Par Vasiļevski neziņā pat trenere

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ZZ1

Šķēpmešanas sacensībās Latvijas lielākā cerība būs olimpiskais vicečempions Vadims Vasiļevskis. Sezonas sākumā viņš par gandrīz četriem metriem laboja piecus gadus veco Ērika Raga Latvijas rekordu, kļūstot par pirmo latvieti, kas jaunās konstrukcijas šķēpu raidījis pāri 90 metru atzīmei.

Vasiļevskim, tāpat kā pārējiem šķēpmetējiem, tikt pie Eiropas čempionāta godalgas būs grūtāk nekā Olijaram, Miļkevičam vai Prokopčukai. To nosaka elementāra aritmētika: šķēpmešanā aptuveni 80 procentu pasaules elites sportistu nāk no Vecā kontinenta, tāpēc konkurence Eiropas meistarsacīkstēs daudz neatšķiras no pasaules čempionāta. Par līderi šosezon nostiprinājies olimpiskais čempions norvēģis Andreass Torkildsens, kurš piecos startos metis 89 metrus vai tālāk. 88 metrus vai tālāk piecas reizes metis soms Tero Pitkemeki, tāpēc šiem diviem sportistiem tiek paredzēta vieta uz goda pjedestāla. Nākamais rangā ir Vasiļevskis, taču viņš ne tuvu nav vienīgais pretendents uz brīvo vietu. Pasaules rekordists čehs Jans Železnijs aizvada savu pēdējo sezonu un cer atvadīties ar vismaz zemākā kaluma Eiropas medaļu. Relatīvi klusi šogad bijuši pagājušā gada pasaules čempionāta laureāti krievs Sergejs Makarovs un igaunis Andruss Verniks, taču viņus nedrīkst norakstīt. Maija beigās Makarovs ar teicamu rezultātu uzvarēja Ostravā, bet turpmāk lielākajās sacensībās praktiski nav rādījies, savukārt Vernika tālākais metiens ir 84,85 metri, taču igaunis jau iepriekš pierādījis, ka labāko formu sasniedz uz svarīgākajiem mačiem. Galu galā Vasiļevskim konkurenci veidos arī Rags un Kovals.

Sezonas sākums Vadimam izdevās lielisks — maija un jūnija mijā viņš trīs reizes meta tālāk par 88 metriem, turklāt vienreiz arī pārī 90 metru atzīmei — 90,43. Šādu sportisko formu ilgstoši uzturēt nav iespējams, tāpēc sekoja kritums un turpmāk labākais rezultāts rīdzinieka izpildījumā bija 84,64 metri. Pēdējā Zelta līgas posmā Vasiļevskis savainoja roku — šī trauma viņam liedza piedalīties Latvijas čempionātā un vairākas nedēļas turēt rokā šķēpu. Līdz Gēteborgai Vasiļevskim jābūt «uz strīpas», taču ko šādā situācijā gaidīt no Latvijas rekordista? Viņa trenere Valentīna Eiduka atzīst, ka Vadims ir neprognozējams — viņš varot aizmest 90 metru, taču tikpat labi palikt trešais Latvijas šķēpmetēju konkurencē (pērn pasaules čempionātā Vasiļevskis kā vienīgais mūsu pārstāvis nepārvarēja kvalifikācijas kārtu). Jāpiebilst, ka arī Vasiļevskis karjeru lielajā vieglatlētikā sāka iepriekšējā Eiropas čempionātā, kur, būdams 20 gadu vecs, nepārvarēja kvalifikācijas barjeru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu