Otrdien Kurzemes apgabaltiesā genocīdā apsūdzētais bijušais Latvijas PSR Valsts drošības ministrijas 2. nodaļas operatīvais pilnvarotais Nikolajs Tess lūdza tiesu paātrināt sprieduma nolasīšanu šajā krimināllietā, jo viņš kā gados vecs cilvēks to vēloties dzirdēt vēl savas dzīves laikā.

Tiesā uz Tesa lietas izskatīšanu nav ieradies neviens uzaicinātais liecinieks, tāpēc savu liecību sniedza tiesājamais. Tess joprojām savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos neatzīst, kā arī atteicās no savām iepriekš sniegtajām liecībām, norādot, ka neko no tā vairs neatceroties.

Kā sacīja apsūdzētais, to, ko viņš kādreiz esot stāstījis prokuroriem, nevarot uzskatīt par īstenību.

Otrdien Tess savu liecību bija sagatavojis rakstveidā, tiesā viņš to nolasīja, vēlāk sniedza paskaidrojumus par tiesas jautājumiem.

Apsūdzētais uzskata, ka prokurore Elma Aperāne viņu ir apmelojusi, apgalvojot, ka viņš veidojis izsūtāmo sarakstus un piedalījies izsūtīšanā.

Kā tiesā sacīja Tess, viņš divarpus mēnešus strādājis Latvijas PSR Valsts drošības ministrijas 2. nodaļā, kur viņa uzdevums bijis salīdzināt izsūtāmo personu sarakstus, kas drukāti tipogrāfijā pēc Ministru Padomes rīkojuma par kulaku ģimeņu izsūtīšanu ar rokrakstā rakstītiem sarakstiem. Tess nemācēja pateikt, kas veidojis šos ar roku rakstītos sarakstus.

Pēc pārtraukuma apsūdzētais turpinās sniegt liecību.

Tess apsūdzēts pēc Kriminālkodeksa 68.1. panta par noziegumiem pret cilvēci un genocīdu — par to, ka, būdams Latvijas PSR Valsts drošības ministrijas 2. nodaļas operatīvais pilnvarotais, piedalījies Latvijas iedzīvotāju deportācijās 1949. gada martā.

Saskaņā ar apsūdzību viņš ir veidojis un parakstījis slēdzienus par 42 «kulakos» ieskaitīto ģimeņu, kopumā 138 cilvēku, izsūtīšanu uz attālām PSRS vietām speciālā nometinājumā. Izsūtāmo skaitā bijuši 14 bērni, tai skaitā piecus mēnešus vecs zīdainis un mazgadīgi bērni — četrus, piecus un sešus gadus veci, kā arī gados veci cilvēki, pat 75 un 80 gadus vecas sievietes. Izsūtījumā miruši 11 cilvēki.

Kā drošības līdzeklis apsūdzētajam piemērota policijas uzraudzība.

Krievijas Federācijas pilsonis Tess dzimis 1921. gada         2. aprīlī.

Lieta pārsūtīta uz Kurzemes apgabaltiesu, jo Rīgas apgabaltiesā ir liels lietu uzkrājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp