Uzņēmuma reģistram (UR) iesniegto AS «Parekss banka» izziņu par «Kempmayer Media Latvia» pamatkapitāla naudu, Ls 100 000, parakstījis bankas prezidents Valerijs Kargins, kas tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem personām Latvijas politikā, sestdien raksta laikraksts «Diena».

Laikraksta aptaujāto citu Latvijas banku pārstāvji atzinuši, ka šādus ikdienišķus darbus veic filiāļu vadītāji vai pat zemāki banku ierēdņi. Pati «Parekss banka» šim faktam nekādu nopietnību nepiešķir, norādot, ka prezidents tā rīkojies, lai tuvāk iepazītu jaunos klientus.

«Galvenajā birojā tās paraksta tikai bankas prezidents,» par UR pieprasīto izzņu apstiprināšanu sacījis «Parekss bankas» preses pārstāvis Viktors Zaķis, norādot, ka tā Kargins gūst informāciju par jauniem klientiem.

Citās lielākajās bankās — «Latvijas Unibankā», «Hansabankā» vai «Nord/LB» — šie pienākumi visbiežāk uzticēti attiecīgās filiāles vadītājam vai vēl zemāka ranga speciālistam.

Laikraksts norāda, ka lai reģistrētu jaunu uzņēmumu, UR jāiesniedz izziņa par pamatkapitāla apmaksu — bankas izsniegtu apliecinājumu, ka dibināmās firmas kontā patiešām ir tik daudz naudas. UR pārstāvis Mārtiņš Lācis laikrakstam norādījis, ka UR nenosaka konkrētas bankas amatpersonas, kuras tiesīgas parakstīt šādu izziņu — par to lemj pašas bankas.

«Dienas» rīcībā esošie dokumenti arī liecina, ka Maltas uzņēmums «Digital International Limited», kam jūnijā un septembrī no «Parekss bankas» pārskaitīti 2,7 miljoni latu it kā par tehnikas piegādi, ar ciparu TV projektiem nekad nav nodarbojies — tas reģistrēts pāris nedēļas pirms pirmā pārskaitījuma.

«Diena» atgādina, ka valstij pastarpināti piederošais ciparu televīzijas projekta virzītājs «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» pārskaitījis «Kempmayer Media Latvia» un tās mātes uzņēmumam Lielbritānijā vairāk nekā četrus miljonus latu, no kuriem 2,7 miljoni latu jūnijā un septembrī no «Parekss bankas» tika pārskaitīti «Digital International Limited».

Lai gan «Kempmayer Media Latvia» valdes priekšsēdētājs Juris Ulmanis apgalvo, ka maksāts par ciparu televīzijas raidītāju iegādi, laikraksts norāda, ka Maltas uzņēmumu reģistra informācija liecina, ka ar uzņēmējdarbību šī firma nav nodarbojusies — tā reģistrēta 20. maijā jeb divas nedēļas, pirms tās kontā tika ieskaitīti pirmie, 1,4 miljoni latu. Tās pamatkapitāls ir 3000 ASV dolāru (Ls 1689).

«Digital International Limited» pilnībā pieder citai Maltā reģistrētai firmai «F.J.V. Fiduciary Limited», bet tās vienīgā amatpersona ir kāda Adriana Vasalo. Saskaņā ar atrodamo informāciju tās prezidents ir Frensiss Vasalo — bijušais Maltas centrālās bankas prezidents un to pārstāv arī Adriana Vasalo. Sazinoties ar «Digital International Limited», kāda tās pārstāve «Dienai» paziņojusi, ka nekādi komentāri par «Digital International Limited» vai tās darbību netiks sniegti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp