Kāpēc sievietes kļūst histēriskas jeb Pats sievišķīgākais vitamīns

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Corbis/Scanpix

Izklausīsies neticami — taču bieži vien nervozitāti un aizkaitināmību, un pat histēriju var izskaidrot ar B6 vitamīna trūkumu. Stresa gadījumā tieši B vitamīni ir vissvarīgākie, bet B6 varētu saukt par galveno sievietes organismam.

Kāpēc tieši sievietēm?

Vitamīns uzlabo pašsajūtu pirmsmenstruālā sindroma, grūtniecības un menopauzes laikā un noteikti nepieciešams sievietēm, kuras lieto kontracepcijas tabletes. Sievietes organismā B6 vitamīns līdzsvaro dzimumhormonus, kā arī pasargā no dažiem vēža veidiem. B6 vitamīna trūkums izraisa antivielu un to kvalitatīvo spēju mazināšanos cīņā ar slimību ierosinātājiem.

Ārsti uzskata, ka B6 vitamīna trūkums saistīts ar vairāk nekā simts veselības traucējumu un nopietnu slimību. Apkopota statistika, kas liecina, ka katrs sestais cilvēks jūtas nevesels tieši B6 vitamīna trūkuma dēļ. Nesen tika atklāts, ka B6 deficīts negatīvi ietekmē smadzeņu un asins funkcijas, rada orgānu darbības traucējumus, veicina dermatītu, diatēzi un citas ādas slimības, izraisa nervu sistēmas darbības traucējumus.

B6 vitamīns nodrošina:

  • olbaltumu uzsūkšanu;
  • tauku un ogļhidrātu maiņu;
  • kuņģa sulas izdalīšanos;
  • stipru imūnsistēmu;
  • eritrocītu un hemoglobīna veidošanos;
  • nātrija un kālija līdzsvaru;
  • vajadzīgo cukura daudzumu asinīs;
  • ūdens līdzsvaru;
  • redzes asumu;
  • sirds un muskuļu darbību;
  • matu augšanu;
  • normālu asinsriti.

Olbaltumi un stress

Aminoskābes ir ķieģelīši, no kā tiek veidoti olbaltumi. Olbaltumi un B6 vitamīna (piridoksīna) savstarpējā iedarbība ir gan smalki un gudri līdzsvarota, taču arī ļoti jutīga un viegli sagraujama.

Ja olbaltumi tiek uzņemti pietiekami, bet trūkst B6 vitamīna, aminoskābes nevar tikt izmantotas. Var rasties olbaltumu deficīts. Ja uzturs bijis olbaltumiem pārbagāts (gaļas ēdieni trīs reizes dienā), tā uzsūkšanai tiks izmantots visas piridoksīna rezerves. Spēcīga psiholoģiska vai fiziska stresa gadījumā, virsnieres izdala stresa hormonus — glikokortikoīdus, kas strauji iedarbina olbaltumu maiņu, lai cīnītos ar stresu. Šādā gadījumā tiek izmantotas pēdējās B6 vitamīna rezerves.

Piridoksīns aknās sintezē fermentu, kas piedalās aminoskābju pārstrādē. Vajadzības gadījumā ferments regulē arī olbaltumu uzsūkšanu. Jo spēcīgāks stress, jo vairāk ar fermenta palīdzību tiek sintezēts aktīvais, saindētais olbaltums. Mūsu dienu cilvēki ir mazkustīgāki nekā viņu senči, mums parasti ar uzturu uzņemto aminoskābju pietiek muskuļiem (ja vien cilvēks nav kultūrists vai smagatlēts). Taču mūsdienu cilvēki, atšķirā no saviem senčiem, ir spiesti izturēt apmēram 70 reizes lielāku psiholoģisko slodzi. Tāpēc bieži vien rodas B6 deficīts tā uzsūkšanai.

Glikoze un nervozitāte

Piridoksīnam ir svarīga nozīme arī taukvielu un ogļhidrātu maiņā. Tas piedalās muskuļos un aknās uzkrājušos ogļhidrātu izvadīšanā asinīs. Šim procesam ir svarīga loma miljardiem nervu šūnu vienmērīgā apgādē ar glikozi, un tajā piedalās apmēram puse organismā esošā B6 vitamīna. No pazemināta cukura daudzuma asinīs (hipoglikēmijas) cieš apmēram trīs ceturtdaļas rietumvalstu sabiedrības. Šī kaite izpaužas ar pastāvīgu nogurumu, nervozitāti, nomāktību, bezmiegu un nespēju tikt galā ar ikdienas darbu.

Sevišķi smagi vitamīnu deficīts skar grūtnieces — nereti viņas, pašas to neapjaušot, meklē izeju agresivitātē, jo tad virsnieres izdala adrenalīnu un asinīs palielinās cukura daudzums. Tādējādi tiek sadedzinātas pēdējās glikozes rezerves un tās koncentrācija asinīs nokrīt bīstami zemu, izsaucot saasinātu nervozitāti, pat smagu depresiju.

Sievietei lietojot kontracepcijas tabletes, apmēram trīs stundas pēc to ieņemšanas, B6 vitamīna daudzums organismā samazinās par aptuveni 20%. Ja organismā jau tā trūkst B6 vitamīna, sekas var būt bēdīgas — pat smagi psihiski traucējumi. Sevišķi bīstami, ja asinīs ir zems cukura līmenis. Sievietes kļūst histēriskas tieši B6 deficīta dēļ, nevis tāpēc, ka būtu kaprīzas.

B6 vitamīna trūkuma pazīmes:

  • slikta dūša un vemšana;
  • mutes gļotādas un mēles iekaisums;
  • nervozitāte un nepamatota aizkaitināmība;
  • atmiņas traucējumi;
  • ādas iekaisums, taukaina āda;
  • ādas zvīņošanās ap muti, degunu, acīm, lūpu plaisāšana;
  • pirkstu un potīšu pietūkums menstruāciju laikā;
  • uzpūsts vēders;
  • nogurums;
  • tieksme pēc saldumiem.

Cik B6 organismam nepieciešams?

B6 avots ir: aknas, siļķe, lasis, rieksti, raugs, diedzēti kviešu graudi, brūnie jeb nelobītie rīsi, klijas, pilngraudi, auzas, banāni, vīnogas, avokado, burkāni, pupas, kartupeļi, gaļa u. c. Pieaugušam cilvēkam B6 vitamīna diennakts devai jābūt 1,5–3 mg. Liela deva var izraisīt blaknes, piemēram, pirkstgalu nejutību un trīci.

Piridoksīns efektīvs kombinācijā

Iegādājoties piridoksīnu aptiekā, jāņem vērā, ka, lietots viens pats, tas nesniegs gaidīto efektu.

B grupas vitamīnu kompleksā — atklāts, ka kopā ar citiem B vitamīniem tam ir četras reizes lielāka vērtība; B grupas vitamīni ir savstarpēji saistīti un parasti atrodami vienos un tais pašos produktos; sevišķi nozīmīga ir B2 klātbūtne, jo tas ir nepieciešams, lai B6 uzsūktos;

ar magniju – magnijs nodrošina B6 uzsūkšanos, un B6 palielina magnija uzsūkšanās iespējas; magnija galvenā funkcija ir nervu sistēmas aizsardzība, tāpēc šī kombinācija labi der stresa un pārslodzes gadījumā kā nervu nomierinātājs, palīdz arī bērniem straujas augšanas periodā;

ar cinku un magniju – šī kombinācija varētu patikt stiprajam dzimumam, jo radīta, lai palīdzētu sportistiem veidot muskuļus; jaunākie pētījumi liecina, ka tā arī veicina vīrieša seksuālās spējas, jo cinks un B6 kā cimds ar roku strādā vīrišķā dzimumhormona testosterona pastiprinātā izstrādāšanā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu