Soross: Eiropai draud 25 stagnācijas gadi; krīzei Ukrainā jābūt modinātājzvanam (135)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Miljardieris Džordžs Soross intervijā telekanālam «Bloomberg» prognozējis - ja Eiropas politiķi nespēs ciešāk integrēt eirozonu un atcelt pieņemtās vadlīnijas, kas bankas šobrīd attur piešķirt aizdevumus, Eiropu gaida 25 stagnācijas gadi līdzīgi, kā Japānā.

«Kamēr akūtā finanšu krīze, kas nomoka Eiropu kopš 2010.gada «ir pārvarēta», tā atstājusi aiz sevis aizdevējos un parādniekos sadalītu Eiropu,» telekanālam sacīja 83 gadus vecais Soross. «Tajā pašā laikā bankas bija spiestas veikt tā dēvētos stresa testus, tā vietā, lai nodrošinātu ar kapitālu uzņēmumus.»

Leģendārais investors prognozēja, ka Eiropa šādus 25 stagnācijas gadus var arī nepārdzīvot. «Jums jāturpina integrācija, jums jāatrisina banku problēma, jo Eiropa šajā ziņā pašlaik atpaliek no visas pārējās pasaules.»

Soross, kura investīciju uzņēmums laikā no 1969. līdz 2011.gadam strādājis vidēji ar 20% peļņas pieaugumu gadā, zināms, kā pastāvīgs Eiropas vienotās valūtas sistēmas kritiķis. Viņš arī asi kritizējis Grieķijai un Spānijai nozīmētos taupības pasākumus. «Lai uzveiktu ilgstošu stagnāciju, ir nepieciešami radikālāki soļi,» sacīja miljardieris.

Viņš uzskata, ka Ukrainai vajadzētu kalpot kā Eiropas modinātajzvanam, jo tās šā brīža politiskā nestabilitāte radusies līdzīgu problēmu dēļ, kas izraisīja finanšu krīzi Eiropā.

«Eiropas Savienība pieprasīja Ukrainai pārāk daudz, bet pretī piedāvāja pārāk maz brīdī, kad valsts mēģināja pievienoties Eiropas politiskajam blokam,» turpināja Soross. Tas esot devis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam jaunu iespēju aizpildīt radušos tukšumu.

«Eiropai no jauna jāatklāj sava kopējā identitāte, nevis katrai valstij tikai jāīsteno savas nacionālās intereses, kā tas ir šobrīd. Tas tikai padziļina savstarpējos konfliktus. Es ceru, ka Eiropa šo pārbaudi pārvarēs,» pauda miljardieris.

Sorosa investīciju uzņēmums «Soros Fund Management LLC», kas tika izveidots pirms trim gadiem tikai lai pārvaldītu viņa privātos līdzekļus, pērn spēja strādāt ar 5,5 miljardu ASV dolāru peļņu.

Komentāri (135)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu