Pēcpusdienās jāsnauž!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Jauns pētījums liecina, ka spāņu siestas — pēcpusdienas snaudas — tradīcijai ir tīri fizioloģiska nozīme. Mančesteras universitātes (Lielbritānija) zinātnieki atklājuši, ka smadzeņu šūnas, kas atbild par nomodu, pēc maltītes atslēdzas.

Šim atklājumam var būt liela nozīme, izstrādājot aptaukošanās un gremošanas traucējumu ārstēšanas metodes, kā arī narkoloģijas pētīšanā.

Cilvēki, tāpat kā dzīvnieki, pēc maltītes kļūst miegaini un neaktīvi, un zinātnieki noskaidrojuši, ka paaugstinātais glikozes līmenis asinīs noved pie tā, ka dažas smadzeņu šūnas pārstāj sūtīt signālus, kas liek organismam palikt nomodā. Glikoze iedarbojas uz šūnām, kas sintezē oreksīnu — hormonu, kas ietekmē miegu un nomodu, un nepareiza šo šūnu darbība var novest pie narkolepsijas un aptaukošanās. Oreksīnu izdalošo neironu membrānās atrasts kanāls, kas ir jutīgs pret glikozes svārstībām organismā. Šis mehānisms izskaidro, kāpēc izsalcis cilvēks nespēj aizmigt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu