Digitālās televīzijas krimināllietā aizturētais konsultāciju firmas \"Uzņēmumu vadība un konsultācijas\" (UVK) darbinieks Harijs Krongorns paliks apcietinājumā, jo Rīgas apgabaltiesa piektdien atstāja spēkā attiecīgu Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, par ko bija iesniegtas sūdzības.

Apgabaltiesai adresētajās sūdzībās Krongorns un viņa advokātes Guna Kaminska un Maija Sņižko lūdza atcelt Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu un Krongornu atbrīvot. Kopš aizturēšanas brīža 10.novembrī Krongorns apcietinājumā jau ir 19 dienas.

Piektdien Rīgas apgabaltiesā Kaminska pauda viedokli, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums ir nepamatots un, viņasprāt, pat nelikumīgs, jo Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneses rīcībā nebija visu dokumentu par konkrēto lietu.

Advokāte tiesai iesniedza vairākus dokumentus, ar kuriem vēlējās pierādīt, ka Krongorns nav piedalījies sākotnējā a/s \"Berģu akcijas\" dibināšanā, kā arī nav bijis ne līdzīpašnieks, ne amatpersona uz šī uzņēmuma bāzes izveidotajā a/s \"Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs\" (DLRTC).

Kaminska uzsvēra, ka no tiesas lēmuma izrietošais iemesls, kādēļ tiesa apmierinājusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūgumu paturēt Krongornu apcietinājumā, ir tas, ka viņš izdarījis smagus noziedzīgus nodarījumus, un norādīja uz šī tiesas lēmuma daļas neprecizitāti, jo Krongornu joprojām tur tikai aizdomās par nozieguma izdarīšanu.

Advokāte norādīja, ka Krongorns nav piedalījies darījumā, kurā valsts a/s \"Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs\" (LVRTC) nodeva savam meitas uzņēmumam DLRTC 3% \"Latvijas Mobilā telefona\" kapitāla daļu, kā arī nav piedalījies 2002.gada 14.novembra līguma slēgšanā starp DLRTC un Lielbritānijas kompāniju \"Kempmayer Media Limited\" (KML) par digitālās televīzijas ieviešanu. Kaminska piebilda, ka Krongorns tobrīd ieņēmis atbildīgus amatus tādās Latvijā pazīstamās kompānijās kā \"Latvijas balzams\", \"Rīgas piena kombināts\" un \"Balticovo\".

Krongorna saikne ar digitālās televīzijas lietu esot raudusies tikai šogad

Viņa teica, ka vienīgā Krongorna saikne ar šo darījumu radās pēc 2003.gada 2.februārī noslēgtā līguma, kad viņš kā konsultāciju firmas UVK darbinieks advokātu biroja \"Loze un partneri\" vārdā sniedza grāmatvedības konsultācijas Lielbritānijas kompānijai \"Kempmayer Media Limited\" un tās Latvijas meitas uzņēmumam \"Kempmayer Media Latvia\".

Kaminska arī tiesā uzsvēra, ka visi līgumi, kas slēgti par digitālās televīzijas ieviešanu, bija un tiek pildīti. Viņa norādīja, ka Somijas kompānija \"Teleste\" jau ir izgatavojusi un jau nosūtījusi Latvijai tehnika digitālās televīzijas ieviešanai, tā atrodas muitā un DLRTC tā ir jāatmuito. Savukārt decembra pirmajā nedēļā Francijas kompānija \"Thales\" plāno nosūtīt uz Latviju pēc KML pasūtījuma izgatavotos sešus raidītājus.

Viņa paskaidroja, ka digitālās televīzijas ieviešanā kā starpnieks starp ražotāju un saņēmēju \"Kempmayer\" bija Maltā reģistrētā kompānija \"Digital International Ltd.\", kura bija noslēgusi piegādes līgumus par kopējo summu 6,3 miljoni ASV dolāru, un ar diviem maksājuma uzdevumiem jūnijā un septembrī uz \"Digital International Ltd.\" kontu Maltā kopumā pārskaitīti 5,3 miljoni dolāru no KML konta. Šī nauda bija paredzēta iekārtu piegādes līgumu apmaksai.

Kaminska atzina, ka Maltas bankā kā patiesā labuma guvējs bija uzrādīts Krongorns, taču viņa uzsvēra, ka Krongorns bija ieinteresēts tikai piegāžu līgumu izpildē. Kaminska arī norādīja, ka Maltu nevar uzskatīt par ārzonām piederīgu valsti un tajā nevar nodarboties ar naudas \"atmazgāšanu\", turklāt arī valdība nav minējusi Maltu kā ārzonu.

Krongornam būtiska ir viņa ģimene

Kaminska tiesā arī stāstīja, ka 10.novembrī lidostā, kad KNAB aizturēja Krongornu, pie viņa atradās Lozes un viņa advokātu partnerkompānijas \"White&Case\" izsniegta rekomendācijas vēstule, kas adresēta KML direktoriem Londonā par līguma pārtraukšanu un naudas pārskaitīšanu atpakaļ KML saistībā ar Stokholmā uzsākto šķīrējtiesu par digitālās televīzijas līguma laušanu. Viņa norādīja, ka Krongornam bija biļete vienas dienas lidojumam uz Londonu un atpakaļ.

Advokāte kā iemeslu Krongorna atbrīvošanai no apcietinājuma minēja arī viņa personību, izglītību, ģimeni. Kaminska emocionāli stāstīja par Krongorna ģimeni, par viņa trīsgadīgo meitiņu, kuras \"pasaule ir sagrauta .. viņa jautā, kur ir tētis\". \"Kuram bija tiesības par tādu cenu izsaukt mazas dvēselītes asaras?\" emocionāli vaicāja advokāte. Tāpat viņa norādīja, ka Krongorna aprūpē ir arī sieva un vecāki.

Arī Krongorns lūdza tiesu nepaturēt viņu apcietinājumā, bet piemērot jebkuru citu drošības līdzekli. Viņš uzskata, ka nav izdarījis neko noziedzīgu un līdz šim bijis tiesībpaklausīgs pilsonis un nodokļu maksātājs. Viņš norādīja, ka neizvairīsies no izmeklēšanas, netraucēs tās noris un sadarbosies ar izmeklētājiem. Krongorns neuzskata, ka viņa atbrīvošana no apcietinājuma varētu traucēt vai ietekmēt izmeklēšanu.

Prokurors uzskata, ka Krongornam jāpaliek apcietinājumā

Savukārt digitālās televīzijas krimināllietas izmeklēšanu uzraugošais Ģenerālprokuratūras krimināltiesiskā departamenta prokurors Monvids Zelčs tiesā sacīja, ka sūdzības būtu noraidāmas un Krongorns paturams apcietinājumā, jo Krongornu tur aizdomās par smaga nozieguma izdarīšanu.

Viņš sacīja, ka personu grupas, kurā ietilpa Krongorns, rīcībā bija nonākuši naudas līdzekļi, kas iegūti no nepamatoti DLRTC īpašumā nodoto LMT kapitāla daļu dividendēm. Izmeklētāju rīcībā ir informācija par Krongorna līdzdalību \"Digital International Ltd\" dibināšanā, uz kuras kontu Maltā pārskaitīti noziedzīgā ceļā iegūtie naudas līdzekļi 5 258 496 ASV dolāru apjomā, tādā veidā tos mēģinot legalizēt.

Zelčs norādīja arī uz Krongorna saistību ar personām, kuru darbība tiek pārbaudīta, un pauda bažas, ka viņš varētu traucēt izmeklēšanu.

Vēsture

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 12.novembrī apmierināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūgumu atļaut paturēt apcietinājumā digitālās televīzijas krimināllietā aizturēto Krongornu. Pēc tiesas sēdes Krongorna toreizējais advokāts Aivo Leimanis žurnālistiem sacīja, ka tiesas lēmumā nav skaidri pateikts apcietinājuma termiņš, taču atbilstoši likumam tas nevar būt ilgāks par diviem mēnešiem.

Leimanis norādīja, ka vienīgā Krongorna saistība ar digitālās televīzijas skandālu ir tā, ka atbilstoši februārī noslēgtajam līgumam viņš advokātu biroja \"Loze un partneri\" vārdā ir sniedzis grāmatvedības konsultācijas Lielbritānijas kompānijai \"Kempmayer Media Limited\" un tās Latvijas meitas uzņēmumam \"Kempmayer Media Latvia\".

Savukārt no tiesas lēmuma izrietēja, ka, pēc KNAB savāktās informācijas, Krongorns bija patiesais \"Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra\" samaksātā avansa \"Kempmayer Media Limited\" saņēmējs. Krongornam bija tiesības rīkoties ar kompānijas \"Digital International Ltd\" kontu Maltas bankā \"Lombard Bank\", uz kurieni bija pārskaitīta daļa no avansā \"Kempmayer Media Limited\" pārskaitītās naudas. Pēc ģenerālprokurora Jāņa Maizīša lūguma, Maltas tiesa ir uzlikusi arestu uz Maltas banku pārskaitītajiem 3,318 miljoniem ASV dolāru (1,8 miljoniem latu). Kopumā KML avansā saņēmis četrus miljonus latu. Par pārējās naudas likteni tiesībsargājošās iestādes pagaidām komentārus nesniedz.

KNAB ar Ģenerālprokuratūras piekrišanu veica kratīšanu Krongorna darbavietā, ekspolitiķim un uzņēmējam Andrim Šķēlem piederošā uzņēmuma UVK biroja telpās, un dzīvesvietā. Šķēle to publiski nosauca par premjera Einara Repšes spēka demonstrēšanu saviem politiskajiem oponentiem.

Tāpat KNAB krimināllietas ietvaros pārmeklējis \"Kempmayer Media Limited\" meitas kompānijas Latvijā biroja telpas un tās valdes locekļu dzīvesvietas. \"Kempmayer Media Latvia\" un tās valdes locekļi par kratīšanas sankcionēšanu un kratīšanu iesniedza sūdzības tiesai, bet Rīgas apgabaltiesa tās atzina par nepamatotām.

KNAB krimināllietu ierosināja par koncerna līguma noslēgšanu starp \"Latvijas valsts radio un televīzijas centru\" un meitas kompāniju \"Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs\" un līguma noslēgšanu ar Lielbritānijas kompāniju \"Kempmayer Media Limited\". Krimināllieta ierosināta gan par tīšām darbībām, gan par amatpersonu pienākumu nepildīšanu, kas izraisījušas smagas sekas.

Turklāt 1.septembrī ierosinātā krimināllietā par valsts amatpersonu rīcību digitālās televīzijas ieviešanas projektā ir papildināta ar krimināllikuma pantiem par krāpniecību lielos apjomos un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielos apjomos vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Digitālās televīzijas ieviešanas projekts šovasar izpelnījās valdības kritiku un tika apturēts, bet par digitālās televīzijas ieviešanu atbildīgais \"Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs\" augusta beigās Stokholmas Starptautiskajā šķīrējtiesā vērsās ar prasību pret uzņēmumu \"Kempmayer Media Limited\", lūdzot tiesai atzīt par spēkā neesošu iepriekš noslēgto līgumu par digitālās televīzijas izveidošanu Latvijā.

DLRTC ar KML 2002.gada 14.novembrī noslēdza līgumu, kas paredz vairākos posmos ieviest digitālo televīziju Latvijā, tostarp līgums paredz maksāt 53,5 miljonus dolāru par digitālās televīzijas ieviešanas pirmo posmu Rīgā un Rīgas reģionā. DLRTC noslēgtā līguma kopējā summa gan var būtiski pārsniegt pat 100 miljonus ASV dolāru, attiecīgi pieaugot arī soda naudai līguma laušanas gadījumā, jo līgums slēgts arī par otro un trešo posmu, tikai neprecizējot šo posmu izpildes nosacījumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp