Tiesībsargs: Ikvienam ir tiesības iegūt nesagrozītu informāciju (90)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jautājums par Krievijas televīziju ziņu raidījumu retranslēšanas iespējamu ierobežošanu Latvijā ir sarežģīts, intervijā «Dienai» atzinis tiesībsargs Juris Jansons, tomēr uzsverot, ka ikvienam ir tiesības iegūt pēc iespējas precīzāku un nesagrozītu informāciju.

«Politiķiem, valsts varas nesējiem, jābūt gudriem un ļoti profesionāliem. No vienas puses, ir personas rīcības brīvība, bet, no otras puses, - ja tas ir citas valsts ierocis (sauksim tā), lai ietekmētu viedokli vai izdarītu zināmu ideoloģisko spiedienu uz noteiktām sabiedrības grupām, tad tas ir ļoti nopietni jāvērtē,» iespējas iejaukties vērtējis Jansons.

Jansons atzinis, ka retranslēšanas pārtraukšana var būt viens no risinājumiem, taču jābūt arī kompensējošam mehānismam ar saviem kanāliem un informatīvi izglītojošām programmām.

«Mums ir ļoti maz profesionālu diskusiju par situāciju valstī. Par politiku, kultūru, veselības aprūpi, izglītību, tajā skaitā bilingvālo izglītību. Bez sakarsētas atmosfēras. Analītiski par to, kur mēs esam, uz kurieni ejam, kāpēc ejam tieši šo ceļu, kā ir citās valstīs. Bez ierastajiem lozungiem - puseiropā tā ir, mums arī to vajag. Svarīgi saprast, vai tajās «citās Eiropas valstīs» visi aspekti ir ņemti vērā. Līdz ar to veidotos sabiedrības saprasti un akceptēti attīstības vektori konkrētām jomām,» izteicies tiesībsargs.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) ir izteikusies, ka Kultūras ministrijā nekavējoties ir jāveido Mediju nodaļa un paralēli jāsāk darbs pie Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma revīzijas, lai konstatētu vēl neizmantotās iespējas Latvijas mediju telpas aizsargāšanai.

Krievijas rīcība Ukrainā liek politiķiem sastapties ar realitāti un viņi vairs nešaubās, ka ir nepieciešamas izmaiņas. No Krievijas retranslētie kanāli situāciju Ukrainā atspoguļo no Krievijas interešu viedokļa, un tas kaitē Latvijas interesēm, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja.

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu