Pircēji satraucas par kucēna pārdošanu lielveikalā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāji

Vai un kādos apstākļos ir atļauta kucēnu pārdošana tirdzniecības centros? Par to interesējas TVNET lasītāja Ieva, paužot satraukumu par kāda suņuka tirgošanas apstākļiem lielveikalā. TVNET noskaidroja, ka noteikumi neaizliedz suņu tirdzniecību stacionārās tirdzniecības vietās, ja vien klāt ir suņa īpašnieks.

Lasītāja Ieva rakstīja, ka ceturtdien viņas māsa, iepērkoties Maxima veikalā Ulmaņa gatvē, pamanīja, ka blakus esošajā zooveikalā tiek pārdots suns.

"Kucēns ievietots nelielā sprostā. Acīmredzot paredzēts kā ierosme spontānam pirkumam pirmsziemassvētku periodā pašiem vai dāvināšanai.

Šāda veida tirdzniecība nav atļauta.

Tikpat neētiska, manuprāt, ir suņu izstādīšana veikalos ar vienkāršu mērķi - iekārdināt pircējus.

Tāpēc vēršos pie jums ar lūgumu atspoguļot šo faktu savā portālā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šim faktam. Es ļoti ceru, ka ar jūsu palīdzību izdosies novērst nežēlīgu, mantkārības rosinātu un bezatbildīgu attieksmi pret dzīvniekiem."

Savukārt Zoo centra tirdzniecības tīkla direktore Kristīne Jelevica TVNET apgalvoja, ka šajā gadījumā nebija noticis nekas neatļauts vai nelikumīgs.

Kucēnam neviens nedarīja pāri un viņa tirgošana notika atbilstoši noteikumiem.

Viņa skaidroja, ka ir atļauta suņu tirdzniecība reģistrētās tirdzniecības vietās, ja blakus atrodas arī īpašnieks. Šajā situācijā kucēnam blakus atradies arī īpašnieks ar suņa dokumentiem, tostarp par potēšanu.

Kucēna tirgošanai esot ierādīts speciāls būris speciālā veikala vietā. Nav bijusi tāda situācija, ka sunītis būtu iesprostots būrī vairākas dienas.

Šo kucēnu īpašnieki negrasījās pārdot katram garāmgājējam, kas par viņu izrādītu interesi. Šis bijis šķirnes suns ar visiem dokumentiem. Tas nemaksājis ne divus, ne desmit eiro, tā cena bijusi krietni augstāka.

Arī Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta Veterināro objektu uzraudzības daļas vecākā eksperte Medra Ivbule TVNET skaidroja, ka

normatīvie akti neaizliedz suņu tirdzniecību stacionārās tirdzniecības vietās, ja klāt ir suņa īpašnieks – fiziska persona.

Ministru kabineta noteikumi «Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai» paredz, ka mājas (istabas) dzīvniekiem tirdzniecības vietā ir jānodrošina:

  • mājas (istabas) dzīvnieku fizioloģiskajām un etoloģiskajām vajadzībām atbilstoša uzturēšanās vieta. Uzturēšanās vietu iekārto tā, lai dzīvnieku nevarētu fiziski aizskart nepiederošas personas un lai tas varētu paslēpties, ja tas nepieciešams atbilstoši dzīvnieka etoloģijai;
  • mājas (istabas) dzīvnieku uzturēšanās vietu tīrīšana un dezinfekcija;
  • viegli mazgājami, tīrāmi un dezinficējami dzīvnieku sprosti un telpas apdares materiāli;
  • mājas (istabas) dzīvnieku fizioloģiskajām vajadzībām atbilstošs optimāls mikroklimats (piemēram, atbilstoša gaisa un ūdens temperatūra, mitruma režīms, gaisa apmaiņa) teritorijā, kur dzīvnieki uzturas;
  • suņiem un kaķiem – stiepļu sprosti, kas neierobežo to fizioloģiskās vajadzības, nerada stresu, ciešanas vai savainojumus;
  • suņiem un kaķiem to sugai un fizioloģiskajām vajadzībām nepieciešamā fiziskā aktivitāte. Ja dzīvnieks ilgstoši atrodas sprostā, nodrošina pietiekami daudz vietas, lai tas izkustētos atbilstoši dzīvnieka fizioloģiskajām vajadzībām. Ja nepieciešams, ierobežo dzīvnieka brīvu pārvietošanos (neradot tam ciešanas vai savainojumus).

Pēc lasītājas sniegtās informācijas nav skaidrs, vai dzīvnieka īpašnieks ir bijis klāt vai nav. Ja ir bijis klāt, tad pārkāpuma nav.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu