Valsts izmaksā visu kompensāciju Lembergam tā dēvētajā Grinberga lietā (191)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs ceturtdien saņēmis visu morālā kaitējuma atlīdzību no Latvijas valsts, kas tika piedzīta saistībā ar tā dēvēto Grinberga lietu.

Lembergs portālam «Apollo» pavēstīja, ka no valsts saņēmis 7257 latus.

Kā atgādina ziņu aģentūra BNS, pērn novembrī spēkā stājās 2011.gada Augstākās tiesas spriedums, ar kuru par labu Lembergam no Latvijas valsts piedzīta 3000 latu atlīdzība par nodarīto morālo kaitējumu un 150 latu lieli tiesāšanās izdevumi.

Tiesa arī noteica, ka ir atmaksājama Lemberga iepriekš nepamatoti iemaksātā valsts nodeva 4107 lati par prasības iesniegšanu un pretapelācijas sūdzības iesniegšanu. Kopumā piedzītā summa veido 7257 latus.

Spriedums stājās spēkā, jo Senāts nolēma neierosināt kasācijas tiesvedību Lemberga prasībā pret Ģenerālprokuratūru un Finanšu ministriju.

Decembrī gan FM lūdza atlikt sprieduma izpildi līdz šā gada 1.janvārim, ņemot vērā valsts finanšu gadu. Pret to nav iebildusi arī Lemberga pārstāve, iepriekš informēja Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Jau ziņots ‒ pirmās instances tiesa nolēma, ka Lembergam no valsts par morālo kaitējumu pienākas 10 tūkstošu latu kompensācija, taču Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta uzskatīja, ka Ventspils mēram pienākas 3000 latu kompensācija.

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta nosprieda Lemberga prasību apmierināt daļēji, proti, piedzīt no Latvijas valsts par labu Lembergam 3000 latu atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu un 150 latu lielus tiesāšanās izdevumus. Pārējā daļā prasība tika noraidīta.

Tiesa arī noteica, ka ir atmaksājama Lemberga iepriekš nepamatoti iemaksātā valsts nodeva 4107 lati par prasības iesniegšanu un pretapelācijas sūdzības iesniegšanu.

Lembergs gan bija iesniedzis prasību no valsts piedzīt vienu miljonu latu.

Ventspils mēra iesniegtajā prasībā sīki izklāstīta Grinberga lietas norise kopš tās sākuma 2005.gada decembrī, kā arī ar konkrētiem apstākļiem un faktiem pierādīts, ka ierosinātais kriminālprocess bija nepamatots un tā ierosināšana un virzība – politiska afēra. Prasītās summas lielums noteikts, ņemot vērā prokuratūras darbinieku nepamatotās darbības, spēkā esošās tiesību normas un praksi līdzīgu lietu izskatīšanā pasaulē.

Tā kā prokuratūras īpašumā nav savas mantas un tās finansējums neveidojas no pašas ienākumiem, bet tā vienmēr rīkojas valsts vārdā, lietā kā atbildētāja tika pieaicināta arī FM.

Savukārt Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nesen nolēma, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) jāatsauc godu un cieņu aizskarošas ziņas Grinberga lietā, kas izplatītas biroja interneta vietnē, un valstij Lembergam jāsamaksā četru tūkstošu latu morālā kaitējuma kompensācija, kā arī tiesas izdevumi. Spriedumu KNAB pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesā.

Ventspils mērs Grinberga lietā bija apsūdzēts par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli un izdarīja tīšas darbības, kas radījušas smagas sekas valsts varai un pārvaldības kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātu personu tiesībām un interesēm.

Turpretī, pēc prokuratūrā paustā uzskata, Lembergs apzināti nepatiesi apgalvojis, ka papildu informācija par rīkojumos minētā Ojāra Grinberga personas datiem no Ekonomikas ministrijas un Ministru kabineta nebija saņemta, lai gan patiesībā tā tika saņemta jau 2005.gada decembrī.

Visas trīs tiesu instances Lembergu attaisnoja.

Komentāri (191)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu