Vecākiem par bērnu vakcinēšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: freeimages.co.uk

Mēnesi vecā Kristapa māmiņa Sandra, lai potētu mazuli, devās uz tuvāko poliklīniku, tomēr tur pieprasīja maksāt par vakcīnu, jo valsts apmaksāto vakcīnu neesot. Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA) Neatkarīgajai apgalvo, ka bērna vakcinēšana ir bezmaksas un vecākiem nevar pieprasīt samaksu.

Parasti tikko dzimušus mazuļus potē jau slimnīcās — pirmo poti bērni saņem jau pirmajās dzīves stundās, nākamo 4.– 5. dienā. Nākamās potes bērniem jāsaņem jau poliklīnikā pie sava pediatra. Tomēr nereti gadās izņēmumi. Tā kā mazā Kristapa veselības stāvoklis neļāva viņu potēt jau slimnīcā, pirmo poti viņam vajadzēja saņemt poliklīnikā. Taču, kad kopā ar mammu viņš ieradās vietējā poliklīnikā, tur norādīja, ka tādu vakcīnu neesot, ir tikai maksas, bet, ja gribot potēt par valsts naudu, jādodas uz citu poliklīniku. «Es biju diezgan apjukusi, pat nepajautāju, cik tad jāmaksā, jo pirms tam domāju, ka ir bez maksas,» stāsta Sandra.

«Iespējama tāda situācija, ka poliklīnikā nav vakcīnu, kuras domātas tikko dzimušiem bērniem, jo parasti šos bērnus vakcinē slimnīcā uzreiz pēc piedzimšanas,» atzina SVA preses sekretāre Ieva Lasmane. Tomēr ārstniecības iestāde ir atbildīga par bērnu vakcināciju un nepieciešamības gadījumā var pieprasīt vajadzīgo vakcīnu SVA teritorijā filiālē. Tātad bērnu vakcinācija ir atkarīga arī no ārstniecības iestādes darbinieku izdarības, jo viņi var saņemt bērnam nepieciešamo vakcīnu un sarunāt ar vecākiem potēšanas laiku. I. Lasmane arī uzsver, ka vecākiem nedrīkst pieprasīt maksu par bērna vakcināciju.

Bet nereti gadoties pārpratumi, jo poliklīnikas drīkst piedāvāt un piedāvā ne tikai vakcināciju ar valsts apmaksātajām vakcīnām, bet arī ar maksas vakcīnām. «Poliklīnika var piedāvāt vecākiem izvēlēties — varbūt kāds grib un kādam ir iemesls vakcinēt bērnu ar maksas vakcīnu, bet to nekādā gadījumā nedrīkst uzspiest,» saka I. Lasmane, «cilvēki ir sūdzējušies un prasījuši padomu, kā rīkoties gadījumos, kad ārsti mēģina pārliecināt vecākus potēt bērnus ar maksas vakcīnām, jo tās it kā esot labākas.«

Neskaidrības vecākiem rada arī tas, ka daļa valsts iepirkto vakcīnu ir bezšūnu — modernākas, ar mazāku risku, ka bērnam pēc tam būs alerģiska reakcija, vai kā tās dēvē tautā — vieglās, bet daļa — parastās. Abu veidu vakcīnas tiek iepirktas par valsts naudu. Neatkarīgajai vairāki vecāki atzina, ka poliklīnikās prasa naudu, ja ir vēlēšanās bērnu potēt tieši ar vieglajām vakcīnām.

Arī šeit viss atkarīgs no poliklīnikas — ja ārsta rīcībā ir abu veidu vakcīnas, viņam jāizvērtē, kuru bērnu ar kādu vakcīnu potēt. Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrā (VOAVA) Neatkarīgā noskaidroja — valsts iepirkumā šim gadam visas vakcīnas ir bezšūnu, tāpēc jau šogad visus bērnus potēs ar vieglajām vakcīnām. «Pirmais vakcīnu iepirkums 2005. gadam beidzās pērn par kopējo summu 869 435 lati, un, tā kā tas veikts, kad vēl šāgada budžets nebija apstiprināts, tas ir vēl pagājušā gada līmenī,» sacīja VOAVA sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Pole.

Šogad veiks papildu iepirkumu, bet summas VOAVA vēl nevar nosaukt. VOAVA minētajā summā iekļautas arī valsts apmaksātās vakcīnas pieaugušajiem — pret difteriju un stingumkrampjiem, jo tas ir vienots valsts pirkums.

***

Uzziņai

Šūnu vakcīnas satur iznīcinātu slimības izraisītāju, uz kura virsmas ir antigēni, kuri izraisa antivielu veidošanos (antivielas nodrošina imunitāti).

Bezšūnu vakcīnas satur tikai atsevišķus antigēnus, kuri veido tikai tās antivielas, kuras nepieciešamas. Bezšūnu vakcīnas ir modernākas, un cilvēki tās labāk panes nekā šūnu vakcīnas.

Vakcinācijas kalendārs

Vecums

Pote

0–12 stundas

B hepatīts

4–5 dienas

tuberkuloze

1 mēnesis

B hepatīts

3 mēneši

difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, meningīta infekcija

4,5 mēneši

difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, meningīta infekcija

6 mēneši

B hepatīts un difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts, meningīta infekcija

15 mēneši

masalas, masaliņas, epidēmiskais parotīts

18 mēneši

difterija, stinguma krampji, garais klepus, poliomielīts (revakcinācija)

7 gadi

difterija, stinguma krampji, poliomielīts, masalas, masaliņas, epidēmiskais parotīts (revakcinācija)

12 gadi

masaliņas (iepriekš nevakcinētas meitenes)

14 gadi

difterija, stinguma krampji, poliomielīts (revakcinācija)

ik 10 gadus

difterija, stinguma krampji

Avots: SVA

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu