Linux trīs sejas: atbalstītāji, priesteri un fanātiķi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kristus laika nacionāli politiskie ekstrēmisti, īsti nesaprazdami sava Glābēja sūtību un rīcību šajā pasaulē, pielika savu roku, lai novestu Viņu nāvē. Uzskatu, ka viņu mūsdienu līdzinieki Linux atbalstītāju aprindās īpaši neatšķiras no teroristiem un sagaidu, ka viņi vai viņu daļa noteiktā brīdī var aiziet pārāk tālu un nodarīt ievērojamu kaitējumu visai atvērtā koda programmatūras kustībai.

Savā darbā esmu pamanījis kādu līdzību starp Microsoft korporācijas tēla problēmām un maniem uzskatiem par Linux atbalstītājiem. Tāpat kā daudzi Linux fani saskata tikai vienu Microsoft aspektu — slikto, līdzīgi veidojas mans viedoklis par Linux aizstāvjiem. Nav noslēpums, ka mūsu uzskatu par cilvēkiem, viņu centieniem un uzņēmumiem pamatā ir atsevišķi pieņēmumi. Interneta diskusijās bieži jānovēro, ka arī regulārie sarunu dalībnieki savus uzskatus pauž, balstoties nevis uz savu pieredzi, bet gan to, ko ir lasījuši par citu cilvēku viedokļiem. Bieži citu cilvēku viedokļi ir veidoti balstoties uz otro un trešo personu novērojumiem. Tā vien šķiet, ka vairums manu rakstu kritizētāju ir labi pastrādājuši, tos patiesībā nemaz neizlasot.

Tieši tāpat kā daudzu pieņēmumu pamatā, šķiet, ir neko vai ļoti maz ko zinošu cilvēku uzskati, arī mani un manu kolēģu žurnālistu uzskati pārāk neatšķiras. Iespējams, ka mūsu — žurnālistu — uzskatu pamatā ir tie paši nepamatotie uzskati un novērojumi, kurus labprāt sagremo vairums mediju produkcijas patērētāju. Šī iemesla dēļ nolēmu, ka, iespējams, būtu derīgi dalīties savos uzskatos par Linux, kas veidojušies pēdējo mēnešu laikā, turklāt pateicoties nelielai sistēmas Linux atbalstītāju daļai. Iespējams, ka, lasot šo rakstu, atpazīsit sevi un to, kā veidojās jūsu viedoklis par Apple, Linux vai pat Microsoft produktiem.

Domājot par Linux, sapratu, ka manu rakstu kritiķu un komentētāju vidū ir trīs veidu atvērtā koda programmatūras speciālisti — atbalstītāji, priesteri un fanātiķi. Mans viedoklis par atvērtā koda programmatūru ir veidojies lielā mērā pateicoties pēdējā tipa Linux fanu izdarībām. Lasot šo rakstu, mēģiniet iedomāties sevi žurnālista vai tehnoloģiju analītiķa vietā, kuram jāsaskaras ar fanātiski noskaņotiem Linux faniem, un izlemiet — kuri iespaidi visspēcīgāk ietekmēs jūsu viedokli.

Linux atbalstītāji

Manuprāt, Linux atbalstītāji ir agnostiķi, kuri nepievērš tik lielu uzmanību operētājsistēmai, cik tam, lai darbs tiktu paveikts, kā pienākas. Man adresētajās vēstulēs viņi vienkārši vēlas pārliecināties, vai spēju pamatot savus apgalvojumus, pirms viņi tos izmanto kā argumentus.

Linux atbalstītāji tādas lietas kā tiesāšanos ar SCO neuzskata par savu problēmu un dara visu iespējamo, lai distancētos no šādiem notikumiem. Nav tā, ka viņi mīlētu vienīgi Linux vai Windows. Viņiem vienkārši nepieciešams rīks darba paveikšanai. Tā vietā, lai izvēlētos un turpmāk pieķertos tikai vienai sistēmai, viņi man spēj pastāstīt par abu sistēmu trūkumiem, kurus, iespējams, savos rakstos esmu palaidis garām. Linux atbalstītāji labprāt velta laiku abu sistēmu priekšrocību un trūkumu izvērtēšanai. Atbalstītāji ir nosvērti, viņu argumenti ir pamatoti, bet viņi nav reliģiozi. Citiem vārdiem, es vēlētos tieši tādus kolēģus vai padotos.

Šie cilvēki ziedo savu laiku, lai paskaidrotu man, ar kādām problēmām viņiem ir jāsaskaras ikdienā un kas ir svarīgi tieši viņiem. Ja ir kāda sistēma, kas viņiem tiešām patīk, tad tā ir BSD, kurai nav daudzu pārējo sistēmu trūkumu, toties piemīt daudzas ievērojamas Unix un atvērtā koda programmatūras priekšrocības.

Linux atbalstītāji nav tikai Linux vai BSD eksperti, bet labprāt sevi dēvē par Windows ekspertiem un mitinās jauktā «biotopā”, jo dažādība nav viņu pašmērķis, bet loģiski izveidojusies realitāte, turklāt šāda vide viņus apmierina un viņi nevēlas salabot to, kas nemaz nav salūzis.

Linux priesteri

Priesteri ir jauki cilvēki, taču neatkarīgi no uzdotā jautājuma, viņu piedāvātais risinājums būs Linux un atvērtā koda programmatūra. Jebkurā sarunā viņi cenšas uzspiest savu viedokli un nerēķinās ar pretējās puses argumentiem. Priesteri spēj sarakstīt lappusēm garus dogmas izvērsumus, norādot saiti pēc saites uz internetā atrodamu informāciju, taču šķiet, ka viņu spēcīgā puse ir ticība, nevis faktu bāze. Pat ja viņi ir šķietami atzinuši kādu faktu, kas drīzāk pierāda pretēju apgalvojumu, viņi uzstās, ka šis fakts pierāda vienīgi viņu viedokli.

Priesteri izturas laipni pret «neticīgajiem» — gluži kā mācītājs, kas cenšas pārliecināt nabaga ateistu par to, ka pēdējais vienkārši neapzinās situācijas nopietnību un viņam noteikti jānonāk debesīs. Linux priesteru izpratnē Microsoft ir pats sātans. Priesteri nekad neatzīs, ka, iespējams, viņi paši ir vainojami neadekvātā uzvedībā. Šī tipa cilvēkus vieno ticība, turklāt nesagraujama ticība. Linux priesteri nav ļauni vai bīstami, toties ir ārkārtīgi neobjektīvi un šķiet, ka to nemaz nemana.

Linux fanātiķi

Tīmeklī Linux fanātiķi parasti slēpjas aiz muļķīgām iesaukām — visbiežāk vīriešu ķermeņa daļu apzīmējumiem — un ir rupji un ļauni. Nav skaidrs, vai viņi patiešām tic Linux, vai ir anarhisti anarhijas pēc.

Fanātiķi ievēro dažus vienkāršus likumus: uzbrūc pirmais. Ja nogalināsi ziņnesi, gan jau kaut kad paspēsi atvainoties. Ja kāds tev nepiekrīt, tad šis cilvēks ir nejēga. Nepieņemama rīcība — uzbrukumi, klaji meli vai iebiedēšana — ir nepieņemama vienīgi tad, ja tā rīkojas kāds cits.

Šķiet, ka daudzi Linux fanātiķi ir bezdarbnieki. Ir maz ticams, ka tā uzvedoties kādā darba vietā var uzkavēties ilgāk par pāris dienām. Ja es būtu kādas firmas IT šefs, šie cilvēki, kurus var droši saukt par staigājošām personāla atlases katastrofām, man neļautu naktīs mierīgi gulēt.

Esmu pieredzējis, kā Linux fanātiķi veikli un nekaunīgi fabricē pasaciņas par manu darba pagātni un notikumiem, kurus esmu aprakstījis. Pateicoties Linux fanātiķiem es uzskatu, ka SCO tiesā gūs uzvaru, jo, ja fanātiķi melo par faktiem, kas ir patiesi, viņi noteikti melo par to, ko es nemaz nezinu. Fanātiķu saknes meklējamas laikā, kad veidojās līdzīgas OS/2 un Apple operētājsistēmu fanu grupas. Fanātiķi daudzuprāt ir iemesls, kādēļ kāda operētājsistēma izgāžas vai iznīkst. Linux fanātiķus var salīdzināt ar reliģiskajiem fanātiķiem un politiskajiem ekstrēmistiem.

Fanātiķi un teroristi

Man nenākas viegli atrast kaut mazāko atšķirību starp fanātiķiem un teroristiem, jo viņu nestie draudi ir līdzīgi. Sagaidu, ka fanātiķi vai neliela viņu grupa noteiktā brīdī aizies pārāk tālu un nodarīs ievērojamu kaitējumu visai atvērtā koda programmatūras kustībai. Pierādījumi? Tiesāšanās ar SCO un viņu darba devējiem.

Esmu pārliecināts, ka 11. septembris pasaulei sagādāja vērā ņemamu mācību — jebkādi fanātiķi ir nopietns drauds pašu kustībai, jo viņi nespēj aptvert savas rīcības sekas.

Visbeidzot, esmu pārliecināts, ka mēs esam tieši tādi, kādus mūs uztver apkārtējie. Mūsu realitāte ir tieši tāda, kādu to uztveram mēs, un tam nav nekāda sakara ar to, vai uzskatām vienu vai otru faktu par realitāti. Tādēļ daudziem — arī man — derētu regulāri izvērtēt to, kā uztveram pasauli un pārliecināties, vai mūsu viedokļi ir pamatoti.

Gan Microsoft, gan atvērtā koda programmatūras atbalstītāju vidū ir sirsnīgi un godīgi cilvēki. Sekmējot šādu cilvēku centienus un atmaskojot fanātiķus, neatkarīgi no pēdējo amata vai atbalstītās idejas, tiks ievērotas visu intereses.

Resursi internetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu