Pabriku sadusmo kāda AM rīcībā nonākusi karte (186)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) vērsies Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» darbību. Ministrs ir satraukts par organizācijas sagatavotu karti un tās interneta mājaslapā rakstīto, piektdien vēstī «Latvijas Avīze».

Aizsardzības ministrijas rīcībā nonācis kādā Rīgas tipogrāfijā 2000 eksemplāros drukāšanai sagatavotas kartes eksemplārs. Kartes nosaukums ir «Lielais Tēvijas karš Latvijas kartē. 490 pieminekļi un karavīru apbedījumi».

Neesot pretenziju pret pašu grafisko karti un pieminekļu attēliem, bet gan tekstu, kas ir nacionālo naidu kurinošs.

«Tekstā nacisms un fašisms tiek identificēts ar Eiropu, Latvija tiek vērtēta kā Krievijai, ne Eiropai piederoša teritorija. Nacionālie partizāni tiek dēvēti par līdz galam nenosistiem nacistiem. Uzsvērti krievu tautas zaudējumi karā, bet ebreji atstāti beigu galā. Latvijas zeme tiek uzskatīta par krieviem piederošu jau no sirmas senatnes. Kad ielūkojos organizācijas mājas lapā, man kā diplomētam vēsturniekam vispār saslējās mati stāvus, gandrīz viena falsifikācija, jau sākot no Livonijas un krustnešu kariem, nemaz nerunājot par jaunāko vēsturi. Piemēram, Latvijas armijas karavīri neatkarības cīņās tiek dēvēti par separātistiem, bet Bermonta karaspēks – godā celts! Un, runājot par krievu tiesībām dzīvot Baltijā, tiek teikts, ka, neskatoties uz laikiem un ienaidnieku panākumiem, Krievija vienmēr paliks neuzvarama un agri vai vēlu atjaunos status quo. Kā to saprast? Šādi teksti met ēnu pār Latvijas krieviem,» – tā Pabriks.

«Uzskatu, ka šī organizācija apzināti manipulē ar vēstures faktiem un terminoloģiju, mēģinot šķelt Latvijas sabiedrību. Turklāt organizācija, kas it kā pārstāv krievu kopienu Latvijā, met ēnu uz krievu tautības iedzīvotājiem – mūsu valsts patriotiem, kuri savas dzimtas nākotni saista ar Latviju. Nav pieļaujama šāda materiāla tiražēšana, kurā nacisma idejas tiek pielīdzinātas Eiropas vērtībām, tādejādi Eiropas tautas emocionāli tiek sasaistītas ar darbību pret krievu tautu un kultūru, kā arī atbalstu totalitārām ideoloģijām,» paziņojumā medijiem piektdien uzsver Pabriks.

Ministrs norāda, ka šāda materiāla publicēšana ir uzskatāma par mēģinājumu ar informācijas kara metodēm ietekmēt Latvijas sabiedrību un apšaubīt Latvijas valsts centienus samierināt karojušās puses, kā arī ierobežot iespēju saņemt visaptverošu vērtējumu par Otrā pasaules kara notikumiem Latvijas teritorijā.

Par šāda materiāla izdrukām un publicēšanu Pabriks informējis arī izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli (RP), brīdinot par to iespējamo nonākšanu mazākumtautību skolās.

«Latvijas Avīze» raksta, ka papētot karti, izlasāmi arī tādi teksti, piemēram, «karavīri, kurus nomocīja eiropiešu okupanti», «viegla pastaiga eiropiešu okupantiem neizdevās», «eiropiešu paverdzinātāji», «cilvēkus mocīja eiropiešu geto», «Eiropas izsmalcinātās sistēmas upuri».

Karte sagatavota ar Krievijas vēstniecības Latvijā atbalstu un domāta bezmaksas izplatīšanai, vēstī avīze.

Kartes autors Aleksandrs Ržavins organizācijas «Krievu sabiedrība Latvijā» valdes loceklis, protams, ir pārsteigts par pretenzijām. Arī organizācijas valdes priekšsēdētāja Tatjana Favorska ir pārsteigta par pretenzijām pret tekstu.

«Krievu sabiedrība Latvijā» izveidota 1995.gadā, atdaloties no Vjačeslava Altuhova vadītās Latvijas krievu kopienas. Favorska no PCTVL kandidējusi gan 10., gan 11.Saeimas vēlēšanās.

Komentāri (186)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu