SAB prasa informāciju no KNAB par Šķēles biroja kratīšanā atrastajiem telefonsarunu ierakstiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par kratīšanas laikā Andra Šķēles firmas «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» birojā atrastajiem augstu valsts amatpersonu telefonsarunu ierakstiem SAB lūdzis KNAB nekavējoties iesniegt materiālus, kas atsavināti kratīšanas laikā, ja tie norāda uz telefonu noklausīšanos.

SAB preses sekretārs Dainis Miķelsons informēja, ka SAB «gatavs pārbaudīt jebkuru nopietnu norādi par iespējamu mobilo telefonu sarunu nelikumīgu noklausīšanos, kā arī jebkuru norādi par mobilo telefonu sarunu kontrolē iegūtās informācijas noplūdi» un tāpēc lūdzis KNAB sniegt papildu informāciju, jo «SAB šobrīd vēl nav pamata sākt pārbaudi».

SAB uzsver, ka o peratīvo nepublisku sarunu slepenu noklausīšanos izmanto tikai operatīvām vajadzībām — «SAB droši var apgalvot, ka noklausīšanās tiek veikta tikai un vienīgi likuma ietvaros». Biroja preses sekretārs arī pastāstīja, ka «otras tādas sarunu noklausīšanās iekārtas, kāda ir SAB, Latvijā nav, taču nevar izslēgt, ka kādas juridiskas vai privātas personas rīcībā ir kāda primitīvāka noklausīšanās iekārta».

Miķelsons arī atgādināja, ka «sarunu noklausīšanos kontrolē iestādes vadītājs, noklausīšanos regulāri pārbauda Ģenerālprokuratūra, bet parlamentāro kontroli veic Saeimas Nacionālās drošības komisija».

Tiesības noklausīties sarunas ir jebkuram operatīvās darbības subjektam, kam ir tiesības veikt pasākumus sevišķajā veidā. Piemēram, kriminālpolicijai, SAB, Drošības policijai, finanšu policijai, ekonomikas policijai, Militārās pretizlūkošanas dienestam, Valsts ieņēmumu dienestam, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, taču šādām darbībām nepieciešama īpašs Augstākās tiesas priekšsēdētāja vai viņa īpaši pilnvarota Augstākās tiesas tiesneša akcepts .

Saistībā ar laikraksta «Neatkarīgā Rīta Avīze» piektdienas publikāciju, kurā vairāki Saeimas deputāti un citas amatpersonas ir apstiprinājuši, ka dzirdējuši baumas par kratīšanas laikā Andra Šķēles firmas «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» birojā atrastajiem augstu valsts amatpersonu telefonsarunu ierakstiem, jau piektdienas rītā tika sasaukta Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) sēde.

NDK nolēma iztaujāt SAB, Drošības policiju un Iekšlietu ministriju par izskanējušās informācijas patiesumu.

Šķēle baumas par telefonsarunu ierakstiem dēvē par murgu

Firmas «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» (UVK) īpašnieks un bijušais Saeimas deputāts Andris Šķēle baumas par viņa uzņēmumā it kā atrastiem augstu amatpersonu telefona sarunu ierakstiem sauc par murgu.

«Pilnīgs murgs. Nekas tāds nav bijis,» viņš piektdien sacīja aģentūrai BNS.

Uz jautājumu par šādu baumu rašanos, Šķēle sacīja, ka nevēlas sīkāk komentēt notikušo. Viņš vienīgi uzsvēra, ka nekad nav noklausījies amatpersonu telefona sarunas un ir pārliecināts, ka arī citi UVK darbinieki to nav darījuši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu