Pastāv ciešas saiknes starp ciparu televīzijas projekta īstenotājas SIA «Kempmayer Media Latvia» mātesfirmu, Londonā reģistrēto «Kempmayer Media Limited» («Kempmayer») un Īrijā mītošo uzņēmumu «Grafton Entertainment Corporation» (GEC), kura meitasfirmai SIA «Grafton Entertainment» Latvijā pieder portāls «TVnet» un 75% televīzijas sabiedrības «TV5» pamatkapitāla, vēsta laikraksts «Diena».

Bez tā, ka GEC ir viena adrese Dublinā ar «Kempmayer» pastarpināto īpašnieku «Patton Securities», pēdējā ir arī GEC akciju turētāja. Savukārt «Patton Securities» un GEC akcijas pieder divām Menas salas firmām. To nosaukums — «Wilton (IOM)» un «Wilton Secretaries» — tieši norāda uz Londonā reģistrēto «Wilton Secretaries», kas apkalpo «Kempmayer» un ar to saistītos uzņēmumus, atzīmē laikraksts.

Avīze atgādina, ka telesabiedrības «LNT» ģenerāldirektors Andrejs Ēķis, kurš bieži minēts saistībā ar GEC un «TV5», uz vaicājumu par GEC īpašniekiem atzinis: «Ir tur tādi zēni.»

Par spīti tam, ka Ēķis noliedzis savu saistību gan ar GEC, gan «TV5», laikraksta rīcībā nonākusi dokumenta kopija, kas liecina par pretējo. Jau 2000. gada 18. augustā SIA «Grafton Entertainment» izpilddirektors Ivars Bauls pilnvarojis Ēķi pārstāvēt firmu darījumos par 75% «TV5» kapitāla daļu pirkumu.

Ēķim dotas plašas pilnvaras, arī «veikt jebkuras darbības pēc pilnvarnieka ieskata, iesniegt, saņemt un parakstīt jebkurus dokumentus, tai skaitā rokasnaudas līgumu un kapitāla daļu pirkuma līgumu». Ēķis šos faktus vēl nav komentējis.

Būtiskākie «spēlētāji» digitālās televīzijas lietā

«Diena» atgādina, ka par vienu no būtiskākajiem spēlētājiem digitalizācijas lietā uzskatāms «Kempmayer» vadītājs Maikls Flanagans, kurš tieši nav saistīts ar tādu uzņēmumu kā «Baltic Forest Investments», tomēr tas nav traucējis «Kempmayer» ar to dalīt jumtu vienā Londonas adresē, 26 Grosvenor Street, ne arī šā gada martā firmas padomes vārdā parakstīt «Baltic Forest Investments»  2002. gada pārskatu.

Līdz šā gada 30. oktobrim «Baltic Forest Investments» piederēja nepilni 95% sabiedrības «Rīgas tonis» akciju, un līdz tam pašam laikam uzņēmuma valdes priekšsēža amatu ieņēma Anatolijs Bliks, kura biznesa partneris vismaz pirms dažiem gadiem bija Vilis Krištopans, norāda laikraksts.

Savukārt cita Krištopana darījumu biedra Edgara Jansona vadītajā uzņēmumā «Rēzeknes investīciju aģentūra» gandrīz 48% daļu pieder firmai «Cornerlight Electrical» — šī kompānija apmetusies tai pašā Menas salas adresē, kur reģistrēta «Kempmayer» līdzīpašniece «Sterling Securities». Līdz šim Krištopans noliedzis, ka pazīst Flanaganu vai ka viņš būtu saistīts ar digitālās televīzijas lietu.

Laikraksts atgādina, ka svarīgākos juridiskos pakalpojumus ciparu televīzijas projekta virzītājam «Digitālajam Latvijas radio un televīzijas centram» (DLRTC) sniegušas personas, kas savulaik sadarbojušās ar Krištopanu. Piemēram, juridiskais birojs «Heidelberga», ar kuru DLRTC šā gada sākumā noslēdza līgumu par juridisko palīdzību, 1993. gadā dibināja AS «Vācijas-Latvijas banka», kuras galvenais akcionārs un padomes priekšsēdis bija Krištopans. Līgumu ar DLRTC juridiskā biroja vārdā parakstīja zvērināta advokāta palīgs Mārtiņš Kvēps.

Turklāt centrs noslēdza vienošanos arī ar zvērināta advokāta Laura Liepas biroju — viņš savulaik strādājis gan «Vācijas-Latvijas» bankā, gan «Heidelbergā».

«Neatkarīgajai Rīta Avīzei» Krištopans 1997. gadā intervijā paziņoja, ka noslēdzis līgumu ar Liepu par sava biznesa pārvaldīšanu, taču advokāts «Dienai» šomēnes sacījis, ka bijušajam satiksmes ministram sniedzis vienīgi juridiskas konsultācijas.

«Kempmayer» shēma

«Diena» pievērš uzmanību arī «Kempmayer» shēmā jau minētajai «Patton Securities» un GEC dibinātājai «Equity Trust Corporation», un «Fiduciary Trust Company» trešajam lolojumam — Dublinā reģistrētajai kompānijai «Damicon International Ltd».

Līdz 1998. gadam politiķis Andris Šķēle savās deklarācijās norādījis, ka viņam pieder viena «Damicon International Ltd» akcija. Pirms četriem gadiem «Damicon International» gada pārskatu kā direktori parakstījuši divi viņa radinieki — brālis Edgars un dzīvesbiedre Dzintra.

Šķēle ar sava runasvīra Jurģa Liepnieka starpniecību laikrakstam pavēstījis, ka viņš «Damicon» dibināšanas apstākļus neatceroties. Turklāt Šķēle nevēloties iesaistīties diskusijās, jo nedomājot, ka tās varētu būt auglīgas.

Laikraksts secina, ka digitālās televīzijas afēra izrādījies kārtējais ārzonu firmu sīpols, kura daudzās kārtas uzņēmumu patiesie īpašnieki izmantojuši, lai slēptos Bahamu salās, Gērnsi un Menas salā. Taču tai pašā laikā aizvien vairāk atklājas kopsakarības par ārzonas kompāniju ciešajām saitēm ar Latviju.

Tiesībsargājošo iestāžu darbība

Uz jautājumu, vai krimināllietas izmeklēšanā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūgs ārvalstu kolēģu palīdzību, lai noskaidrotu, kādi cilvēki slēpjas aiz ārzemju firmu tīkla, biroja pagaidu vadītāja Juta Strīķe «Dienai» atbildējusi: «Krimināllietas ietvaros tiek izmeklēti visi apstākļi, tai skaitā jūsu minētie.»

KNAB jau esot vērsies prokuratūrā ar vairākiem lūgumiem, tai skaitā arī pēc tiesiskās palīdzības. Tomēr no sīkāka izklāsta Strīķe atturējās, paskaidrojot, ka pārāk ātri izteikti komentāri traucēs izmeklēšanai.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska «Dienai» apliecināja, ka digitalizācijas lietā Latvija lūgusi ārzemju kolēģus arestēt tos kontus Maltas bankā, uz kuriem ciparu televīzijas idejas īstenotājs uzņēmums «Kempmayer Media Latvia» pārskaitīja no DLRTC saņemtos divus miljonus latu, un tas neesot bijis vienīgais tiesiskās palīdzības lūgums. Tomēr arī prokuratūra šajā izmeklēšanas posmā no komentāriem atturas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp