Foto: Normunds \r\nMežiņš/AFI

Dzimstības veicināšanas jautājumi šobrīd ir valdības absolūti svarīgākā prioritāte, jo tauta faktiski izmirst, ņemot vērā negatīvo dabisko pieaugumu pēdējo gadu laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Einars Repše.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka Latvijas teritoriju var uzskatīt par neapdzīvotu. Lai gan mūsu valsts teritorija ir divreiz lielāka par Beļģiju, tomēr iedzīvotāju skaits Latvijā ir gandrīz četras reizes mazāks nekā šajā zemē, viņš skaidroja.

Nepieciešamību risināt dzimstības veicināšanas jautājumus premjers arī pamatoja ar to, ka arī turpmāk būs jāmaksā pensijas veciem ļaudīm, bet, ja nebūs jauno cilvēku, kas stādā, nebūs iespējas maksāt pensijas.

Repše stāstīja, ka, pēc speciālistu vērtējuma, bērni nerodas galvenokārt tāpēc, ka netiek pienācīgi novērtēta bērnu audzināšanas nozīme — netiek dota iespēja bērnu tēvam vai mātei saņemt kompensāciju par bērnu audzināšanu. «Bērna audzināšana netiek pielīdzināta nopietnam un svarīgam darbam,\" atzina valdības vadītājs.

Tāpat dzimstību neveicina neattīstītais pirmsskolas vecuma bērnu iestāžu tīkls, arī administratīvā likumdošana nav attīstīta tā, lai dotu iespēju vecākiem strādāt mājās vai pusslodzi.

Premjers arī norādīja, ka visā pasaulē ir vērojama tendence, ka bērni vairāk dzimst mazāk attīstītās valstīs un mazāk attīstītām tautām. «Arī pie mums bērni dzimst vairāk tā sauktajās nelabvēlīgajās ģimenēs,\" piebilda Repše.

Šo tendenci valdības vadītājs skaidroja ar to, ka neattīstītās tautās un kultūrās, kur nav daudz ceļošanas, karjeras vai citu vilinošu iespēju, cilvēki vairāk vai mazāk ir piesieti pie savas sētas, ģimenes, un viņi tajā arī redz savu lielāko dzīves jēgu un atbalstu. Valstīs ar zemu attīstības līmeni cilvēki vairāk rada bērnus arī tādēļ, lai vecumdienās būtu kāds, kas par viņiem rūpējas, uzskata Repše.

«Savukārt attīstītajās valstīs cilvēks jūt, ka viņš zināmā mērā ir neatkarīgs no saviem bērniem un ģimenes un ka par viņu valsts parūpēsies. Tur ir arī daudz dažādu karjeras iespēju, sevišķi jauniem cilvēkiem, kuriem gribas sevi apliecināt,\" skaidroja valdības vadītājs. «Te parādās vāveres ritenis — bērns kļūst par traucēkli,\" uzsvēra premjers.

Repše uzskata, ka valsts dzimstības veicināšanu demokrātiskā veidā var attīstīt, pielīdzinot bērnu radīšanu un audzināšanu nopietnam un valsts atbalstītam darbam. «Tāpēc es šobrīd runāju par māmiņu algām — algas ģimenē vismaz viena gada garumā māmiņai vai nu tēva, vai mātes iepriekšējā gada ar nodokļu apliktiem ienākumiem apmērā,\" sacīja premjers.

Viņš atzina, ka impulsu idejām dzimstības veicināšanas jomā devusi arī Igaunijas pieredze šo jautājumu risināšanā. Tajā pašā laikā Repše kategoriski noliedz, ka viņa aktivitātes dzimstības jautājumu risināšanā rosinātu kādas politiskas vienošanās. «Esmu laimīgs, ka varu atbalstīt savu partneru iniciatīvas, kas atbilst visas valsts attīstības nepieciešamībai,\" sacīja valdības vadītājs norādot, ka \"šī nav tikai mana, bet visas valsts un nācijas prioritāte».

Māmiņu algām gadā būtu papildus valsts budžetā nepieciešami aptuveni 30 miljoni latu, jo šobrīd jau dažādi pabalsti tiek maksāti. Repše atzina, ka nepieciešamā summa nav maza, tomēr tā neesot nesasniedzama. «Tāpēc arī turpmāk mums vajag taupīt un izvairīties no nelietderīgiem tēriņiem, rūpēties par papildu nodokļu ieņēmumiem. Šis ir tas lielais mērķis kādēļ krāt līdzekļus, lai varētu sākot, piemēram, ar 2005. gadu šo programmu iedarbināt,\" uzsvēra premjers.

Repše neuzskata, ka lielāki pabalsti jaunajiem vecākiem tūlīt pēc bērnu piedzimšanas, bet mazāks valsts atbalsts vēlākajos gados varētu veicināt nevēlamu bērnu dzimšanu. «Tieši tāpēc mēs nenosakām vispārēji lielu bērnu dzimšanas pabalstu, kas visiem būtu vienāds, bet nosakām māmiņu algas atkarībā no iepriekšējiem ienākumiem,\" pauda premjers, norādot: «ja tas ir cilvēks, kas nav vīžojis strādāt, ja tā ir nelabvēlīga ģimene, bomzis, tad viņš saņems minimālo, bet, ja tā ir, piemēram, jauno inženieru ģimene vai jauno speciālistu ģimene, tad svarīgi, lai tā bērna piedzimšanas gadā neciestu».

«Mūsu mērķis ir panākt, lai bērns ģimenē nav traucēklis karjerai, lai bērns ģimenē nav traucēklis ģimenes finansiālai labklājībai, lai bērns valstiski tiktu pielīdzināts ļoti nopietnam un svarīgam darbam,\" skaidroja valdības vadītājs, uzsverot, ka bērna dzimšana nav tikai vienas ģimenes interesēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp