Degunam palīdz ķiplociņš

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Imunitātes stiprināšanai ieteicams papildus lietot C vitamīnu vai kompleksos vitamīnus. Tie palīdzēs neiedzīvoties iesnās.

Tikko parādījušās iesnu pirmās pazīmes — nieze un kņudināšana deguna gļotādā, šķaudīšana, bet vēl nav izdalījumu no deguna, var palīdzēt tautas līdzekļi — aveņu un liepziedu tēja, ķiploki, papildu C vitamīns. Ģimenes ārste Zane Torbejeva iesnu sākumstadijā iesaka lietot homeopātiskos līdzekļus, piemēram, «Oscillococcinum», kā arī rinogēlu, dabiskā jūras ūdens aerosolu «Humer». Sūkājamās tabletes un konfektes ar ārstniecisko augu ekstraktiem iesnas vai citas saaukstēšanās slimības neārstē, bet to radīto diskomfortu gan samazina.

Kad jau ir parādījušies ūdeņaini, caurspīdīgi izdalījumi, kas 3–5 dienu laikā kļūst gļotaini un dzeltenīgi, piemērotākās zāles jāmeklē aptiekā. To, kuri preparāti derēs katrā konkrētajā gadījumā, vislabāk pateiks ārsts vai farmaceits. Īpašos gadījumos papildus var tikt ieteikta antibakteriālā terapija.

Vislabākais — profilakse

«Kāda bērna māte man pastāstīja, ka bērnudārza audzēkņiem reiz esot izdalīti šokolādes olu viducī ievietotie plastmasas trauciņi, tiem izveidoti caurumiņi un iekšā ielikts ķiploks. Šie trauciņi pakārti bērniem kaklā, un, man jāatzīst, tas ir izdomas bagāts un lielisks veids, kā nodrošināties pret vīrusu uzbrukumu,» Z. Torbejeva stāsta pieredzi. Fungicīdi — ķiploks — ir viens no ārstu atzītajiem tautas līdzekļiem profilakses nodrošināšanai līdzās aveņu ievārījumam un liepziedu tējai.

Šajā laikā ieteicams papildus lietot arī C vitamīnu imunitātes stiprināšanai vai kompleksos vitamīnus, kas palīdz atgūt darba spējas, piemēram, «Vitamax». Der arī visi svaigie dabas produkti, kuros ir daudz C vitamīna, — upenes, dzērvenes, brūklenes un kāposti. Ieteicams lietot daudz šķidruma — pat divi vai trīs litri dienā.

Vīrusu periodā joprojām labs profilakses līdzeklis ir remantadīns — pa vienai tabletei dienā.

Labas pacientu atsauksmes izpelnījies pret iesnām pilienu veidā lietotais smiltsērkšķu ekstrakts, ko ražo Latvijā. Tas mazina arī kakla sāpes. Saaukstēšanās simptomi izzūd apmēram trīs dienu laikā.

Reklāmas ir universālas

Iesnu jeb rinīta izpausmes un blakusparādības katram cilvēkam var būt atšķirīgas, tāpēc plaši reklamētie medikamenti vienam palīdzēs, bet cita stāvokli padarīs sliktāku. «Reklāmas ir universālas, jo nav izstrādātas kādam konkrētam gadījumam, taču ikvienam pacientam ir sava slimības simptomu specifika,» Z. Torbejeva norāda uz biežāko kļūdu pretiesnu līdzekļu izvēlē. «Pacienti sākumā paņem kortikoīdus, jo kāds ir stāstījis, ka tie ir ļoti labi līdzekļi. Taču nezina, ka tie ir hormonu preparāti, kas veicina atrofiju, radot t. s. atsitiena efektu. Cilvēki nezina arī to, ka efedrīns un pseidoefedrīns jālieto īslaicīgi — trīs četras dienas, ne ilgāk. Ja lieto nedēļu vai pat divas, notiek pretējs efekts — sākumā it kā ir labāk, bet tad kļūst arvien sliktāk — gļotāda uzbriest, sākas hipertrofija, kas pāriet gļotādas atrofijā, un cilvēks var iedzīvoties hroniskajās jeb medikamentozajās iesnās.»

Tad var palīdzēt tikai šā preparāta lietošanas pārtraukšana un adekvātas terapijas sākšana, visticamāk, jau pie otorinolaringologa.

«Ja iesnas nepāriet jau otro nedēļu, iespējams, pietiks ar līdzekļiem, kas samazina tūsku, — preparātiem, kas satur efedrīnu, pseidoefedrīnu, piemēram, «Rinodeks Plus» sīrupu. To lieto, lai atvieglotu elpošanu caur degunu, mazinātu spiediena sajūtu tā blakusdobumos, iesnas, šķaudīšanu, acu asarošanu saaukstēšanās, siena drudža vai citu augšējo elpceļu alerģisku slimību gadījumā,» skaidro Z. Torbejeva.

Pret temperatūru derēs paracetamols

Ja papildus iesnām ir vēl kādas saaukstēšanās izpausmes, piemēram, paaugstināta ķermeņa temperatūra, tad jāraugās, lai lietotie ārstnieciskie līdzekļi iedarbojas arī uz tām.

«Ja temperatūra ir ap 39 grādiem, nepieciešami medikamenti, kuru sastāvā ir paracetamols, C vitamīns, piemēram, «TheraFlu». Tas palīdz mazināt drudzi un drebuļus, galvassāpes, deguna aizsprostojumu un šķaudīšanu, taču iedarbība ir īslaicīga un var radīt miegainību,» saka Z. Torbejeva. Ja iesnas nav saaukstēšanās izpausme, bet citas slimības simptoms, tām būs vajadzīga citādāka ārstēšana.

Der zināt

Cilvēkiem ar paaugstinātu vai pazeminātu asinsspiedienu, sirds un asinsvadu, elpceļu slimībām, paaugstinātu acs iekšējo spiedienu vai glaukomu, cukura diabētu u. c. pirms pret­iesnu līdzekļu lietošanas jākonsultējas ar ārstu.

Mediķu uzraudzībā jau no paša iesnu sākuma vēlams ārstēties cilvēkiem ar novājinātu imunitāti un hroniskām slimībām, jo pseidoefedrīns dažu preparātu sastāvā var izraisīt uzbudinājumu un bezmiegu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu