OCTA nozare: Situācija tirgū ir būtiski pasliktinājusies (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Kārkliņš/LETA

Pagājušajā gadā OCTA nozare strādāja ar gandrīz četrus miljonus eiro lieliem zaudējumiem, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

Kā portālam «Apollo» pastāstīja LTAB pārstāve Inese Lukaševiča, zaudējumus var skaidrot ar vairākiem faktoriem – 2013.gadā palielinājies iesniegto zaudējumu pieteikumu skaits, kā arī apdrošināšanas atlīdzību izmaksu summas. Tāpat palielinājies atlīdzību apjoms, kas ir izmaksāts no Garantijas fonda. Pat neiekļaujot gada pārskatā likvidējamās AAS «Balva» negatīvos darbības rezultātus, OCTA zaudējumu apmēri sasnieguši 3,7 miljonus eiro, kas ir par 2,3 miljoniem eiro vairāk kā gadu iepriekš.

LTAB apkopotā informācija par OCTA nozares pērnā gada darbības rādītājiem liecina, ka 2013.gadā reģistrēti 31 107 ceļu satiksmes negadījumi (CSNg). Tādējādi, salīdzinot ar 2012.gadu, negadījumu skaits praktiski palicis nemainīgs. Uz Saskaņoto paziņojumu pamata pagājušajā gadā reģistrēti gandrīz 64% CSNg jeb 19 820 avārijas, vislielāko avāriju skaitu sasniedzot martā, augustā un septembrī. No tā var secināt, ka šajā periodā ir bijuši vairāk negadījumi bez nopietnām sekām, kas ļāvis saskaņoto paziņojumu plašāk izmantot negadījumu noformēšanā.

2013.gadā apdrošināšanas sabiedrībās, tai skaitā likvidējamās AAS «Balva» un LTAB kopā iesniegti 39 966 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 3 490 jeb 9,6% vairāk nekā 2012.gadā. Saistībā ar šī gada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem, 2013.gadā ir pieņemts 39 361 lēmums par kopējo summu 35,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par 3,9 miljoniem eiro jeb 12,3% vairāk nekā 2012.gadā.

Palielinājies ir arī vidējās atlīdzības izmaksas lielums par Latvijā izraisītiem CSNg, kas salīdzinot ar 2012.gadu audzis par 4,7%.

«Analizējot OCTA apdrošināšanas nozares darbības rezultātus 2013.gadā, kopumā var teikt, ka salīdzinot ar 2012.gadu, situācija tirgū ir būtiski pasliktinājusies, zaudējumu apmēram pieaugot vairāk nekā 2,5 reizes. Būtiski ir arī uzsvērt, ka pērnā gada kopējos OCTA apdrošināšanas nozares darbības rādītājos nav iekļauti likvidējamās AAS «Balva» darbības rezultāti. Līdz ar ko, raugoties no deviņu mēnešu statistikas, varam secināt, ka, ja pērnā gada OCTA tirgus rādītājos tiktu iekļauti AAS «Balva» rezultāti, reālais zaudējumu apmērs, ar kādu OCTA nozare noslēgtu 2013.gadu, būtu ievērojami lielāks», stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu