Auss ir labs draugs un palīgs (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes nodaļas izpilddirektorei Gintai Priedītei gandrīz gadu ir Sibīrijas haskija šķirnes suns Auss. Lai gan tam ir šķirnes ciltsrakstus apliecinoši dokumenti, haskijs nav iegādāts par dārgu naudu. Ginta to izglābusi no nāves, jo lielisko suni bija paredzēts iemidzināt.

"Man ir trīs suņi, un visi pie manis nonākuši, lai dotu tiem iespēju dzīvot. Auss ir darba suns, ātrs, graciozs un elegants kustībās. Viņš maz ēd un daudz strādā. Šīs šķirnes pārstāvji ir izcili kamanu vilcēji. Turklāt tie ir ļoti izturīgi, var noskriet garu ceļu bez apstājas. Haskija biezais kažoks un kuplā aste liecina par ziemeļniecisku izcelsmi, tāpēc suns var dzīvot laukā arī ziemā un izturēt lielu salu. Pagājušajā vasarā, kad bija ļoti karsts, Auss jutās ļoti slikti," stāsta G.Priedīte.

Viņa secinājusi, ka šie suņi ir ļoti sabiedriski, jo pieraduši dzīvot komandā – parasti kamanas velk seši haskiji.

Ja Auss paliek viens, viņš gaudo, jo slikti panes vientulību. "Auss nav sargs, bet draugs. Tas pat neprot riet. Viņu kā īstu haskiju raksturo draudzīgums un lēnprātība, vēlme kontaktēties.

Auss neizturas aizdomīgi pret svešiniekiem un nav agresīvs pret citiem sugas brāļiem vai citiem  dzīvniekiem.

  No pieauguša suņa var sagaidīt apvaldītu un cienīgu izturēšanos. Šī suņa inteliģence un centība padara to par patīkamu ceļabiedru un labu palīgu," raksturo Ginta.

Viņa iecerējusi šīs īpašības izmantot un Ausu iesaistīt Sarkanā Krusta Alūksnes nodaļas organizētajās pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanas mācībās un pasākumos.

  Suns var būt labs palīgs uz ūdens tiem, kuri neprot peldēt, kā arī glābt. "Ja cietušo nostiprina nestuvēs, tad haskijs to var aizvilkt drošākā vietā. Piemēram, uz kalna slēpojot ir gadījies izmežģīt kāju vai cits negadījums. Neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīna nevar piebraukt pa sniegu bez ceļa, bet haskijs nestuves var aizvilkt līdz transportam," skaidro G.Priedīte. Pagaidām Auss nav sagatavots glābšanas darbiem, bet ātri iemācīsies. Peld un skrien viņš lieliski. Ginta iecerējusi sarīkot arī pasākumu ar kamanu suņiem.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu