Zāļu vietā — dabas līdzekļi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Kad sāp kakls jeb iekaisusi rīkles gļotāda, kaklā parādās skrāpēšanās sajūta, ne vienmēr jāķeras pie ķīmisko medikamentu lietošanas, dažkārt pietiek ar vienkāršiem dabas vai homeopātiskiem līdzekļiem, kas ir vienlīdz piemēroti gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Taču, ja kakla sāpēm pievienojas paaugstināta ķermeņa temperatūra, ir jādodas pie ārsta, kurš izvēlēsies katram piemērotākos ārstnieciskos līdzekļus, uzsver ģimenes ārste, homeopāte Agrita Kalsnava. Bieži vien šādos gadījumos cilvēki izlīdzas tikai ar aptiekāra padomu, taču ārste brīdina, ka ne vienmēr pēc slimības simptomiem vien iespējams izvēlēties piemērotāko ārstniecisko līdzekli. «Līdz ar to tiek nevajadzīgi apgrūtināts organisms, kam jāuzņem nepareizi piemeklēts preparāts, un tiek mainīta organismā kārtība, ko nevajadzētu aiztikt,» piebilst ārste.

Ja kakls sāp ilgāk par trim četrām dienām vai pievienojas grūtības norīt, augsta ķermeņa temperatūra un vemšana, ārsta palīdzība ir jāmeklē nekavējoties.

Skalo, dzer zāļu tējas vai sūkā tabletītes

Mājas apstākļos kakla sāpju mazināšanai vienkāršākais paņēmiens ir tā skalošana. Piemēram, trīs četras reizes dienā to var skalot ar sāls (glāzē ūdens izšķīdina apmēram tējkaroti sāls) vai sodas ūdeni. Tas samazina tūsku, kā arī aizskalo prom visu nevajadzīgo. Var jaukt kopā sāli un sodu vai pievienot dažus pilienus joda, jo tas dezinficē (uzmanību — jods atsevišķiem cilvēkiem var izraisīt smagu alerģiju!). Kakla skalošanai noder aptiekās nopērkamās tinktūras, piemēram, kliņģerīšu tinktūra, ko iepilina ūdenī. Var gatavot salvijas, kumelīšu vai ozolu mizas novārījumu.

Savukārt kakla sildīšanai der visi veselie graudi — griķi, auzas, linsēklas. Tos silda un liek uz kakla, aptinot ar lakatu vai šalli. Līdzīgi var izmantot arī rupjo sāli, to uzsildot uz sausas pannas. Daktere A. Kalsnava neiesaka kaklu sildīt, ja ir ļoti augsta ķermeņa temperatūra, jo sildot temperatūra var paaugstināties vēl vairāk.

Kakla iekaisuma mazināšanai cilvēki ļoti iecienījuši sūkājamās tabletes (konfektes), kas satur dažādus ekstraktus. Tomēr A. Kalsnava neiesaka tās kakla sāpju gadījumos, jo šie līdzekļi ļoti sausina gļotādu un iespaids, ka kļuvis vieglāk, ir mānīgs, uzsver ārste. Patiesībā rodas vēl lielāks kairinājums, kad atkal un atkal gribas ņemt nākamo ledeni. «Tad jau labāk šādas konfektes vietā pazelēt krustnagliņu vai kalmju saknes gabaliņu, jo tā ir antiseptiska un mazina iekaisumu,» iesaka homeopāte. Ja nav alerģijas pret bišu produktiem, var pazelēt propolisa gabaliņu. Propolisu (vienalga — svaigu, eļļā vai spirtā) var šķīdināt un pilināt uz cukura vai maizes.

Daži cilvēki ir iecienījuši kakla skalošanu ar eļļu — kādas 10 minūtes to paskalo pa muti un izspļauj. Šo procedūru ieteicams veikt no rīta. Kakla iekaisumu mazina arī smiltsērkšķu un kliņģerīšu eļļas aerosols, jo augu sastāvā esošajām aktīvajām vielām piemīt antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības.

Iekšķīgi kakla iekaisumu īpaši labi palīdz ārstēt sarkanā āboliņa tēja, kas mazina iekaisuma procesus, bet no ārpuses kaklu var smērēt ar kampareļļu vai ziedi «Evija».

Kad kakls nesāp saaukstēšanās dēļ

«Ir cilvēki, kuriem, no rīta ceļoties, kakls regulāri ir sāpīgs un sauss, tajā jūtams kairinājums. Bieži vien to nav izraisījusi kāda infekcija, bet gan slikta kuņģa darbība — skābes «sitas» uz augšu. Par to liecina arī tādas kuņģa problēmas kā dedzināšana, atraugas, skābuma un rūgtuma garša mutē no rītiem,» aicina sevī ieklausīties A. Kalsnava. Tādā gadījumā nelīdzēs nekādas kakla skalošanas vai citas metodes, bet gan linsēklu novārījuma lietošana — tādējādi nomierināsies kuņģa gļotāda, mazināsies skābes izdalīšanās un reflekss, kas to spiež uz augšu.

Kairinājumu kaklā var izraisīt arī iesnas un iekaisusi aizdegune, jo guļot gļotas ietek kaklā un tajā rodas šķietamas sāpes.

Cilvēka organisms kļuvis arī jutīgāks pret aukstumu, un caurvējš vai nosalušas kājas izraisa kakla iekaisumu. Šādos gadījumos A. Kalsnava iesaka pievērsties vispārējai terapijai, ko visprecīzāk varēs ieteikt ārsts.

Balss pazušana, kad nav citu saaukstēšanās slimībām raksturīgo simptomu, ir līdzīga reakcija. Adaptējoties laika apstākļos, balss atkal parādās. Jutīgiem un nervoziem cilvēkiem, ja ir pamatīgs stress, arī var pazust balss, jo, tēlaini runājot, kaklā mēdz iesprūst daudzi neizteikti aizvainojumi un emocijas.

Aptiekās aizsmakuma, balss zuduma un balss saišu pārpūles gadījumos pieejamas tabletes «Homeovox».

Vispirms — dabiskie preparāti

Farmaceite Laila Šace: «Daļa cilvēku uz aptieku nāk, skaidri zinot, ko vēlas, un pirmā izvēle iekaisuša kakla ārstēšanā ir dabiskie preparāti. Ļoti populāri ir homeopātiskie līdzekļi, ko lieto gan profilaksei, gan ārstēšanai. Iecienīti ir Igaunijā ražotie eļļu aerosoli, par kuru labajām īpašībām acīmredzot ir pārliecinājušies arī ārsti, jo arvien biežāk tos izraksta saviem pacientiem.

Cilvēki izvēlas arī sūkājamās tabletes «Propolki» ar C vitamīnu, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu. Populārs līdzeklis ir piparmētru bronhiālais balzams, kā arī «Isla» tabletes, kuru sastāvā ir Islandes ķērpis un kuras der sausa, kairinoša klepus mazināšanai.

Kombinētais efekts ir «Anginal» aerosoliem un tabletēm.

Divi jauni produkti ir Latvijas ražotājam «Silvanols» — aerosoli «Laringospray» un «Faringospray». Abi līdzekļi ir paredzēti mutes dobuma un rīkles aprūpei, ja ir gļotādas iekaisums. Tie ir arī antiseptiski līdzekļi ādas nobrāzumiem, brūcēm un apdegumiem.

Visi dabas produktu līdzekļi der, ja saaukstēšanās simptomi ir tikko parādījušies. Tomēr vispirms uzmanīgi iepazīstieties ar to lietošanas instrukciju, lai nebūtu tā, ka tas pastiprina citu medikamentu nevēlamu iedarbību.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu