Iesaka ļaut nepilsoņiem vēlēt pašvaldību vēlēšanās

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/Aigars Jansons

Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Alvaro Hils-Robless ziņojumā par vizīti Latviju iesaka piešķirt nepilsoņiem tiesības vēlēt pašvaldības, ratificēt mazākumtautību aizsardzības konvenciju un slēgt centrālcietuma slimnīcu.

EP cilvēktiesību komisārs ziņojumā arī rekomendē valstij nodrošināt, lai izglītības reforma saglabātu augstu mācību kvalitāti. Hils-Robless arī iesaka veicināt Izglītības un zinātnes ministrijas, skolotāju un vecāku sadarbību, lai definētu labāko izglītības reformas ieviešanas modeli.

EP komisārs norāda, ka Latvijā jāpaātrina nepilsoņu naturalizācija, tādēļ, lai iedrošinātu nepilsoņus naturalizēties un sekmētu viņu integrāciju sabiedrībā, jāveicina nepilsoņu iesaistīšanās politiskajā dzīvē, it īpaši piešķirot viņiem tiesības vēlēt pašvaldības.

Hils-Robless arī iesaka atvieglot naturalizācijas procedūru sociāli neaizsargātākajām iedzīvotāju grupām, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem, invalīdiem un jauniešiem, kā arī pārdomāt iespēju nodrošināt bezmaksas naturalizāciju.

Jāuzlabo materiālais stāvoklis ieslodzījuma vietās

Viņš norāda, ka jāuzlabo materiālais stāvoklis ieslodzījuma vietās un policijas izolatoros. Komisārs iesaka slēgt Rīgas centrālcietuma slimnīcu un līdz cietuma pilnīgai rekonstrukcijai pārcelt tās darbu uz citu vietu, kas ir piemērotāka slimnieku ārstēšanai.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Dailis Lūks  norādīja, ka «ir divi varianti — vai nu mēs sniedzam cilvēkiem medicīnisko palīdzību, vai arī ne». Viņš uzsvēra, ka IeVP jau vairākus gadus pieprasa līdzekļus cietuma slimnīcas remontam, taču līdz šim līdzekļi remontam nav atrasti. Slimnīcas remontam vajag apmēram pusotru miljonu latu.

Lūks atzina, ka ieslodzīto ārstēšana citā slimnīcā ir «nereāla doma, jo ieslodzītajiem nepieciešama īpaša izolācija un apsardze. Tas būtu tikpat dārgs pasākums kā cietuma slimnīcas izremontēšana».

Iesaka atvieglot minoritāšu valodas lietošanas nosacījumus

Hils-Robless arī rekomendē darīt galu tiesībsargu patvaļai un nodrošināt, lai efektīvi funkcionētu mehānismi, kas ļauj sodīt pārkāpumus izdarījušos tiesībsargus.

Komisārs iesaka atvieglot minoritāšu valodas lietošanas noteikumus, tostarp pieļaujot saraksti ar valsts institūcijām minoritāšu valodās. Viņš uzskata, ka latviešu valodas mācību programmām jāpiešķir lielāks finansējums, lai mazākumtautību pārstāvji varētu bez maksas uzlabot valsts valodas zināšanas.

Hils-Robless arī iesaka izveidot trešās pakāpes izglītības programmas, lai sagatavotu mazākumtautību valodu skolotājus un mācību programmas citu priekšmetu pasniegšanai minoritāšu valodās, kā arī nodrošināt mācību grāmatu izdošanu mazākumtautību valodās.

Jānodrošina pret vardarbību ģimenē

Latvijai jānodrošina sieviešu un bērnu efektīva aizsardzība pret vardarbību ģimenē, kā arī jāveicina sadarbība starp varas iestādēm un asociācijām, kas pārstāv denacionalizēto nekustamo īpašumu īpašnieku un īrnieku intereses, lai meklētu risinājumus situācijās, kad īrnieki nespēj samaksāt tirgus noteikto īres maksu.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš ceturtdien sacīja, ka pēc Hila-Roblesa ziņojuma apspriešanas EP Parlamentārajā asamblejā ar šo ziņojumu tiks iepazīstināti Latvijas valdības un Saeimas pārstāvji, lai vērtētu, kurus no komisāra ieteikumiem iespējams īstenot un kurus — ne. Pēc tam būs jālemj, kuras institūcijas tālāk nodarbosies ar EP komisāra ieteikumu izvērtēšanu, piemēram, rekomendāciju slēgt centrālcietuma slimnīcu, visticamāk, izskatīs Iekšlietu ministrija.

Riekstiņš teica, ka Hila-Roblesa ziņojumā minētas daudzas jomas, kurās Latvija darbojas atzīstami un sasniegusi progresu. Jautājums par iespējamo likumu maiņu vairs nav Ārlietu ministrijas, bet gan likumdevēju kompetencē, viņš sacīja.

EP cilvēktiesību komisārs ziņojumu rakstīja par vizīti Latvijā no pērnā gada 5. līdz 8. oktobrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu