Ziemas vitamīns — citrusaugļi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Katru gadu mēs ar vīru slimojam ar gripu. Potēties pret gripu ārsti man neiesaka veselības stāvokļa dēļ, bet vīrs to nevēlas darīt. Kas būtu jādara, lai vismaz šajā ziemas sezonā mēs pasargātos no gripas?»

• Gripas vakcīna ir viens no labākajiem veidiem, kā pasargāt sevi no saslimšanas ar šo akūto un lipīgo elpošanas orgānu vīrusu infekciju, turklāt jāņem vērā, ka tai parasti ir vairāki uzliesmojumi — pirmais vērojams novembrī–decembrī, otrais — februārī.

Ja ārsts neiesaka vakcinēties un tam tiešām ir kāds objektīvs iemesls, nevis ārsta nostāja pret vakcīnām kā tādām, tad nekas cits neatliek kā no gripas censties izvairīties saviem spēkiem.

Gripas infekcijas pārnēsātājs ir slims cilvēks, kurš klepojot, runājot vai šķaudot apdraud apkārtējo veselību. Veseli cilvēki var inficēties, ne tikai ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus, bet arī lietojot priekšmetus, ja uz tiem nokļuvuši slima cilvēka sekrēti no deguna vai rīkles.

• Ja ar gripu saslimst kāds no ģimenes locekļiem, jācenšas viņu izolēt no citiem, turklāt regulāri jāvēdina un jāuzkopj telpa, kurā slimnieks atrodas, tādējādi mazinot gripas vīrusa atrašanos tajā.

• Gripas epidēmijas laikā pēc iespējas mazāk jāapmeklē vietas, kur uzturas daudz cilvēku. Ja vien ir iespējams, nevajadzētu izmantot sabiedrisko transportu, apmeklēt veikalus, kafejnīcas, kino un teātri.

• Biežāk nekā parasti jāmazgā rokas, it īpaši, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem.

• Uzturā jālieto vairāk šķidruma, tostarp zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdens.

• Ne tikai gripas epidēmijas, bet arī pārējā ziemas laikā jācenšas pēc iespējas vairāk ēst svaigos kāpostus, ķiplokus, lociņus, citrusaugļus — tie palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Organisma imūnsistēmas stimulēšanai noder arī skābpiena produkti.

• Vērtīga lieta ir C vitamīns — profilaksei dienā nepieciešams uzņemt līdz 800 mg C vitamīna, bet, ja slimība piezagusies, tad dienā var lietot pat līdz 2 g (2000 mg) C vitamīna. C vitamīns pietiekami lielās devās sastopams kivi, nobriedušos ananāsos, brokoļos, paprikā, greipfrūtos, citronos un citos citrusaugļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu