Saeimas deputāte Linda Mūrniece ir sagatavojusi priekšlikumus grozījumiem krimināllikumā (KL), kas paredz bargākus sodus par noklausīšanos un noklausīšanās iekārtu iegūšanu, izgatavošanu un glabāšanu.

Mūrniece sagatavotos priekšlikumus gatavojas iesniegt pie grozījumiem KL, kas šobrīd tiek gatavoti izskatīšanai otrajam lasījumam. Priekšlikums paredz, ka «par personas korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kā arī par tādas informācijas un programmu noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kas paredzētas lietošanai sakarā ar datu elektronisko apstrādi, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā».

Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, soda ar brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām. Arī atņemot tiesības uz nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā. Līdz šim par pretlikumīgu noklausīšanos bija paredzēts sods 50 minimālo mēnešalgu apjomā.

Mūrniece piedāvā KL ieviest pavisam jaunu pantu par noklausīšanās iekārtu iegūšanu, izplatīšanu, izgatavošanu un glabāšanu nelikumīgām darbībām. Par šādu iekārtu izmantošanu un glabāšanu Mūrniece ierosina sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar naudas sodu līdz 30 minimālajām mēnešalgām.

Pagājušajā nedēļā, kad neapstiprinājās izskanējušās baumas par it kā Andra Šķēles birojā atrastiem augstu amatpersonu sarunu ierakstiem, Mūrniece pauda pārliecību, ka nepieciešams palielināt sodus par noklausīšanos un noklausīšanās ierīču izmantošanu un izgatavošanu. Mūrniece teica, ka pašreiz spēkā esošajos likumos paredzēts pārāk niecīgs sods par sarunu noklausīšanos, savukārt par noklausīšanās ierīču nelikumīgu izmantošanu sods vispār nav paredzēts.

Mūrniece uzsvēra, ka jautājums par privātās dzīves neaizskaramību ir ļoti būtisks, tāpēc nepieciešams izslēgt jebkādu iespēju, ka personu sarunas varētu noklausīties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp