Neapstiprinās baumas par Šķēles uzņēmuma birojā atrastiem sarunu ierakstiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietas izpildītāja Juta Strīķe trešdien Saeimas Nacionālās drošības komisijai apstiprinājusi, ka kratīšanas laikā Andra Šķēles uzņēmuma «Uzņēmumu vadība un konsultācijas» birojā nav atrasti amatpersonu telefonsarunu ieraksti.

Šo informāciju apstiprinājis arī Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš, trešdien žurnālistiem sacīja Saeimas Nacionālas komisijas pārstāve Linda Mūrniece («Jaunais laiks»).

Lai izslēgtu arī nākotnē iespēju noklausīties amatpersonu telefonsarunas, Mūrniece gatavojas ierosināt grozījumus krimināllikumā, kas paredzēs palielināt atbildību par sarunu noklausīšanos, kā arī par noklausīšanas ierīču iegādāšanos vai glabāšanu. Par to šobrīd likumā atbildība nav paredzēta.

Mūrniece atzina, ka šobrīd krimināllikumā paredzētā atbildība par sarunu noklausīšanos piecu minimālo algu apjomā ir pārāk mazs sods.

Arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas pārstāvji esot pārliecināti, ka šī norma ir jāmaina un sods jāpalielina, taču konkrēti priekšlikumi vēl nav izstrādāti. «Pastiprinot sodus par telefonsarunu noklausīšanos, arī pāries jebkāda vēlēšanās tikt pieķertam, īpaši zinot, ka drošības iestādes ir sakoncentrējušas spēkus, lai nepieļautu sarunu noklausīšanos,» viņa sacīja.

Mūrniece arī pastāstīja, ka drošības iestādes ir lūgtas noskaidrot, kas izplatījis baumas par sarunu noklausīšanos un vai tā nav bijusi apzināta provokācija. Tāpat viņa atzina, ka to būs «diezgan grūti noskaidrot».

Jau vēstīts, ka vairāki Saeimas deputāti un citas amatpersonas dzirdējuši «baumas», ka kratīšanā ekspremjeram Andrim Šķēlem piederošajā firmā atrasti augstu valsts amatpersonu telefona sarunu ieraksti. Par to, atsaucoties uz anonīmām amatpersonām, pagājušajā nedēļā rakstīja arī «Neatkarīgā Rīta Avīze». Šķēle sarunā ar aģentūru BNS to kategoriski noliedza.

Neoficiāla informācija liecinājusi, ka pārsvarā varētu būt ierakstītas sarunas ar partijas «Jaunais laiks» (JL) ietekmīgiem cilvēkiem (premjeru Einaru Repši, viņa padomnieku Danu Titavu, bijušo Drošības policijas šefu Jāni Apeli, Iekšlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Lindu Mūrnieci un citiem), kā arī ar dažiem Latvijas Pirmās partijas cilvēkiem, vēstīja laikraksts.

Pēc mediju ziņotā, piektdien tika sasaukta Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēde, kurā nolēma iztaujāt Satversmes aizsardzības biroju, Drošības policiju un Iekšlietu ministriju par izskanējušās informācijas patiesumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu