Lai nodrošinātu pašvaldības līdzdalību daudzfunkcionālās halles projektā, tā virzītāja SIA \"Multihalle\" piedāvājusi Rīgas domei veidot kopīgu uzņēmumu SIA \"Rīgas arēna\". Rīgas dome, iesaistoties uzņēmuma dibināšanā, iegūtu 48% tā kapitāla daļu, bet \"Multihallei\" tiktu 52%.

Piedāvājumā norādīts, ka abām \"Rīgas arēnas\" dibinātājām mēneša laikā uzņēmuma pamatkapitāls jāpalielina līdz vairāk nekā 3 miljoniem latu.

\"Multihalle\" apmaksās jaunās daļas ar mantisko ieguldījumu un naudu, kā arī nodos \"Rīgas arēnai\" izstrādāto projektu un visu dokumentāciju, kas ar to saistīta. Projekta vērtība tiek lēsta līdz 700 000 latu. Atlikušo ieguldījuma daļu \"Multihalle\" sola ieguldīt naudā. Savukārt iespējamais Rīgas pašvaldības 13,5 hektāru zemes ieguldījums novērtēts par 1,5 miljoniem latu.

\"Rīgas arēnu\" pārvaldītu sapulce un valde piecu cilvēku sastāvā. Trīs valdes locekļi būtu no \"Multihalles\", bet no Rīgas domes — divi. Valdes priekšsēdētājs tiktu iecelts no \"Multihalles\" izvirzītajiem valdes locekļiem. Savukārt viens no Rīgas domes valdes locekļiem tiktu iecelts par valdes priekšsēdētāja vietnieku.

Izveidojot \"Rīgas arēnu\", \"Multihalle\" uzņemtos nodrošināt ar halles celtniecību saistīto darbu vadīšanu, uzņemtos organizēt un nodrošināt potenciālajiem sponsoriem tiesības uz 10 gadiem izmantot savu vārdu halles nosaukumā, tiesības izmantot daudzfunkcionālās halles ložas, tiesības organizēt ekskluzīvas tirdzniecības un ēdināšanas vietas halles teritorijā, kā arī tiesības izmantot VIP vietas hallē.

Savukārt Rīgas domes pienākums būtu veicināt nepieciešamo sadarbību starp dažādām iestādēm, lai nodrošinātu sekmīgu čempionāta norisi, piedalīties infrastruktūras izbūvē, veicināt halles celtniecībai nepieciešamās dokumentācijas saskaņošanu un atļauju izsniegšanu.

\"Multihalle\" norāda, ka projekta īstenošanā nepieciešamais finansējums ir aptuveni 26 miljoni eiro (17,55 miljoni latu). No tiem 2 miljonus eiro (1,35 miljonus latu) nodrošinātu \"Multihalle\", 11 miljoni eiro (7,4 miljoni latu) būšot piesaistītie līdzekļi, bet 13 miljoni eiro (8,8 miljoni latu) veidotu kredītlīdzekļi, taču precīza projekta finansēšanas shēma domei iesniegtajā dokumentā nav aprakstīta.

\"Multihalles\" valdes priekšsēdētājs Ojārs Kehris (LC) pirmdien preses konferencē informēja, ka Rīgas domei ir iesniegts konkrēts piedāvājums par pašvaldības dalību 2006.gada pasaules hokeja čempionāta norisei nepieciešamās lielās halles projektā, ieguldot pašvaldības zemi. Šis piedāvājums tiks izskatīts trešdien, 28.janvārī, domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē kā vienīgais jautājums.

Rīgas domes pieņemtais lēmums par zemes gabalu iznomāšanu \"Multihallei\" paredz, ka dome var vienpusēji atkāpties no zemes nomas līgumiem, ja noteiktā termiņā nav izpildīti paredzētie nosacījumi, piemēram, līdz 2003.gada 31.decembrim izstrādāts un iesniegts Rīgas domes Īpašuma departamenta Zemju pārvaldē noteiktā kārtībā akceptēts halles būvprojekts. Tas līdz šim nav izdarīts.

Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs (LSDSP) nosūtījis vēstuli Ministru prezidenta biedram Ainaram Šleseram (LPP) ar lūgumu valdībai paust savu viedokli par \"Multihalles\" piedāvājumu Rīgas domei. Vēstule Šleseram sūtīta vēl pirms tam, kad Ministru prezidents Einars Repše paziņoja, ka pieprasa viņa demisiju.

Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (Latvijas Demokrātiskā partija) atzina - piedāvājums apliecina, ka privātas kompānijas realizētam projektam nav atrasti stratēģiskie investori un izveidojusies situācija, ka ir nepieciešama pašvaldības dalība, lai saņemtu finansējumu.

Ameriks uzsvēra, ka tas ir sarežģīts jautājums, vai 13,5 hektāru zemes ieguldīšanai ir atbilstošs risks. Tādēļ Ministru kabinets tiek lūgts no valdības viedokļa izvērtēt vai riska cena ir adekvāta mērķim, ko paredzēts sasniegt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp