Niez un dedzina... Atkal un atkal!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Ja sēnīšu infekcija ir stipri izteikta, izmanto arī iekšķīgi lietojamus līdzekļus.

Ja ārējie dzimumorgāni ir pietūkuši, apsārtuši un niez, jūtama dedzināšanas sajūta, ir balti pārslveida vai biezpienveida izdalījumi un uz apakšveļas bieži vien redzami biezi dzelteni traipi, visticamāk, sieviete ir saslimusi ar sēnīšu infekciju jeb vaginālo kandidozi.

Statistikas dati liecina, ka šī kaite dzīves laikā vismaz reizi piemeklē ap 75% sieviešu, bet 50% tā izpaužas divas vai vairāk reizes.

Maksts gļotādas un dzemdes kakla dziedzeri ražo sekrētu, kura uzdevums ir nodrošināt pastāvīgu maksts gļotādas mitrumu un optimālu skābuma līmeni makstī (pH 4,0–5,0), lai sēnītes un baktērijas būtu līdzsvarā. Ja pH līmenis ir mainīts, baktērijas, piemēram, gardnerelas, vai sēnītes savairojas un izraisa maksts gļotādas iekaisumu (vaginītu). Kandidozi — rauga sēnīšu saslimšanu — ierosina rauga sēnītei līdzīga sēne (Candida albicans), kas ir normāla zarnu trakta un maksts gļotādas sastāvdaļa, skaidro ginekoloģe Regīna Strautmane.

Seksuālās attiecības sēnīšu infekcijas uzplaukuma laikā parasti ir sāpīgas, un vīrietis nākamajā dzimumaktā var inficēt citu sievieti, it īpaši, ja regulāri nemazgājas. Arī vīrietim sēnītes reizēm izraisa dzimumlocekļa iekaisumu, tāpēc jāārstējas abiem.

Sēnīšu infekcijas iemesli:

  • novājināta imūnsistēma;
  • kontracepcijas līdzekļi (hormonālā kontracepcija, spermicīdi, prezervatīvi, sevišķi ar lateksu);
  • paaugstināts cukura līmenis asinīs (cukura diabēts);
  • daudz saldumu uzturā;
  • pārtikas produkti, kas satur daudz konservantu;
  • medikamenti, sevišķi antibiotikas;
  • sintētiska, apspīlēta apakšveļa un cieši piegulošs apģērbs;
  • ilgstošs stress, nogurums un emocionālā pārslodze;
  • ilgstoša piespiedu poza, piemēram, strādājot pie datora;
  • antibakteriālo mazgāšanas līdzekļu lietošana;
  • grūtniecība.

Izārstē ātri, bet var atkārtoties

Parasti sēnīšu infekciju ārstē ar lokāliem līdzekļiem (svecītēm vai krēmiem). Ja infekcija ir stipri izteikta, izmanto arī iekšķīgi lietojamus līdzekļus, taču tie var iznīcināt dabīgo mikrofloru, sevišķi zarnu traktā. Lietojot pretsēnīšu līdzekļus, simptomi drīz vien pazūd, taču infekcija sēnītēm labvēlīgos apstākļos mēdz uzliesmot atkārtoti.

Pret sēnīšu infekciju lieto arī laktobaktēriju vakcīnu, taču dakteres R. Strautmanes pieredze liecina, ka tā organismam svešo olbaltumvielu dēļ var izraisīt alerģiju, tāpēc viņa to iesaka tikai tad, ja nekas cits nav palīdzējis.

Ārstējot kandidozi, jārūpējas arī par imūnās sistēmas nostiprināšanu — jālieto vitamīni, jādzer dabīgās sulas. Lai normalizētu skābuma līmeni makstī, ieteicams to skalot ar kumelīšu uzlējumu, kuram pievienota dzeramā soda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu