Neatļauj rīkot gājienu «Rīgas praids 2006»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu rīkošanai iesniegto pieteikumu izskatīšanas komisija drošības apsvērumu dēļ nolēmusi neatļaut rīkot seksuālo minoritāšu gājienu «Rīgas praids 2006» sestdien, 22.jūlijā.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības «Mozaīka» valdes locekle Linda Freimane nolēmusi vērsties tiesā, lai apstrīdētu lēmumu neatļaut gājienu. Viņa pastāstīja, ka domes komisija piedāvājusi pašiem gājiena organizētājiem atteikties no tā rīkošanas, tomēr tas netika darīts, jo «tā būtu atkāpe terorisma priekšā».

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, oficiāls gājiena atteikums «Rīgas praida 2006» rīkotājiem tiks iesniegts rīt, 20.jūlijā, līdz plkst.14, kā tas paredzēts likumā noteiktajā kārtībā - 48 stundas pirms plānotā pasākuma norises.

Gājiena organizētāji Rīgas domes komisijas lēmumu, visticamāk, nepagūs pārsūdzēt tiesā un saņemt tās spriedumu līdz 22.jūlijam, kad tika paredzēts šis pasākums, aģentūrai LETA sacīja Latvijas geju un lesbiešu asociācijas «ILGA Latvija» izpilddirektors Imants Kozlovskis.

Tomēr nesankcionēts gājiens no «Rīgas praida 2006» organizētājiem nav gaidāms, atzina gan Freimane, gan Kozlovskis.

Kozlovskis sacīja, ka sarunās ar komisijas pārstāvjiem šodien reāli draudi drošībai netika pierādīti - tie tikuši pamatoti ar vārdiem «iespējams» un «varbūt». Komisijas locekļi gan minējuši kādu dokumentu, kurā esot ziņas par draudiem drošībai un kas esot slepens.

Kozlovskis uzskata, ka Rīgas dome nedrīkstēja neatļaut seksuālo minoritāšu gājiena rīkošanu, jo arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa paudusi, ka drošības apsvērumu dēļ gājienu nedrīkst aizliegt un par drošību jārūpējas Valsts policijai.

«Ar lēmumu neatļaut gājienu «Rīgas praids 2006» pašvaldība akceptējusi teroristiskās organizācijas, jo deputāti likuši saprast, ka tās ar savām aktivitātēm var ietekmēt pilsētā notiekošos pasākumus,» sacīja Kozlovskis.

Organizācija «ILGA Latvija» nolēmusi sūtīt vēstuli NATO, lai tās vadība pārskatītu NATO sammita rīkošanu Rīgā. «Ja policija nespēj nodrošināt kārtību gājiena laikā, kurā piedalās 300 cilvēku, rodas šaubas, vai tā varētu cīnīties ar visas pasaules teroristu organizācijām,» sacīja «ILGA Latvija» izpilddirektors.

Nesankcionēts seksuālo minoritāšu gājiens sestdien, 22.jūlijā, Rīgā neesot plānots, un «ILGA Latvija» neuzņemšoties atbildību, ja tādu rīkos atsevišķas personas. Tomēr citas «Rīgas praida 2006» aktivitātes atceltas netikšot, informēja Kozlovskis.

«Rīgas praida 2006» laikā notiks konference «Seksuālo minoritāšu tiesiskais stāvoklis Latvijā», nevalstisko organizāciju apaļā galda diskusija, dažādi pasākumi klubos un uz kuģīša. Tiks demonstrēta arī filma par seksuālajām minoritātēm.

Šodien Rātslaukumā jau no aptuveni plkst.8 notiek nesankcionēts pikets pret «Rīgas praida 2006» rīkošanu. Pilsētas izpilddirektora vietnieks iepriekš tika izsniedzis atļauju Jānim Rožkalnam 17.jūlijā un no 19.jūlija līdz 22.jūlijam no plkst.11 līdz 22 rīkot sapulci ar mērķi «ģimenes vērtību aizstāvība».

Kā ziņots, gājiena rīkošanai apvienojušās organizācijas «Mozaīka», «ILGA Latvija» un «Rīgas praids», kurām līdz šim par gājiena norisi nebija vienprātības, aģentūru LETA iepriekš informēja pilsētas izpilddirektora vietnieks Andris Grīnbergs.

Organizācijas tika lūgušas atļaut seksuālo minoritāšu gājienu sestdien, 22.jūlijā, maršrutā Vērmanes dārzs-Tērbatas iela-Dzirnavu iela-K.Barona iela-Vērmanes dārzs.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP) ieteicis Rīgas domei gājienu nesaskaņot, jo radikālās organizācijas var radīt apdraudējumu un lielai daļai sabiedrības ir noraidoša attieksme pret gājienu. Tāpat arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Almers Ludviks (LPP) kopā ar tradicionālo konfesiju pārstāvjiem Garīgo lietu padomes sēdē izteicis aicinājumu neatļaut seksuālo minoritāšu gājienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu