostarp "nogalināt ebrejus".

"Mēs nevaram pieļaut šāda veida naida runu mūsu pilsētiņā," teikts sociālajos medijos publicētajā paziņojumā.

Studentu grupa "Huskies for a Free Palestine" apstrīdēja universitātes paziņojumu, norādot, ka pie antisemītiskajiem izteicieniem vainojami cilvēki, kuri iebilst pret viņu rīkoto protestu, un neviens protestētājs no studentu vidus "neatkārtoja pretīgo naida runu".

Bostonas protestā iesaistītie studenti sacīja, ka pretprotestētāji mēģinājuši kūdīt uz naida runu, taču viņu pasākums saglabājies miermīlīgs un, tāpat kā daudzviet citur valstī, bija ar mērķi pievērst uzmanību tam, ko viņi raksturo kā "genocīdu" Gazā, un viņu universitātes līdzdalībai karā.

Netālu esošā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) prezidents sestdien paziņoja, ka studentu telšu nometne ir kļuvusi par "potenciālu magnētu nemiermīlīgiem protestētājiem no ārpuses" un drošības nodrošināšana tajās prasa lielus resursus.

"Mēs esam atbildīgi pret visu MIT kopienu, un nav iespējams droši uzturēt šāda līmeņa aktivitāti," sacīja MIT prezidente Sallija Kornblūta. "Esam atvērti turpmākām diskusijām par telšu nometnes izbeigšanu. Taču šim konkrētajam viedokļa paušanas veidam drīz ir jābeidzas."

Indiānas universitātes policijas darbinieki un štata policija sestdien arestēja 23 cilvēkus nometnē universitātes pilsētiņā Blūmingtonā. Teltis un nojumes, kas tika uzceltas piektdien, pārkāpj skolas kārtības noteikumus, teikts universitātes policijas paziņojumā.

Protestētāji tika aizturēti pēc atteikšanās novākt būves un viņiem izvirzītas dažāda veida apsūdzības.

Arizonas štata universitāte (ASU) paziņoja, ka sestdienas rītā tika arestēti 69 cilvēki, kuri tiek turēti aizdomās par pretlikumīgu uzturēšanos teritorijā saistībā ar neatļautas nometnes ierīkošanu Tempē esošās universitātes pilsētiņas teritorijā. Protestētājiem tika dota iespēja doties prom, un tie, kuri atteicās, tika arestēti.

"Lai gan universitāte turpinās būt vide, kas ciena vārda brīvību, ASU galvenā prioritāte ir radīt drošu vidi, kas atbalsta mācīšanu un mācīšanos," teikts universitātes paziņojumā.

Valsts mēroga protesti universitātes sākušies kā reakcija uz Izraēlas ofensīvu Gazā. Kopš 18. aprīļa arestiem Kolumbijas universitātē, kur izcēlās viena no pirmajām sadursmēm starp policiju un telšu pilsētiņā esošajiem protestētājiem, arestēti vairāk nekā 700 studenti. AP ziņo, ka visu protestu laikā reālais arestēto cilvēku skaits ir pat vairāk nekā 900.      

Pēc Hamās uzbrukuma Izraēlas dienvidos 2023. gada 7. oktobrī, kad teroristi nogalināja aptuveni 1200 cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija civiliedzīvotāji, un sagrāba aptuveni 250 ķīlniekus, Izraēla uzsāka ofensīvu Gazā ar mērķi izskaust Hamās.

Sekojošās un joprojām aktīvās karadarbības laikā Izraēla Gazas joslā ir nogalinājusi vairāk nekā 34 000 palestīniešu, starp kuriem lielākā daļā ir sievietes un bērni, ziņo vietējā veselības ministrija.

Izraēla un tās atbalstītāji universitātes protestus ir nodēvējuši par antisemītiskiem, savukārt Izraēlas kritiķi saka, ka šādi apgalvojumi tiek izmantoti, lai apklusinātu pretiniekus.

Lai gan daži protestētāji ir noķerti kameru priekšā, izsakot antisemītiskas piezīmes vai vardarbīgus draudus, protestu organizatori, no kuriem daži ir ebreji, apgalvo, ka tā ir miermīlīga kustība, kuras mērķis ir aizstāvēt palestīniešu tiesības un protestēt pret karu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu