Blieziens pagātnē — «Metallica»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: svetdvd.cz

Vienu no galvenajām lomām festivālā «Rock Am Ring» spēlēja grupa «Metallica». Rietumeiropieši pašlaik var tikai gremdēties atmiņās un raudzīties pāri citu klausītāju galvām veiktajos fotouzņēmumos, bet baltiešiem prieks redzēt leģendāro komandu klātienē vēl priekšā — otrdien, 13. jūnijā, «Metallica» uzstāsies Dziesmu svētku parkā Tallinā.

Redzēt nebūs problēmu

Šobrīd par «Metallica» koncerta norisi Tallinā var izteikt visdažādākās prognozes, un tās visas var izrādīties maķenīt kļūdainas, tomēr kaut kādas aprises vismaz klausītāju fantāzijās tas jau guvis.

Ja trīs dienu laikā uz koncertu iespējams pārdot 70 000 biļešu (šādu skaitli vismaz uzrādīja koncerta organizētāji), tad ir skaidrs, ka tukšu vietu Tallinas Dziesmu svētku kalnā otrdien nebūs. Tieši kalnā, jo šī parka estrāde atšķiras no mūsu Mežaparka, kas varētu kalpot par mierinājumu tiem, kas satraucas, vai būs iespējams pietiekami labi saskatīt mūziķus un gremdēties kvalitatīvas skaņas vilnī. Igaunijas brīvdabas pasākumos nepabijušajiem, no vienas puses, nav vērts uztraukties: parkā ir (nu vismaz pirms trim gadiem bija) tikai estrāde, krēslu nav, bet teritorija izvietota visai stāvā kalnā, aiz kura rēgojas ūdens plašumi. Līdz ar to, pat stāvot pašā kalna galā, ar redzamību nav problēmu. Ietilpība? Aptuveni 50 000 klausītāju uz «The Rolling Stones» parka teritorijā ietilpa mierīgi, tātad par spaidīšanos milzu pūlī arī it kā nevajadzētu satraukties. Tiesa, stāvā nogāze rada tādu kā skaņas atsitienu, tāpēc slimīgi uz kvalitāti tendēti indivīdi varētu būt arī vīlušies.

Nav brīnums, ka ap «Metallica» koncertu Tallinā sacelta tāda ažiotāža (lai gan grupa pirms vairākiem gadiem jau viesojusies minētajā estrādē), jo tas būs vienīgais koncerts Ziemeļeiropā un Austrumeiropā. Neoficiāla informācija liecina, ka apmēram trešdaļa biļešu pārdota tieši ārzemēs. Amerikāņu četrinieka popularitāte joprojām ir milzīga, un to nevar dzēst «Metallica» pastāvēšanas samērā ilgais periods. Pirms šīs grupas uzstāsies vēl trīs komandas, kuras cita starpā arī der noklausīties.

«Eirovīzists» pirms «Metallica»

Igauņu rokgrupa «Tanel Padar & The Sun» ievērojama kaut vai ar to, ka tās līderis Padars kopā ar tumšādaino arubieti Deivu Bentonu savulaik uzvarēja «Eirovīzijā». No pamuļķīgas popmūzikas autiņiem Padars gan jau sen ir izaudzis, taču dzirdēt viņu rokmūziķa ampluā līdz šim nav gadījies. Toties uz skatuves ir manīta cita igauņu grupa — «Pedigree», un to nu gan gribētos ieteikt noklausīties visiem industrial metal cienītājiem. Aizpagājušajā vasarā «Pedigree» iesildīja slavenos «Fear Factory» koncertā Tallinā un toreiz atstāja visnotaļ pārliecinošu iespaidu. «Pedigree» sastāvā ir tikai vokālists, ģitārists un taustiņnieks, kas uzņēmies arī ritma sekcijas funkcijas. Kopā tas skan dzelžaini asi un ritmiski, ko, ja atmiņa neviļ, varētu pielīdzināt ļoti skarbai un smagai «Ministry» versijai.

No ārzemniekiem iesildītāju lomā iejutīsies arī velsiešu grupa «Bullet For My Valentine», taču tā gan varētu radīt vilšanos. Atsauksmes par šo brigādi vismaz rietumu mūzikas presē gan ir visai labas, tomēr ar vienu ausi dzirdētais festivālā «Rock Am Ring» radīja šaubas par šādu slavas dziesmu patiesumu: viens liels un pamatīgs it nekas. Pērn grupa izdeva savu debijas albumu «The Poison», kuru noklausoties katrs pats varēs izdarīt secinājumus, vai otrdien Tallinā ir vērts ziedot laiku šīs formācijas uzklausīšanai, vai arī tomēr labāk tajā brīdī doties uz tuvāko tirdzniecības punktu, lai remdētu nāvīgu alus un ceptu desiņu trūkumu organismā...

Atminēsies «Master Of Puppets»

Skaidrs, ka pats svarīgākais «Metallica» uzstāšanās izvērtējuma moments būs repertuārs. Pēdējais studijas darbs «St. Anger» licis vilties ļoti daudziem šīs grupas pielūdzējiem — nu kurš veciem vīriem liek bliezt kā jauniem puišeļiem, ja šāda smagā versija viņiem pašiem ir absolūti sveša?!

Šajā ziņā ar Tallinas koncertu visam vajadzētu būt labākajā kārtībā. Pagaidām gan pāragri runāt par spēlējamajām dziesmām, jo savu repertuāru «Metallica» vēl pirms pāris mēnešiem bāzēja uz pavisam citām vērtībām, tomēr viss liecina, ka tieši festivālā «Rock Am Ring» dzirdētais jāuztver kā katalizators turpmākajai tūrei — šī bija pati pirmā grupas uzstāšanās turnejas «Escape From The Studio '06» laikā.

Plānots, ka losandželosiešu uzstāšanās ilgs divas stundas. Koncerts solās būt iespaidīgs tā tehniskā nodrošinājuma un skatuves dēļ. Jau trīs dienas pirms koncerta Tallinā sāks būvēt skatuvi. Lai nogādātu skaņas un gaismas tehniku uz Igaunijas galvaspilsētu, kā arī koncertā nepieciešamo pirotehniku un dekorācijas, tiks izmantotas gan kravas lidmašīnas, gan smagās automašīnas. «Rock Am Ring» redzētais un dzirdētais, kā arī pašu mūziķu intervijās paustais liecina, ka šajā tūrē «Metallica» uzsvaru liks uz albumu «Masters Of Puppets», kas klajā nāca akurāt pirms 20 gadiem. Tas priecē, jo iespējamība klausīties «St. Anger» ietverto pavājo zāģi nedaudz biedē.

Repertuārs vieš cerības

Neraugoties uz pavēlo vakara stundu un pamatīgo nogurumu, «Rock Am Ring» apmeklētāji nebija papildus stimulējami trakot līdzi «Metallica» dziesmām. Āža bārdeli ataudzējušais Džeimss Hetfīlds lēkšoja pa skatuvi kā padsmitgadīgs puika, liekot klausītājiem uzvilkties aizvien vairāk. Arī viņa dzelzs rīklei nav kaitējis ne gadiem ilgi lietotais alus, ne citas aukstas dziras — vokāls skan godam. Ģitārists Kērks Hamets ar frizūru kā no pūdeļu reklāmas demonstrēja meistarstiķus, basists Robs Truhiljo (šķiet, viņš ir pat instrumentāli spēcīgāks par priekšteci Džeisonu Ņūstedu) kā draudīgs orangutans pietupienā raustīja savas četras stīgas un pierādīja, ka solo partija uz basenes nav tikai pāragri mūžībā aizgājušā Klifa Bārtona prerogatīva. Par bundzinieku Larsu Ulrihu plašāk izteikties pat nav vērts: kā vienmēr dzīvespriecīgs un atraktīvs, kā vienmēr enerģisks un labdabīgi agresīvs. Brīnums, ka šoreiz pie bungām nebija manāms Larsa dzimtās Dānijas karodziņš — piemirsis vai nozaudējis?

«Metallica» uzstāšanās iesākās ar «Creeping Death», pēc kuras Hetfīlds ierēcās: «Mēs taisām troksni, jūs arī taisāt troksni! Ko sakāt?» Ar šīs ierosmes izpildi klausītājiem turpmāk nebija problēmu. Jau uz ceturto gabalu «For Whom The Bell Tolls» publika cēlās vai spārnos, aprimstot tikai uz īsu brīdi — kad, izskanot dziesmai «Fade To Black», Hetfīlds teica: «Vieglas smiltis tev, Klif...» Krāšņu šovu gaidīt no «Metallica» gan ir lieki, taču grupa nekad nav uz to spiedusi. Arī šoreiz krāsainību nodrošināja tikai spēcīgas gaismas un skatuves aizmugures daļā izvietotais lielais ekrāns. Radās arī atbilde uz jautājumu, kam grupai koncertā ievajadzējusies pirotehnika — uz «One» tika spridzināts un uguņots uz nebēdu.

Apliecinot uzticību albumam «Master Of Puppets», grupa nospēlēja visas astoņas šajā ripā ietvertās kompozīcijas, ieskaitot koncertos tik reti spēlējamo instrumentālo «Orion». Protams, neiztika bez obligātās nodevas klausītāju vēlmei dzirdēt populārus hitus — programmā bija arī «Nothing Else Matters», «Enter Sandman» un «Wherever I May Roam», tomēr lielākais uzsvars tika likts uz agrīnajiem gabaliem. To pierādīja arī uz bis izsauktās grupas izvēle nospēlēt «Last Caress» (1997. gadā izdotais minialbums «The 5,98 E.P. Garage Days Re-Revisited») un «Seek And Destroy» (no debijas albuma «Kill 'em All»), kas ir vienas no asākajām «Metallica» vēsturē. Tā arī netika nospēlēts neviens gabals no grupas pēdējā albuma «St. Anger» — neparasts un drošs lēmums, taču diez vai kāds no klausītājiem «Metallica» mūziķiem par to izteiks pārmetumus.

Nepagurstošie veterāni

Iespējams, reanimēt klausītāju atmiņās «St. Anger» arī vairs nav vērts, jo domās «Metallica» jau ir pie nākamā albuma. Kā intervijā «Billboard.com» izteicies Hetfīlds, producenta Rika Rubina aizgādā topošais darbs «notiek lieliski, jo katrs gūst prieku no šī ierakstīšanas procesa».

Pēc pērn CDun DVD versijās iznākušās filmas «Some Kind Of Monster» no amerikāņu grupas nometnes jaunumi uz kādu laiku vairs netika gaidīti, tomēr «Metallica» sludina, ka jaunais garadarbs varētu nākt klajā varbūt pat jau šogad. «Pašlaik strādājas daudz vienkāršāk. Mēs ar Larsu katru dienu saduramies pierēm, konfliktējam. It kā katru dienu dodamies kā uz karu. Cīnāmies jebkura iemesla dēļ. Taču tas mums nebūt netraucē, bet tieši otrādi — palīdz izspiest mūsu radošo spēju maksimumu un nodrošina kopēja mērķa sasniegšanu,» saka Džeimss. Pēc viņa teiktā, darbs skaidrā prātā (jāatgādina, ka pirms trim gadiem šim dzelzsvīram bija nopietnas problēmas ar alkoholu) krietni atšķiras no muzicēšanas krietnā pālī, jo «pilnībā apzināmies, ko darām, un divreiz padomājam pirms tam, lai veiktu nākamo soli». Par jauno dziesmu stilu grupas līderis gan nav bildis ne vārda, taču cerams, ka publikas attieksme pret turnejā «Escape From The Studio '06» spēlēto skaņu materiālu Hetfīldam & Co liks saprast, ko no šīs leģendārās komandas gaida klausītāji.

Vēl ir cerības, ka kādreiz «Metallica» menedžmenta pārstāvjiem, braucot ar pirkstu pa karti, atgadīsies kļūda un šī braukājamā ekstremitāte pašļuks maķenīt uz dienvidiem. Iespējams, ka tad grupas pārstāvji ar pārsteigumu konstatēs, ka bez igauņiem Baltijas jūras krastos mīt arī latvieši (un arī lietuvieši), pie kuriem vēl nav pabūts. Iespēja dzirdēt «Metallica» pašu mājās latvju smagās mūzikas cienītājiem gan kādreiz radīsies, jo mūziķi vēl nav noskaņoti doties pelnītā atpūtā. Kā pareizi izteicies bijušais «Sucidal Tendencies» un Ozija Osborna grupas, bet tagad «Metallica» basģitārists Truhiljo: ««Metallica» ir grupa, kuru cilvēki klausīsies arī 2028. gadā, tāpat kā pašlaik klausās «Led Zeppelin» un «Black Sabbath» vecās plates.» Iespējams, minētajā laikā varēs klausīties ne tikai «Metallica» plates, bet arī dzīvu grupu, tātad mums priekšā vēl ir vismaz 22 gadi...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu