Foto: AFI/Gatis Dieziņš

Ar paziņojumu par iespējamu «masveida kautiņu starp krievu un latviešu skolēniem» 1. septembra pasākumu laikā otrdien klajā nācis Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists un Krievijas Valsts domes deputāta Dmitrija Rogozina palīgs Aleksandrs Kazakovs, plašsaziņas līdzekļiem izplatot Latvijas krievu kopienas apvienotā kongresa orgkomitejas paziņojumu.

Tajā norādīts, ka valdība, 1. septembrī rīkojot koncertu, «apzināti provocē masu nekārtības», kas notiks nevis krievu skolu aizstāvju rīkotajā mītiņā, bet tieši koncertā.

Tajā, pēc krievu skolu aizstāvju domām, nav izbēgama «alus un citu uzbudinošu līdzekļu» lietošana, tāpēc pilnībā iespējams esot «masveida kautiņš starp krievu un latviešu skolēniem». Turklāt koncerta rīkotāji to labi saprot un uz to tomēr iet, teikts paziņojumā.

Pēc paziņojuma autoru rīcībā esošās informācijas, koncerta rīkotāji un Saeimas deputāti turklāt arī «apdomājot iespēju koncertā neielaist skolēnus štāba T kreklos».

Paužot izglītības un zinātnes ministra Jura Radzeviča (LPP) viedokli, viņa padomnieks Edgars Vaikulis šādu paziņojumu nosauca par provokāciju.

Mudina uz sadursmēm

«Šāds paziņojums mudina uz sadursmēm. Šeit ir acīmredzams mērķis tās panākt,» sacīja Vaikulis, uzsverot, ka koncerta rīkošanas mērķis ir nodrošināt skolēnu interesēm atbilstošu Zinību dienas pasākumu.

Paziņojuma nobeigumā izglītības reformas pretinieki aicina jauniešus nepiedalīties 1. septembrī plānotajā koncertā, jo 1. septembris neesot tikai Zinību diena, bet arī cīņas diena par «visas milzīgās krievvalodīgās sabiedrības tiesībām».

Jēkabsons: štāba paziņojums ir provokācija un jauns signāls vecākiem 
 
Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) otrdien izplatīto Krievu skolu aizstāvības štāba aktīvista un Krievijas Valsts domes deputāta Dmitrija Rogozina palīga Aleksandra Kazakova paziņojumu uzskata par provokāciju, kā arī jaunu signālu vecākiem izvērtēt savu bērnu piedalīšanos izglītības reformas pretinieku rīkotajās akcijās.

Iekšlietu ministra preses sekretārs Krists Leiškalns informēja, ka Jēkabsons patlaban gatavo rīkojumu Drošības policijai Kriminālprocesa likuma 109. panta kārtībā, lūdzot pārbaudīt un izvērtēt štāba paziņojumā sniegto informāciju un pieņemt par to lēmumu procesuālā kārtībā. Ministrs uzskata, ka šādas informācijas izplatīšana uzskatāma par sava veida provokāciju.

«Līdzīga informācija jau izskanēja pirms pāris dienām, un tā izskan atkārtoti — acīmredzot kāds mēģina saasināt situāciju,» sacīja Leiškalns. Tas nepārprotami esot jauns signāls vecākiem atkārtoti izvērtēt viņu bērnu piedalīšanos protesta akcijās, viņš norādīja.

«Šobrīd šķiet, ka kāds līdz šim miermīlīgas protesta akcijas mēģina pārvērst par politisku polemiku, par neskaidru rēķinu kārtošanu pilsētas ielās,» sacīja Leiškalns.

Kā skaidroja ministra pārstāvis, policija izstrādā drošības plānu, paredzot atbilstošu tiesībsargājošo iestāžu rīcību, ja notiks mēģinājumi izraisīt nekārtības. Tiek gatavots pilnas sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāns, un katrs drošības noteikumu pārkāpējs tiks sodīts likumam atbilstošā kārtībā, sacīja Leiškalns.

1. septembrī plānots koncerts

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Rīgas Domi 1. septembrī 11. novembra krastmalā plāno rīkot Zinību dienai veltītu koncertu, kurā piedalīsies tādas jauniešu vidū populāras grupas kā «Austrumeiropa» no Latvijas, «Bi-2» no Krievijas, hiphoperis Ozols, iespējams, arī «Prāta vētra».

Izglītības un zinātnes ministra padomnieks mazākumtautību jautājumos Sergejs Ancupovs apgalvoja, ka koncerts nekādā gadījumā nav domāts, lai novērstu skolēnu piedalīšanos Krievu skolu aizstāvības štāba rīkotajos protesta pasākumos, bet lai radītu svētkus, jo ir taču 1. septembris.

Uzvaras parkā 1. septembrī pulksten 18 plānots pret izglītības reformu vērsts mītiņš, kurā, pēc organizatoru aplēsēm, varētu piedalīties aptuveni 30 000 cilvēku. Iespējamais koncerts Daugavmalā varētu šā mītiņa dalībnieku skaitu krietni samazināt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp