PVD pirmajā pusgadā veicis sešas «Tukuma straume» ražotās barības pārbaudes

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šogad pirmaja pusgadā ir veicis sešas uzņēmuma «Tukuma straume» ražotās dzīvnieku barības pārbaudes, intervijā aģentūrai BNS teica PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

«Tikko Latvijas Veterinārārstu biedrība vērsās PVD un Zemkopības ministrijā (ZM) ar savām bažām par barību, mēs uzsākām pastiprinātas pārbaudes uzņēmumā. Pērn tika veiktas 14 pārbaudes, šogad pirmajā pusgadā jau sešas,» teica Balodis, piebilstot, ka PVD uzrauga dzīvnieku infekcijas slimības, taču suņu barības vada saslimšana jeb polineiropātija, par kuras izraisīšanu aizdomās tiek turēta «Tukuma straume» ražotā suņu barība «Dogo», nav saistīta ar infekcijas slimībām.

Tāpat PVD ģenerāldirektors piebilda, ka PVD ir ņēmis arī virkni barības paraugu, tostarp šogad 12 paraugi ir izmeklēti uz 73 dažādiem elementiem, kas ir noteikti normatīvajos aktos. «Ne šogad, ne pērn novirzes no Eiropas Savienībā (ES), Latvijā noteiktajiem nekaitīguma kritērijiem nav konstatētas,» sacīja Balodis.

Viņš piebilda, ka pagaidām no pētniekiem nav bijušas skaidras norādes par vielām, kas varētu izraisīt polineiropātiju. «Mēs veicam to, kas ir noteikts normatīvajos aktos, tajos konkrētās vielas tiek iekļautas balstoties uz zinātnieku rekomendācijām. (..) Pagājušajā gadā ZM piešķīra naudu pētījumam, šogad tam papildus ir ziedotāju nauda, bet tālāk par aizdomām neesam nekur tikuši. Mēs pat nevaram runāt par konkrētu vielu grupu, ko pētīt. Vai tās ir ķīmiski toksikoloģijas vielas, vai tie ir mikroorganismi, toksīni,» atzina Balodis.

Jau ziņots, ka Latvijā pēdējo divu gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības gadījumi suņiem. Pieļauts, ka tam varētu būt saistība ar konkrētu barību. Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu izraisīt polineiropātiju.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu