Foto: AFI/Aigars Jansons

Nākamgad būtiski tiks palielināts bērna kopšanas pabalsts un būs piemaksas par dvīņiem un trīnīšiem, paredz pirmdien valdības komitejā akceptētie Ministru kabineta noteikumi.

Bērna kopšanas pabalsts vienam no jaunajiem vecākiem tiks maksāts 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tādējādi pabalsts līdzināsies tai algai, kādu viens no bērna vecākiem saņēmis pēc nodokļu nomaksas.

Minimālais bērnu kopšanas pabalsts būs 56 lati mēnesī, bet maksimālais — 392 lati. Nestrādājošās māmiņas saņems pabalstu līdz 50 latiem mēnesī, bet personas, kuras kopj bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem — līdz 30 latiem mēnesī.

Personām, kuras kopj dvīņus vai trīnīšus vecumā līdz vienam gadam, par katru nākamo bērnu tiks maksāti 50 lati mēnesī, bet personām, kas kopj dvīņus vai trīnīšus vecumā no viena līdz diviem gadiem par katru nākamo bērnu — 30 lati mēnesī.

Pabalstu aprēķina no personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot trīs kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā bērns piedzimis.

Lai palielinātu pabalstu, nākamā gada budžetā būs nepieciešami 16 miljoni lati, 2006. gadā — 17,9 miljoni latu, bet pēc tam — vidēji 20 miljoni latu gadā.

Valdības noteikumi izstrādāti saskaņā ar šā gada augustā valdībā atbalstīto koncepciju par valsts sociālo pabalstu palielināšanu ģimenēm pēc bērna piedzimšanas.

Bērna kopšanas pabalstu piešķir personai, kura kopj bērnu līdz viena gada vecumam, ja šī persona nav nodarbināta vai atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Bērnu kopšanas pabalstu, kas kopj bērnu no viena līdz divu gadu vecumam, piešķir, ja šī persona nav nodarbināta vai ir nodarbināta un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai strādā nepilnu darba laiku.

Personām, kurām pabalsts piešķirts no 2003. gada 1. janvāra līdz 2004. gada 31. decembrim, par bērna kopšanu pēc 2005. gada 1. janvāra pabalstu un piemaksu izmaksā saskaņā ar šodien akceptētajiem noteikumiem.

Kā aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas departamentā, jauno bērna kopšanas pabalsta apmēru par bērnu, kurš dzimis pēc 2005. gada 1. janvāra, viens no bērna vecākiem varēs saņemt uzreiz pilnā apmērā jau gada sākumā. Savukārt tiem nodarbinātajiem vecākiem, kuru bērniņi ir dzimuši līdz nākamā gada 1. janvārim un pēc 2005. gada 1. janvāra turpinās šo bērnu kopšanas periods, sākotnēji tiks izmaksāts pabalsta avanss — 56 lati.

Jaunās kārtības ieviešanai ir nepieciešama jaunas programmatūras izstrāde un aprēķināšanas kārtība, tāpēc jauno pabalsta apmēru vienam no vecākiem būs iespējamas pārrēķināt pēc 2005. gada 31. marta.

Starpību par pārrēķināto pabalstu un izmaksāto avansu par laika periodu no 2005. gada 1. janvāra līdz 2005. gada 31. martam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra visām jaunajām ģimenēm izmaksās pēc 2005. gada 31. marta.

Patlaban bērna kopšanas pabalsts ir 30 latu mēnesī par bērna līdz pusotra gada vecumam kopšanu un 7,50 lati mēnesī — par bērna vecumā no pusotra līdz diviem gadiem kopšanu.

Pabalsts personām, kuras kopj bērnus vecumā līdz pusotra gada vecumam, nav pārskatīts kopš 1998. gada, bet pabalsts personām, kuras kopj bērnus no pusotra līdz diviem gadiem, nav pārskatīts kopš 1992. gada.

Patlaban bērna kopšanas pabalsts nav efektīvs dzimstības veicināšanai valstī, kā arī nespēj nodrošināt adekvātu ienākumu līmeni ģimenēm ar diviem un vairāk bērniem, uzsver Labklājības ministrija.

Noteikumi stāsies spēkā 2005. gada 1. janvārī. Noteikumi vēl jāpieņem valdībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp