Startē Eiropas čempionāts vieglatlētikā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ZZI

No 6. līdz 13. augustam Zviedrijas pilsētā Gēteborgā notiek Eiropas čempionāts vieglatlētikā. Favorīšu pulkā 10 000 metros iekļauta arī Jeļena Prokopčuka.

Šodien Zviedrijas pilsētā Gēteborgā sākas Eiropas čempionāts vieglatlētikā, un jau pirmajā sacensību dienā Latvijai ir iespēja tikt pie medaļas. Par cēlmetālu 10 000 metru distancē cīnīsies Jeļena Prokopčuka. 2002. gadā viņa ieguva pasaules čempionāta bronzas medaļu pusmaratonā, taču lielākajās sacensībās labāko trijniekā Prokopčukai nav izdevies tikt, un šī ir viņas lielā iespēja lauzt tradīciju.

Sacensību pirmā diena Latvijas komandai būs īpaši spraiga, jo sava varēšana jāpierāda astoņiem jeb tieši pusei no 16 sportistu lielās vieglatlētu delegācijas. Pirmais Eiropas čempionātu sāks lodes grūdējs Māris Urtāns — viņam sacensības sāksies pulksten 11.05 pēc Latvijas laika. Urtānam B atlases grupā ticis 12. starta numurs — viņš grūdīs starp pagājušā gada pasaules čempionāta godalgoto vietu ieguvējiem nīderlandieti Rutgeru Smitu un vācieti Ralfu Bārtelu. Lodes grūdējiem vakarā paredzētas finālsacensības, taču Latvijas sportista iekļūšana divpadsmit labāko pulkā neizskatās ticama.

Pulksten 11.31 septiņcīņas sacensības sāks Jesēnija Volžankina — viņa startēs pēdējā (ceturtajā) barjerskrējienā. Vēl šodien Volžankinai jāveic augstlēkšana, lodes grūšana un 200 metri. Vakara programmā kvalifikācijas sacensībās piedalīsies augstlēcējs Normunds Pūpols (18.45) un tāllēcējs Artūrs Āboliņš (20.45), pulksten 19.10 un 20.30 sāksies atlases kārta šķēpmešanā kungiem. Taču ar lielāko nepacietību tiek gaidīts 10 000 metru skrējiens sievietēm (starts pulksten 21.10), kur pretendenšu pulkā uz medaļu tiek minēta arī Jeļena Prokopčuka.

Atšķirībā no pagājušā gada pasaules čempionāta Helsinkos, kur katru sacensību dienu lija lietus, Gēteborgā pēdējās divas dienas pirms meistarsacīkstēm bija saulainas un gandrīz 30 grādu karstas. Šādi apstākļi Prokopčukai nekad nav patikuši, un pat īsajā tikšanās brīdī ar «Neatkarīgās» korespondentu viņa izvēlējās pastāvēt ēnā. «Iekritis tā, ka šīs dienas Gēteborgā ir karstas — vēlāk jākļūst vēsākam. Man tas būs mīnuss, taču apstākļi jāpieņem tādi, kā tie ir. Vismaz labi, ka jāskrien vakarā, jo visvairāk man nepatīk saule,» Prokopčuka negribēja sūdzēties.

Gēteborgā viņa ar vīru Aleksandru ieradās sestdien no rīta. «Vienmēr atbraucam divas diennaktis pirms starta — manuprāt, tas ir optimāli, lai aklimatizētos attiecīgajā vietā,» paskaidroja skrējēja. Dienā Ļena veica pa diviem treniņiem (no rīta un vakarā). Lielākoties viņa skrēja pa parku, bet svētdienas vakarā izmēģināja arī oficiālo treniņu laukumu. «Galvenajā arēnā mūs nelaida, taču tas man nebija tik svarīgi. Sprinteriem ir jāpierod pie skrejceļa, bet man ir labi tā, kā ir.»

Ko var teikt par Prokopčukas izredzēm? Ātrāk par viņas personisko rekordu (31:04,10) šogad skrējusi tikai etiopiete Evlana Abejlegese, kas pārstāv Turciju. Abejlegeses lielākā konkurente būs Kenijā dzimusī Nīderlandes pārstāve Lorna Kiplagata, kas ir visu laiku otra ātrākā Eiropas skrējēja aiz pazīstamās Lielbritānijas sportistes Polas Redklifas. Sezonas labākais rezultāts viņai gan ir pieticīgs (32:20,37), toties Kiplagata ir sezonas līdere pasaulē 10 kilometru skrējienā pa šoseju. Ne viena, ne otra Helsinkos neskrēja 10 000 metrus, un no tām sportistēm, kas pērn startēja pasaules čempionātā un šovakar skries Gēteborgā, augstāk par Prokopčuku pirms gada tika vienīgi krieviete Gaļina Bogomolova. Viņa sezonas rangā ieņem otro vietu Eiropā. «Krievietes ir bīstamas ar to, ka viņas ir neparedzamas. Zinām, ka Kiplagata un turciete būs spēcīgas, bet par citām grūti kaut ko pateikt,» Prokopčuka prognozēs saglabāja piesardzību. Konkurence gan būs nopietna, jo skrējienam pieteikušās 28 dalībnieces.

Viņa pati šosezon vēl ne reizi stadionā nav veikusi 10 000 metrus, taču gargabalniece to neuzskata par šķērsli veiksmīgam startam Gēteborgā. «Šogad trīs reizes skrēju 10 kilometrus pa šoseju. Protams, tas nav viens un tas pats, taču disciplīnas ir ļoti līdzīgas. Ne pirmo reizi braucu uz svarīgākajām sacensībām bez rezultāta. Komercmačos šo distanci praktiski neiekļauj, bet skriet Latvijas čempionātā bez konkurences nav jēgas. Tad jau daudz labāk ir startēt šosejā. Uzskatu, ka Eiropas čempionātam esmu labi sagatavojusies.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu