Prezidente cer, ka jaunā valdība nostrādās līdz nākamajām vēlēšanām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga cer, ka jaunajai valdībai izdosies sasniegt vēl nebijušu rekordu atjaunotās Latvijas vēsturē, nostrādājot pilnu četru gadu darba ciklu.

«Politiskā stabilitāte, par ko liecina pēdējās vēlēšanas, nodrošinātais vairākums, kas šai valdības koalīcijai pieejams Saeimā, rada izdevīgus priekšnosacījumus politiski drosmīgu lēmumu pieņemšanai un līdz šim vēl neatrisinātu jautājumu risināšanai,» uzrunājot Ministru kabinetu tā pirmajā sēdē sacīja prezidente.

Vīķe-Freiberga uzsver, ka pēc dažām nedēļām gaidāmā NATO galotņu tikšanās Rīgā ir viens no rādītājiem tam, cik daudz pēdējos gados sasniegts saistībā ar galvenajiem ārpolitiskajiem mērķiem. Viņasprāt, pienācis laiks arī beidzot nokārtot tos ārpolitiskos jautājumus, kas ilgstoši palikuši bez risinājuma, piemēram, nenoslēgtais robežlīgums ar Krieviju un neratificētais jūras robežlīgums ar Lietuvu.

Vīķe-Freiberga runā uzsvēra arī  to, ka nepieciešams risināt dubultpilsonības jautājumu saistībā ar tiem ārzemēs dzimušajiem bērniem, kam tikai viens no vecākiem ir latvietis. «Ņemot vērā Latvijas teju vai katastrofiskās demogrāfiskās tendences, Latvijai katrs potenciālais pilsonis ir īpaši vērtīgs, un mēs nedrīkstētu ar vieglu roku atsacīties no tiem, kas par tādiem vēlas kļūt,» sacīja prezidente.

Pēc prezidentes domām, rūpēm par ārvalstīs dzīvojošajiem latviešiem jākļūst daudz redzamākām — jādomā, kā viņu bērniem atgriezties Latvijas izglītības sistēmā pēc citās zemēs pavadītiem skolas gadiem, kā arī jāveicina ārvalstīs dzīvojošo cilvēku vēlme atgriezties Latvijā.

Valsts vadītāja arī atgādināja, ka jāturpina darbs pie sabiedrības saliedēšanas, neaizmirstot par dažādām mazākuma grupām — etniskām, rasu, seksuālajām un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

«Kā reālākais un praktiskākais gala mērķis valdības darbībai vēl ilgus gadus paliks nemainīgs, proti, veicināt turpināti strauju Latvijas ekonomisko izaugsmi, lai sasniegtu Eiropas Savienības vidējo labklājības un dzīves kvalitātes līmeni pēc iespējas ātrākā laikā,» sacīja Vīķe-Freiberga. Pēc prezidentes domām, ekonomikas jomā valdībai jārūpējas par Latvijas konkurētspējas veicināšanu Eiropas Savienībā, kā arī vairs neatlikt eiro ieviešanu.

Prezidente uzrunā arī pieminēja Latvijas iedzīvotājiem patlaban visaktuālāko jautājumu — gaidāmo elektroenerģijas tarifu sadārdzinājumu. Valsts vadītāja pauda cerību, ka elektroenerģijas un gāzes tarifus nepaaugstinās vismaz šoziem. Pēc viņas domām, tas pārāk smagi ietekmētu sociāli neaizsargātākos iedzīvotāju slāņus.

Pēc uzrunas premjers Aigars Kalvītis apgalvoja, ka pilnīgi piekrīt prezidentes viedoklim par turpmāko gadu laikā veicamiem uzdevumiem un jaunizveidotā komanda ir gatava uzņemties atbildīgos pienākumus.

Pēc Valsts prezidentes svinīgās uzrunas visi jaunie Ministru kabineta locekļi, izņemot aizsardzības ministru Ati Slakteri, kas pirmajā valdības sēdē nepiedalījās, fotografējās kopā ar Vairu Vīķi-Freibergu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu