Rīgas zooloģiskais dārzs par € 1,55 miljoniem veidos Vides izglītības centru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs» piesaistīs Kohēzijas fonda līdzekļus, lai par 1,55 miljoniem eiro veidotu Vides izglītības centru, šodien nolēma Rīgas dome.

Centru plānots izveidot līdz 2021.gadam. Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 1,55 miljona eiro apmērā. No Kohēzijas fonda plānots iegūt 1 036 450 eiro, Rīgas pašvaldības līdzfinansējums būtu 480 225 eiro, bet pats zoodārzs ieguldītu 33 325 eiro.

Atbilstoši Pārvaldes uzdevumu deleģēšanas līgumam Rīgas dome ir uzdevusi «Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam» nodrošināt zooloģiska un ekoloģiska rakstura zināšanu sniegšanu iedzīvotājiem, vides izglītības veicināšanu un vides aizsardzības pasākumu veikšanu. Vienlaicīgi ir uzdots nodrošināt Zooloģiskā dārza pieejamību apmeklētājiem ar īpašām vajadzībām.

Zoodārza informācijas un izglītības nodaļa gadā apkalpo līdz 350 nodarbībām, skolēnu, studentu grupām piedāvājot 17 tematu apguvi vairāk nekā 6000 dalībniekiem. Šobrīd lietotā mācību klase iekārtota Zoodārza administrācijas ēkas pagrabstāvā un nav pieejama cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Telpas ietilpība ir maksimāli 20 apmācāmie. Lielākas ietilpības telpa ir Latvijas abinieku un rāpuļu ekspozīcijas zāle, kuras lietošana mācību nodarbībām, semināriem, konferencēm vai izstādēm uz ilgāku laiku liedz pieeju ekspozīcijai pārējiem apmeklētājiem.

Zoodārza teritorijā saglabājušās vairākas dzīvnieku mītnes, kuras celtas 20.gadsimta sākumā. Laika gaitā būtiski mainījusies izpratne par dzīvnieku turēšanu nebrīvē un likumdošanas prasības šādām būvēm. Viena no tām ir 1920.gadā būvētā pērtiķu mītne, kuras novietojums zoodārza pašā viducī liedz iespēju tur veidot mūsdienu prasībām atbilstošu dzīvnieku mītni. Ilgāku laiku nelietotās ēkas vietā iespējams veidot apmeklētāju apkalpošanai paredzētu infrastruktūras objektu, jo tā atrodas pašā zoodārza centrā, galveno apmeklētāju celiņu krustpunktā. Tiešā tuvumā ir visas nepieciešamās inženierkomunikācijas.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza attīstības stratēģijā paredzēta Vides izglītības centra izveide iepriekš minētajā vietā. Iespējamo būvizmaksu apzināšanai ir izstrādāts projekta mets, kurā precizēts paredzamais būvapjoms 710 kvadrātmetri. Plānots izveidot daudzfunkcionālu ēku ar daļēji transformējamām sienām, kas nodrošinātu efektīvu izmantošanu dažāda rakstura pasākumiem vides izglītības programmu ietvaros. Liela nozīme piešķirta telpu fleksibilitātei, kas nodrošinātu iespēju ar minimāliem spēkiem pārkārtot telpas dažāda lieluma auditorijās. Ēkai paredzētas, nosacīti, divas zonas: nemainīgā un maināmā. Nemainīgā daļā paredzēts izvietot darbinieku telpas, tehniskās telpas, palīgtelpas mācību palīglīdzekļu izvietošanai, garderobe un sanitārās telpas. Maināmajā daļā paredzētas četras nodarbību telpas un mobila izstāžu zāles daļa, kurās iecerēts integrēt kontaktdzīvnieku mītnes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu