VID taisnojas par «ogotāju un sēņotāju nodokli» (253)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: stephycupcake, CC BY-NC-ND 2.0

Nedēļas sākumā Valsts ieņēmumu dienests (VID) publiskoja atgādinājumu iedzīvotājiem, kas savu ģimenes budžetu papildina ar ienākumiem no ogu un sēņu pārdošanas. Šis paziņojums izraisījis negaidīti lielu sabiedrības ievērību. Sociālos tīklos un portālu komentāros iedzīvotāji jautā, vai VID nav svarīgāku uzdevumu, ko veikt.

Ierēdņi uzsver, ka noticis pārpratums un sabiedrības sašutums ir nevietā – nodoklis jāmaksā vien tad, ja dabas veltes tirgotas lielos apmēros, trešdien vēstīja TV3 ziņas.

VID galvenā nodokļu inspektore Marija Radzišonoka skaidro, ka visiem ogotājiem un sēņotājiem, kuru ienākumi ir zem 2000 latiem, nav, par ko uztraukties. «Vienīgais, ko viņi var darīt, ir uzskaitīt savus ienākumus. Galvenais, lai [ienākumi] nesasniedz 2000 latu,» sacīja viņa.

Dienests norāda, ka būtu labi, ja ogotāji un sēņotāji kādā burtnīcā pierakstītu, cik tie nopelna. Vienlaikus ierēdņi sola, ka pamatīgas represijas pret ogotājiem un sēņotājiem neplāno izvērst.

Arī tirgū aptaujātie sēņu un ogu tirgotāji vien pasmejas par tādiem ienākumiem no dabas veltēm, kas pārsniegtu 2000 latu.

VID iepriekš norādīja, ka ogotāji, sēņotāji un savvaļas ārstniecības augu un ziedu vācēji, ja to ienākumi gada laikā nepārsniedz 2000 latu, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji, taču viņiem ir jāveic uzskaite par gūtajiem ienākumiem, proti - no gūtajiem ieņēmumiem ir jāatskaita izdevumi, kas radušies sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas gaitā.

Tas ir jādara tādēļ, ka gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti ienākumi no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, ja tie nepārsniedz 2000 latu gadā.

Savukārt, ja ienākumi no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, kuri kopā ar ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas pārsniedz 2000 latu gadā, tie ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Tādējādi ogotājs un sēņotājs, saņemot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamus ienākumus, kas pārsniedz 2000 latu gadā, pats aprēķina un iemaksā budžetā iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Tas nozīmē, ka par 2013.gadā gūtajiem ienākumiem no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, ja tie gada laikā pārsniedz 2000 latu, laika posmā no 2014.gada 1.marta līdz 1.jūnijam ir jāiesniedz VID Gada ienākumu deklarācija.

Komentāri (253)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu