Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Koalīcijā esošā Tautas partijas (TP) frakcija trešdien nolēmusi aicināt Induli Emsi atsaukt Saeimā iesniegtos grozījumus īres likumā, kas paredz vēl divus gadus saglabāt īres griestus, jo tajos iekļautās normas nav apspriestas ar koalīcijas partneriem.

TP deputāts Jānis Lagzdiņš pastāstīja, ka, frakcijai iepazīstoties ar iesniegtajiem grozījumiem, secināts, ka tajos ir vairākas normas, kas nav apspriestas nedz valdības darba grupā, nedz ar koalīcijas partneriem.

Lagzdiņš pavēstīja, ka šajos grozījumos parādās norma, ka īres griesti tiek saglabāti ne tikai divus gadus, bet arī ierobežo īres maksas lielumu turpmākajos gados, turklāt regulē īres maksu arī tiem īrniekiem, kuri noslēguši īres līgumus pēc namīpašumu atdošanas to kādreizējiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem.

«Ja šos grozījumus neatsauks, mēs balsosim pret,» solīja Lagzdiņš.

Valdība jūnija sākumā atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas ierosinājumu īres griestus neatcelt vēl divus gadus, taču 2005. un 2006. gadā palielināt maksimālo īres maksu denacionalizēto namu īrniekiem. Valdības atbalstītie grozījumi Telpu īres likumā paredz, ka īres griesti vairs nebūs spēkā nevis no nākamā gada, kā paredzēts pašlaik, bet no 2007. gada.

Tomēr nākamgad īres griesti būs jāpalielina līdz 60 santīmiem par kvadrātmetru, bet 2006. gadā denacionalizēto namu īrniekiem noteiktā maksimālā īre nevarētu pārsniegt 72 santīmus par kvadrātmetru.

Grozījumi arī paredz, ja starp īrnieku un izīrētāju nav panākta vienošanās par īres maksas apjomu pēc īres griestu atcelšanas, namīpašniekam ir pienākums līdz 2006. gada 1. februārim nosūtīt īrniekam rakstisku paziņojumu par īres maksu pēc 2007. gada 1. janvāra. Turklāt būs jānorāda īres maksas paaugstināšanas iemesls un finansiālais pamatojums.

Namīpašnieku organizācijas iebilst pret valdības apstiprinātajiem grozījumiem likumā un, ja Saeima tos pieņems un Valsts prezidente — izsludinās, ir gatavas vērsties Satversmes tiesā par minēto grozījumu atcelšanu. «Tas ir mūsu tiesību pārkāpums.. kaut kādas sociālisma paliekas brīvā tirgus apstākļos, kas ierobežo mājokļu tirgus attīstību. Mūsu mērķis jau nav īrnieku izlikšana, bet gan attīstība, spēja piedāvāt tirgū normālus pakalpojumus saviem lietotājiem,» sacīja Latvijas Namīpašnieku asociācijas viceprezidents Dmitrijs Trofimovs.

Viņš teica, ka asociācija tagad gaidīs, vai Valsts prezidente parakstīs minētos grozījumus, ko Saeima, visticamāk, apstiprinās. «Ja prezidente tos parakstīs, mēs un citas namīpašnieku organizācijas vērsīsimies Satversmes tiesā,» sacīja Trofimovs. Viņš minēja, ka Rīgas namīpašnieku biedrība jau nosūtījusi Valsts prezidentei aicinājumu neizsludināt valdības pieņemtos grozījumus. Trofimovs sacīja, ka Rīgas namīpašnieku biedrības izteiktajam lūgumam pievienojas arī asociācija.

Pašlaik likums par telpu īri paredz, ka nākamgad beidz darboties pārejas noteikumi, kas denacionalizēto namu jaunajiem īpašniekiem liedza noteikt nekontrolēti augstu īres maksu iedzīvotājiem, kas šajos namos mitinājās arī pirms to denacionalizācijas.

Īres griestus katru gadu palielina, un šogad tie ir 0,48 lati par kvadrātmetru. Savukārt nākamgad visus ierobežojumus paredzēts atcelt, kas radījis bažas, ka uz ielas nonāks daudz ģimeņu, kuras nevarēs samaksāt augstāko īri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp