Pašvaldību ministrija rosina īres griestus atcelt tikai 2007. gadā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Denacionalizēto namu īrniekiem maksimālo īres maksas limitu nepieciešams nākamgad ierobežot līdz 60, bet 2006. gadā — līdz 72 santīmiem. Savukārt no 2007. gada īres griesti būtu atceļami. To paredz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izstrādātie priekšlikumi likumā par dzīvojamo telpu īri.

Šos priekšlikumus ministrija šonedēļ iesniegs Ministru kabinetā Informatīvajā ziņojumā par īres maksas apmēru denacionalizētajās mājās.

Tā kā daļai pašvaldību, galvenokārt Rīgā, nav precīzas uzskaites par denacionalizēto namu īrnieku skaitu, kuri dzīvojuši saimnieka mājā pirms denacionalizācijas un lieto dzīvokli joprojām, ministrija ierosina likumā «Par dzīvojamo telpu īri» uzlikt par pienākumu īrniekiem, kuri dzīvojamās telpas lietojuši līdz namīpašuma denacionalizācijai, reģistrēties attiecīgās pašvaldības domē līdz 2005. gada 1. jūlijam.

Lai nodrošinātu pašvaldību iespējas plānot nepieciešamo līdzekļu apjomu budžetā mājokļu pabalstu piešķiršanai, kā arī precīzi noteiktu pieprasījumu pēc pašvaldības īpašumā esošām dzīvojamām telpām, ministrija rosina uzlikt par pienākumu izīrētājam līdz 2005. gada 1. jūlijam deklarēt dzīvojamās telpas īrniekam un pašvaldībai, kāda īres maksa tiks pieprasīta no 2007. gada, kad īres griestu vairs nebūs.

Priekšlikumi paredz, ka pēc 2007. gada paaugstinot īres maksu, būs arī jānorāda īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums.

Ministrija uzskata, ka pārejas periodā vajadzētu pašvaldībām nodrošināt iespēju saņemt valsts līdzfinansējumu un izveidot dzīvojamo fondu denacionalizēto namu īrniekiem. Šajā laikā būtu jāizstrādā valsts atbalsta programma daļēji subsidētu kredītu piedāvāšanai denacionalizēto namu īrniekiem, kuri vēlas iegādāties dzīvokli īpašumā.

Iedzīvotāju zemās maksātspējas dēļ pašvaldībās joprojām ir augsts pieprasījums pēc daļēji labiekārtotiem dzīvokļiem, arī  dzīvokļiem ar malkas apkuri un tādiem, kuros kopējais īres un komunālo pakalpojumu maksājuma apmērs ir zems. Tādēļ tiek rosināts likumā «Par pašvaldībām» atjaunot normu, kura piešķīra pašvaldībām pirmpirkuma tiesības uz dzīvokļu īpašumiem, kas tiek atsavināti attiecīgās pašvaldības teritorijā.

Ministrija uzskata, ka nepieciešams pašvaldībām veidot ilgtermiņa līgumattiecības ar denacionalizēto namu īpašniekiem gadījumos, kad pašvaldībai ekonomiski izdevīgāk ir segt samaksas starpību starp īrnieka maksājumu, un īres un apsaimniekošanas maksas kopējo apmēru denacionalizētajos namos.

Ar pilnu ziņojumu būs Pašvaldību ministrija piedāvās iepazīties pēc tā iesniegšanas valdībā.

Līdztekus darbu turpina arī ministra Andreja Radzeviča izveidotā darba grupa īres griestu problēmas risināšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu