Ģenerālprokurors Jānis Maizītis lūdzis Maltas tiesībsargājošām iestādēm arestēt uz Maltas ārzonas banku «Lombard Bank» pārskaitītos trīs miljonus latu, kas ir lielākā daļa no «Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra» (DLRTC) avansā samaksātajiem četriem miljoniem latu Lielbritānijas kompānijai «Kempmayer Media Limited» par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska pavēstīja, ka Maltas tiesa trešdien ir izskatījusi Latvijas Ģenerālprokuratūras lūgumu, bet pagaidām vēl nav zināms, kādu lēmumu pieņēmusi tiesa.

Šubrovska sacīja, ka digitālās televīzijas krimināllietas pirmstiesas izmeklēšanas laikā izmeklēšanas grupa noskaidroja, konkrēti uz kuru bankas kontu pārskaitīta nauda, un ģenerālprokurors Jānis Maizītis 6. novembrī Maltas iestādēm lūdza arestēt minētos naudas līdzekļus.

Viņa teica, ka izmeklēšanas interesēs sīkāku informāciju Ģenerālprokuratūra pagaidām nepubliskos.

Savukārt krimināllietu izmeklējošais Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzskata, ka digitālās televīzijas krimināllietā aizturētais konsultāciju firmas «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) darbinieks Harijs Krongorns ir patiesais «Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra» samaksātā avansa saņēmējs, liecina trešdien pieņemtais lēmums par Krongorna paturēšanu apcietinājumā, ko žurnālistiem parādīja viņa advokāts Aivo Leimanis.

Tiesneses lēmumā teikts, ka, pēc KNAB uzskatiem, Krongornam bija jāsaņem aptuveni trīs miljoni latu, kas no avansā samaksātajiem četriem miljoniem latu digitālās televīzijas ieviesējiem «Kempmayer Media Limited» (KML) pārskaitīti Maltas bankas «Lombard Bank» kompānijas «Digital International Ltd» kontā.

Kopumā KML avansā saņēmis četrus miljonus latu, no kuriem aptuveni viens miljons pārskaitīts atpakaļ uz Latviju, bet sākumā 1,3 miljoni, vēlāk vēl 1,4 miljoni latu arī caur Latviju pārskaitīti uz Maltas banku.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien apmierināja KNAB lūgumu atļaut paturēt apcietinājumā Krongornu.

Leimanis pastāstīja, ka tiesas sēdē sapratis, ka vienīgais iemesls, kādēļ Krongorns paturēts apcietinājumā, ir tas, ka viņu tur aizdomās par smaga nozieguma izdarīšanu — krāpšanu lielos apjomos, mēģinot piesavināties valstij pastarpināti piederošos 23% «Latvijas Mobilā telefona» (LMT) kapitāla daļu, kas nodotas DLRTC digitālās televīzijas ieviešanas nodrošināšanai.

Advokāts arī norādīja, ka Krongorna vienīgā saistība ar digitālās televīzijas skandālu ir tā, ka atbilstoši februārī noslēgtajam līgumam viņš advokātu biroja «Loze un partneri» vārdā ir sniedzis grāmatvedības konsultācijas Lielbritānijas kompānijai «Kempmayer Media Limited» un tās Latvijas meitas uzņēmumam «Kempmayer Media Latvia».

Leimanis sacīja, ka Krongorns nav parakstījis un viņu arī neviens nav deleģējis parakstīt kādus līgumus par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā, viņam nav bijusi nekāda saistība ar DLRTC un Lielbritānijas kompānijas «Kempmayer Media Limited» noslēgto līgumu par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā — viņš vienīgi sniedzis Lielbritānijas kompānijas meitas kompānijai «Kempmayer Media Latvia» konsultācijas finanšu jomā.

KNAB krimināllietu ierosināja par koncerna līguma noslēgšanu starp «Latvijas valsts radio un televīzijas centru» un meitas kompāniju «Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs» un līguma noslēgšanu ar Lielbritānijas kompāniju «Kempmayer Media Limited». Krimināllieta ierosināta gan par tīšām darbībām, gan par amatpersonu pienākumu nepildīšanu, kas izraisījušas smagas sekas.

Turklāt 1. septembrī ierosinātā krimināllietā par valsts amatpersonu rīcību digitālās televīzijas ieviešanas projektā ir papildināta ar krimināllikuma pantiem par krāpšanu lielos apjomos un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielos apjomos vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp