Intel izlaiž Pentium 4 spēļu faniem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toms Hardware

Jaunais Pentium 4 Extreme Edition procesors laupa mierīgu miegu AMD, bet norāda uz problēmām ar Prescott procesora kodola ieviešanu.

Nesen notikušajā Intel Developers Conference kompānija paziņoja, ka nostājas uz kara takas par datorspēļu fanu sirdīm un sistēmām. Smago artilēriju — īpaši spēļu spēlēšanai piemērotu Pentium 4 procesoru ar Hyperthreading tehnoloģiju — Intel izplatītājiem piegādās viena līdz divu mēnešu laikā. Procesora cenu firma tur noslēpumā. Procesors būs aprīkots ar 2 megabaitu trešā līmeņa kešatmiņu, kas noderēs jaunāko grafiski izsmalcināto spēļu spēlēšanai. Pašlaik P4 procesoros tiek iekļauta 512 kilobaitu otrā līmeņa kešatmiņa, bet trešā līmeņa kešatmiņas nav vispār. Pirmie no jaunajiem procesoriem darbosies ar 3,2 GHz frekvenci — tādi ir šī brīža Intel procesoru jaudas «griesti».

Kā paziņoja viens no Intel šefiem Luiss Bērnss (Burns), jaunā mikroshēma darbosies ar esošajām Pentium 4 pamatplatēm. Jaunais procesors īpaši paredzēts tiem lietotājiem, kuri pieprasa tikai vislabāko, visātrāko un visjaudīgāko. Bērnss teica: «Mūsu mērķauditorija patiešām ir spēļu cienītāji. Procesora veiktspēja ir fantastiska.»

MicroDesign Resources analītiķis un direktors Kevins Krīvels (Krewell) piekrīt, ka milzīgajai L3 kešatmiņai tiešām būtu jāuzlabo procesora veiktspēja. Uzstādot to, datora veiktspēja varot pieaugt par 15–20 procentiem salīdzinājumā ar citiem 3,2 gigahercu P4 procesoriem. Tomēr Krīvels norāda, ka par šiem 15 līdz 20 procentiem būšot krietni jāpiemaksā: «Būtībā tas ir Xeon MP procesors, un tas nozīmē, ka tas būs dārgs prieks.»

Doma ir pamatota, taču par jauno P4 Intel sola neprasīt tik daudz, cik par Xeon procesoriem. Pašlaik Intel noteiktā 3,2 gigahercu P4 cena ASV (pērkot 1000 gab.) ir 637 dolāri, bet 2,8 GHz Xeon MP cena ir 3692 zaļās naudiņas. Parasti Xeon procesori tiek iegādāti uzstādīšanai serveros.

Paziņojums par jaunās mikroshēmas laišanu tirgū no Intel puses bija negaidīts, un tā iemesls acīmredzot bija nākamajā nedēļā paredzētā AMD Athlon 64 bitu ofensīva, stāsta Krīvels. Taču tas var arī nozīmēt, ka ir radušās problēmas vēl šogad tirgū sagaidāmā Intel nākamās paaudzes procesora izstrādē (spriežot pēc internetā klīstošajām baumām, problēmas sagādājot tā paaugstinātā siltumatdeve). Taču Intel turpina apgalvot, ka mikroshēma ar kodēto nosaukumu Prescott atpelnīs sevi jau šī gada ceturtajā ceturksnī, lai gan Intel joprojām nav paziņojis precīzu datumu, kad mikroshēma tiks laista pārdošanā.

Ja Intel ir problēmas ar Prescott sagatavošanu tā laišanai tirgū, ir loģiski, ka firma piedāvā citu produktu Prescott vietā, saka Krīvels. Kaut arī šogad Intel ir laidis tirgū veselu lērumu jaunu tehnoloģiju, tajā skaitā ar lielāku kopnes ātrumu, P4 procesoru jauda šogad palielināta tikai vienu reizi. Taču firmas pārstāvis Bērnss apgalvo, ka Prescott izstrāde noris saskaņā ar grafiku, bet jaunā mikroshēma esot tikai vēl viens gājiens, lai Intel iekarotu noteiktu tirgus sektoru.

Intel sola, ka Prescott procesoros ietilps 1 megabaits L2 kešatmiņas, jauns procesora instrukciju komplekts un uzlabota Hyperthreading tehnoloģija.

Resursi internetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu