Mīlēsim sevi. Droši.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Es mīlu sevi. Es mīlu viņu. Tāpēc es gribu mīlēt viņu. Droši. Mums abiem piemērotākajā veidā. Jo mēs mīlam viens otru. Un paši sevi.

Informācija par kontracepcijas līdzekļiem ir ļoti svarīga, lai veicinātu sieviešu informētību par dažādām alternatīvām izsargāšanās metodēm, kā arī palīdzētu vieglāk izdarīt pārdomātu sev piemērotā kontracepcijas līdzekļa izvēli. Par to liecina Nīderlandes pētnieku (Dirk Huisman, Nancy Meagher) pētījumā iegūtie dati.

Būt informētai un zinošai par izsargāšanās veidiem ir svarīgs, bet diemžēl mūsu valstī grūti īstenojams pasākums. To kavē gan likumdošana, kas neļauj reklamēt vai citā veidā popularizēt recepšu medikamentus (un liela daļa kontracepcijas līdzekļu IR recepšu medikamenti), gan tas, ka reti kura ginekoloģe piedāvā vairākus alternatīvus izsargāšanās līdzekļus.

Ir būtiski zināt pēc iespējas vairāk par dažādiem alternatīviem kontracepcijas līdzekļiem, jo, lai izvēlētos sev atbilstošāku, ir jāzina sīki par visu, kas ir plašajā piedāvājumu grozā.

Tāpēc, lai tu vari mīlēties, izmantojot tieši tev atbilstošāko kontracepcijas metodi, piedāvāju tev soli pa solītim ielūkoties Latvijā pieejamos kontracepcijas veidos. Un ievilkt plusiņu vai mīnusiņu pie katra no tiem, lai atrastu savu labāko!

Pārtrauktais dzimumakts

Efektivitāte ir zema un metode var būt emocionāli traumējoša, jo ir visu laiku jākoncentrējas uz to, lai nepalaistu garām «īsto brīdi». Tas neļauj pievērst visu uzmanību baudīšanai.

Skalošana

Efektivitāte ir ne vairāk kā 50% gadījumos, jo spermatozoīdi ir ļoti kustīgi. Un tūlīt pēc seksa ir jāraušas ārā no siltās gultas, lai skrietu uz dušu. Var noderēt galējos avārijas gadījumos, kad ļoti, ļoti, ļoti gribas, bet pie rokas nav pat celofāna maisiņš. Vai arī, ja sirds dziļumos tomēr bēbīti gribas.

Kalendārā metode

Efektivitāte var būt ļoti dažāda, jo ir atkarīga no lietošanas tehnikas. Tomēr šobrīd ir pieejami arī speciāli elektroniski aparāti (no kuriem lielākā daļa ir iegūstami tikai pasūtot caur Internetu no ārvalstīm), kas ļauj sastādīt pat ļoti precīzu atļauto un aizliegto dienu sarakstu. Paralēli šai metodei ovulācijas laikā(auglīgajās dienās) ieteicams lietot arī prezervatīvu. Lielākais kalendārās metodes pluss ir tas, ka metode ir dabīga un var palīdzēt bērniņa ieņemšanas plānošanā.

Prezervatīvi

Viens no populārākajiem kontracepcijas līdzekļiem un vienīgais, kas pasargā arī abus partnerus no seksuāli transmisīvajām slimībām. Īpaši piemērots cilvēkiem, kuriem nav stabila partnera. Tā efektivitāte ir augsta, bet jāņem vērā arī gadījumi, kad prezervatīvs var plīst. Un jārēķinās, ka ir uz brīdi jāpārtrauc mīlināšanās, lai uzvilktu prezervatīvu. Tomēr šo defektu var arī pārvērst efektā, prezervatīva uzvilkšanu padarot par mīlas rotaļu sastāvdaļu.

Sieviešu prezervatīvi

Efektivitāte aptuveni tāda pati kā vīriešu prezervatīvam, tomēr jārēķinās ar to, ka lietošanas sākumā var būt problēmas «iemanīties» pareizā lietošanā. Diemžēl nopērkams ir tikai ārzemēs.

Diafragma

Efektivitāte ir ap 80%. Tas ir speciāls gumijas riņķītis dzemdes kaklam, kas katri reizi pirms lietošanas ir jāapsmērē ar spermicīdu saturošu vielu un jāievada makstī. Diafragma neļauj spermatozoīdiem iekļūt dzemdē un iznīcina tos. Var traucēt tas, ka pirms katras lietošanas ir jāsmērē un pēc tam atkal jāmazgā.

Sūklis

Līdzīgs diafragmai, tikai ir jau piesūcināts ar spermicīdu un ir paredzēts tikai vienreizējai lietošanai. Efektivitāte ir samērā zema. Var rasties dīvainas skaņas, kas var izjaukt dzimumaktu.

Spermicīdi

Tās visbiežāk ir kapsulas, svecītes vai lodītes, kas satur spermicīdu. Šī viela iznīcina spermatozoīdus. Spermicīda izstrādājumiem ir vienreizējs darbības efekts – ievadīti makstī, tie darbojas ne ilgāk par 4 stundām. Vislabāk piemērots sievietēm, kuras vēlas, lai tikai izskatītos, ka viņas izsargājas, bet īstenībā ļoti kāro pēc bēbīša.

Spirāles

Tā ir mehāniska ierīce, kas tiek ievadīta dzemdes dobumā, un ir jāmaina ik pēc trim četriem gadiem. Tās efektivitāte ir samērā augsta – līdz pat 98%. Bet, lietojot spirāli, ir ļoti jāuzmanās no seksuāli transmisīvajām slimībām, jo tās vieglāk var iekļūt iekšējos dzimumorgānos. Šis kontracepcijas līdzeklis vairāk ir piemērots dzemdējušām sievietēm un monogāmām attiecībām.

Hormonālā spirāle

Līdzīga parastajai spirālei (gan lietošanas veidā, gan lietošanas nosacījumos), bet papildus satur vēl hormonus, kas nomāc ovulāciju.

Kombinētās hormonālās tabletes

Tablete ir jādzer katru dienu noteiktā laikā. Pretējā gadījumā zūd efektivitāte visam ciklam. Ja visas tabletes ir iedzertas pareizi, tad efektivitāte ir augsta. Dažām sievietēm tabletes var palīdzēt regulēt menstruālo ciklu, bet citām – radīt blakusparādības galvassāpju, svara pieauguma vai tumšu pigmentu plankumu veidā. Tāpēc pirms lietošanas no ārsta ir jānoskaidro viss iespējamais par konkrētajām tabletēm.

Hormonālais plāksteris

Šis ir samērā jauns izsargāšanās līdzeklis, kuram efektivitāte ir aptuveni tāda pati kā kombinētajām hormonālajām tabletēm. Plāksteris katru nedēļu, trīs nedēļas pēc kārtas, jālīmē noteiktā vietā uz ādas. Lietošana ir ērta, bet ir iespējams diezgan daudz kontrindikāciju. Un ir vairāki gadījumu, kad plāksterus nedrīkst lietot.

Kontraceptīvais riņķītis

Riņķītis ir viens no jaunākajiem kontracepcijas līdzekļiem, kam ir ļoti augsta efektivitāte. Tas ir gumijas riņķītis, kas reizi mēnesī ir jāievada makstī. Tas nav jūtams nevienam no partneriem. Hormonu līmenis ir ļoti zems, kas samazina iespējamās kontrindikācijas līdz minimumam. Arī alerģiskas reakcijas ir novērojamas ļoti reti.

Postkoitālā kontracepcija

Tā ir tablete, ko iedzert pēc dzimumakta, ja nav notikusi izsargāšanās vai plīsis prezervatīvs. Efektivitāte ir samērā augsta, jo tablete izsauc asiņošana, bet nav pieļaujama biežāk kā divas reizes gadā, jo var radīt nopietnas veselības problēmas.

Injicējamā kontracepcija

Lielākais pluss ir tas, ka ir jāatceras tikai reizi trīs mēnešos. Var noderēt, ja jādodas garos ceļojumos, jo lielai daļai sieviešu, lietojot šo metodi, pazūd menstruācijas. Tomēr jāņem vērā, ka ir novērotas ļoti daudzas blakusparādības, kas var nopietni ietekmēt vispārējo fizisko un emocionālo stāvokli.

Sieviešu un vīriešu sterilizācija

Šis ir visdrošākais kontracepcijas līdzeklis, bet piemērots tikai tādiem cilvēkiem, kas ir pilnīgi pārliecināti, ka nekad vairs bērnus nevēlēsies, jo tikai atsevišķos gadījumos ir iespējams ķirurģiski atjaunot reproduktīvās spējas. Pirms izšķiršanās par labu šādai metodei, savs lēmums ir kārtīgi jāpārrunā ar savu partneri un kvalificētu speciālistu.
 
Jāņem tikai vērā, ka dažādu farmācijas kompāniju ražotajiem produktiem var būt atšķirīgas iezīmes. Un arī katras sievietes organisms uz kontracepcijas līdzekli var reaģēt savādāk. Tādēļ rakstā izklāstītā informācija ir uztverama vispārīgi, un, pirms sev atbilstošākā kontracepcijas līdzekļa izvēles, ieteicams obligāti konsultēties ar profesionālu ginekologu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu