Vētra plosa Latviju: Ventspils bez elektrības; sagruvusi jaunceltne; ir citi postījumi (194)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dāvis Gūtmanis/LETA

Aizvadītajā naktī vētra sasniegusi Latviju, daudzviet nodarot arī postījumus. Spēcīgā vēja dēļ elektroapgāde šorīt bija traucēta vairāk nekā 100 000 mājsaimniecību, vislielākās problēmas bija novērojamas Kurzemē - Ventspils, Kuldīgas un Dundagas pusē, aģentūru LETA informēja AS «Sadales tīkls» preses sekretāre Ilze Rubene.

Šodien līdz plkst.10 izdevies atjaunot elektrības piegādi vairāk nekā 30 000 klientu.

Atjaunota elektroenerģijas piegāde Ventspils apkārtnē. Bojājumu novēršana rit visā Latvijā. Joprojām bez elektrības ir vairāki desmiti tūkstošu klientu.

Bojājumu novēršanā iesaistītas 408 brigādes. Tiek nodrošinātas visas materiālās rezerves - balsti, elektrolīniju vadi un citi materiāli, lai efektīvi novērstu bojājumus. Ir piesaistītas visas pieejamās tehnikas vienības - kvadricikli, traktori, pacēlāji un citas.

Šonakt bez elektrības palika visa Ventspils. Ventspilij kopš plkst.8.53 pakāpeniski tiek atjaunota elektroenerģijas piegāde, aģentūru LETA informēja «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa paskaidroja, ka atjaunota elektrības piegāde no Grobiņas pa 110 kilovoltu augstsprieguma līniju.

Pagājušajā naktī spēcīgākās vēja brāzmas fiksētas Liepājā un Ventspilī, bet mazāk vētras spēku varēja izjust Vidzemes vidienē un austrumu reģionos, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Saskaņā ar apkopotajiem datiem spēcīgākās vēja brāzmas bijušas ap plkst.2 naktī, kad Liepājas ostā un Ventspilī vēja ātrums sasniedzis 30 metrus sekundē (m/s), bet Daugavgrīvā bijuši 29 m/s.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs neapstiprina, ka šī bijusi spēcīgākā vētra Latvijā kopš 2005.gada, jo 2012.gada martā Ventspilī fiksētas brāzmas 34 m/s.

Rīgas domes Satiksmes departaments ziņo, ka saistībā ar vēja radītajiem bojājumiem daudzviet Rīga nestrādā luksofori, tāpēc autovadītāji ir aicināti braukt piesardzīgi.

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) kopumā jau 173 reizes devies likvidēt vētras radītos postījumus, aģentūru LETA informēja VUGD.

Vairāk nekā puse izsaukumu bija saņemta Rīgā.

Glābšanas darbi bija saistīti ar nolūzušo koku novākšanu no ceļa braucamās daļas un no automašīnām, pārrautiem elektrības vadiem, atrautiem reklāmas stendiem. Kopumā 133 reizes ugunsdzēsēji glābēji novāca kokus no ceļa braucamās daļas, 12 reizes no automašīnām un septiņas reizes no ēkām.

Visnopietnākos postījumus vējš nodarījis Liepājā, kur Salmu ielā nobrukusi jaunceltne ar sastatnēm. Gruveši apbēruši mikroautobusu un ceļa braucamo daļu. Pēc VUGD rīcībā esošās informācijas, cilvēki negadījumā nav cietuši.

Rīgā kāds vēja nolauzts koks uzkritis uz trim automašīnām, kā arī krītot izsitis vairākus logus piecstāvu dzīvojamai mājai.

Ja esi bijis liecinieks vētrai, pievieno savas fotogrāfijas fotogalerijai un parādi vētras nodarījumus citiem!

Pirmais iedzīvotāju lūgums palīdzēt novērst vēja radītos postījumus saņemts vakar plkst.20.37 no Rīgas, kur brāzmās bija norauta kāda izkārtne.

Visvairāk izsaukumu - 78 - saņemti no Rīgas reģiona, otrajā vietā izsaukumu skaita ziņā ierindojas Zemgales reģions, bet Kurzeme - tikai trešajā.

Kā jau ierasts, lielākajā daļā gadījumu glābējiem nācies novākt uz ceļa braucamās daļas nokritušus kokus un zarus, kas traucējuši satiksmi. Koki krituši arī uz automašīnām un elektrības vadiem, bet citviet sagāztas sastatnes.

Kā novēroja aģentūra LETA, stiprais vējš naktī ievērojami papostījis arī Rīgas centru. Piemēram, Dzirnavu ielā kādam veikalam nolauzta izkārtne, dzīvojamās mājas pagalmam Antonijas ielā vējš «izpūtis» vārtus, netālu no Baznīcas ielas kādai ēkai atrauta skārda jumta loksne.

Brīvības ielā apgāztas vairākas ceļazīmes, savukārt Marijas ielas graustam vējā sadriskāts fasādes pārsegums. Daudzviet Rīgā sastopamas policijas ekipāžas.

Lidostas «Rīga» darbu vētra nav būtiski ietekmējusi - lidmašīnu izlidošana plānota saskaņā ar grafiku, liecina informācija lidostas mājaslapā.

Ceļā saskaņā ar grafiku šorīt devušās jau pirmās lidmašīnas.

Lidostas informācija liecina, ka patlaban atcelts tikai viens reiss - plkst.6.05 paredzētais «airBaltic» lidojums uz Kopenhāgenu.

Pirmās ielidojošās lidmašīnas Rīgas lidostā tiek gaidītas sākot no aptuveni plkst.8.30 un pagaidām nav informācija, ka kāds reiss būtu atcelts, izņemot plkst.9.50 plānotais «airBaltic» lidojums no Kopenhāgenas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VAS «Starptautiskā lidosta «Rīga»» komunikācijas vienības vadītāja Elīna Krastiņa, vakar vakarā atcelti trīs ielidojošie reisi, citi devušies ceļā saskaņā ar grafiku.

Kā ziņots, šonakt Latvijai no Kurzemes uz Vidzemi pāri traucās vētra, kas nu pamazām sākusi zaudēt savu spēku. Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija, līdz plkst.2 stiprākās vēja brāzmas - 30 metri sekundē - fiksētas Ventspilī un Liepājas ostā.

Komentāri (194)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu