Vīķe-Freiberga: Putina Krievija spiedīsies uz priekšu, cik tālu vien var (580)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga lekcijā ASV paziņojusi, ka Krievijas dalība Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē visas ANO darbību ir padarījusi «impotentu attiecībā uz visiem nodomiem un mērķiem», kā arī brīdināja, ka Vladimira Putina vadītā Krievija «spiedīsies uz priekšu, cik tālu vien var, un, kad tā netiks atgrūsta, spiedīsies vēl tālāk».

Lekcijā Ringlinga Mākslas un dizaina koledžā Floridas štata Sarasotas pilsētā 11 grāmatu autore un eksperimentālās psiholoģijas doktore Vīķe Freiberga, kas Latvijas prezidentes amatā bija divus termiņus no 1999. līdz 2007.gadam, norādījusi, ka Rietumu līderi nekad nav saskārušies ar personību, kas līdzinātos Putinam, vēstīja Sarasotas laikraksts «Herald-Tribune».

«Nav vajadzīgs doktora grāds psiholoģijā, lai saprastu, ka viņš ir pēc varas izslāpis un bezbailīgs, un spēlē pokeru, ja jums patīk, var teikt, spēlē zaķpastalas ar visu pārējo pasauli un skatās, cik tālu viņš var aiziet, līdz cilvēki atrod līdzekļus, ar ko stāties pretī viņa agresijai,» Vīķe-Freiberga raksturojusi Putinu.

Viņa izmantoja spēļu teorijā lietoto zaķpastalu apzīmējumu, kas radies no nelegālu automašīnu sacensību piemēra, kad divas mašīnas traucas viena otrai pretī līdz sadursmei - ja neviens no diviem autovadītājiem nepagriezīs stūri, viņi abi ies bojā frontālā sadursmē pie liela ātruma. Šis apzīmējums nereti tiek izmantots arī mūsdienu politikas un ekonomikas zinātnē, lai raksturotu situāciju, kad divi pretinieki negrib padoties, bet, nevienam nepadodoties, sekas ir vispostošākās abām pusēm.

«Es teiktu, ka viņam ir bijusi lieliska praktiskās psiholoģijas apmācība. Tas nozīmē, piemēram, ka viņš [izprot] to valstu vadītāju raksturu, kurus satiek, un atrod viņu vājos punktus un izspēlē tos pret viņiem. Viņam ir liels talants un viņam arī ir bijušas lieliskas apmācības, varu to apliecināt,«teikusi bijusī Latvijas prezidente, kas, kā norāda laikraksts, bija pirmā sieviete kādas bijušās padomju republikas prezidenta amatā, kā arī kļuva par pirmo sievieti prestižā Madrides kluba, kas apvieno daudzus bijušos prezidentus un premjerus no visas pasaules, vadītājas amatā.

76 gadus vecā Vīķe-Freiberga tēlaini sacījusi, ka Putins iekasē naudu no Staļina laiku apdrošināšanās polises, lai uzturētu dzīvas Krievijas ekspansijas ambīcijas, vēsta «Herald-Tribune».

Viņa atgādinājusi, ka Padomju Savienība pagājušajā gadsimtā ieveda krievu viesstrādniekus valstīs, ko bija pievienojusi 40.gados, vienlaikus neskaitāmus vietējos deportējot uz gulagu, raksta avīze.

«Apzinātas iedzīvotāju pārvietošanas, kas sākās Straļina laikā un ko turpināja viņa pēcteči, mērķis bija iepriekš noteikts, lai garantētu, ka tad, ja valstis atgūst savu neatkarību, vienmēr ir iespējams izspēlēt krievu minoritātes kārti,» paskaidrojusi Vīķe-Freiberga.

Tieši etnisko krievu apdraudējums Ukrainas Krimas pussalā bija Putina pamatojums Krievijas agresijai reģionā, kas pēc svētdien notikuša referenduma lūdza to uzņemt Krievijas sastāvā. Referendumā, ko Rietumvalstis neatzīst par likumīgu, izstāšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai atbalstīja nepilni 97% dalībnieku.

Vīķe-Freiberga referendumu raksturojusi kā neveiklu atgriešanos padomju stila politikā, kurā Krievijas Federācija «kaut kādā laika mašīnā kaut kā joprojām dzīvo», vēsta «Herald-Tribune».

Vīķe-Freiberga lekcijas klausītājiem norādījusi, ka 27% Latvijas iedzīvotāju sevi uzskata par etniskajiem krieviem, tādēļ Latvijas labākā aizsardzība ir NATO, kurā ir arī abas Latvijas kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva.

Kā pierādījumu tam viņa atgādinājusi, ka ASV nesen nosūtīja papildu iznīcinātājus NATO patrulēšanas misijai Baltijas valstu gaisa telpā un tādējādi tagad misijā piedalās jau desmit iznīcinātāju. Vīķe-Freiberga uzsvērusi, ka tas ir «ievērojami samazinājis» Krievijas militāro lidmašīnu neatļautu ielidošanu Baltijas valstu gaisa telpā.

Tomēr bijusī Latvijas prezidente atzinusi, ka bažījas par Krievijas pausto pamatojumu savai rīcībai.

«Domāju, ka prezidents Putins un viņa komanda bez tā, ka ir labi psihologi, ir arī mantinieki kultūrai, kurā ir mīlestība pret teātri un drāmu, kā arī ir ļoti labi scenāriju rakstīšanā,» sacījusi Vīķe-Freiberga, piebilstot, ka viņasprāt, «viņiem piedurknē ir paslēpti vēl vairāki scenāriji».

No otras puses, viņa arī ar humoru atzinusi, ka mēdz arī kļūdīties savos spriedumos, sakot, ka uz Floridu brauca ar domu par «sauli un zilām debesīm», tomēr pēdējās dienas šajā ASV daļā ir bijušas ļoti lietainas, raksta «Herald-Tribune» .

Komentāri (580)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu