Kalvītis: Krievijas tonis minoritāšu jautājumā ir mainījies

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

«Mēs esam kaimiņi, mēs esam ieinteresēti stabilitātē un labās attiecībās ar kaimiņvalstīm,» sacīja premjers Aigars Kalvītis vēsturiskajai Latvijas un Krievijas robežlīguma parakstīšanai veltītajā kopīgajā preses konferencē.

Parakstīts Latvijas un Krievijas robežlīgums

«Šim robežlīgumam ir vismaz desmit gadu vēsture un Latvija nekad nav izvirzījusi teritoriālās pretenzijas pret Krieviju. Tagad pēc šī līguma parakstīšanas abas valstis varēs risināt daudzus citus svarīgus jautājumus. Šis līgums sniegs atbildes uz daudzajiem jautājumiem,» sacīja Kalvītis.

Krievijas premjers Mihails Fradkovs norādīja, ka šis līgums atbilst abu valstu nacionālajām interesēm un tas veicinās sadarbību, kā arī ir slēgts viens no divpusējo attiecību problēmjautājumiem. «Pēdējo gadu laikā ir sakrājušās ne mazums problēmu, kas jāatrisina. Jānāk vienam otram pretī un jāmeklē kompromiss. To esam viens otram apliecinājuši, parakstot robežlīgumu,» teica Fradkovs.

Viņš uzsvēra, ka «šis līgums rada apstākļus abu valstu sadarbības attīstībai». Abas puses tāpat apsprieda jautājumu par krievvalodīgo iedzīvotāju apstākļiem Latvijā. «Mēs vēlētos, lai attieksme pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem atbilstu starptautiski noteiktajiem kritērijiem, kas neierobežo viņu tiesības un brīvību,» teica Fradkovs.

Kalvītis uz to atbildēja, ka «Latvijā ir tās visas normas, kas saistās ar nacionālajām minoritātēm, un cilvēkiem ir brīvas izvēles iespējas - naturalizēties vai nē». Latvijas premjers gan piebilda, ka Krievijas tonis minoritāšu jautājumā ir ievērojami mainījies un kaimiņvalsts vairs neizsaka pārmetumus par to, ka Latvijā netiekot ievēroti starptautiski noteiktie kritēriji.

parakstīja 1997. gadā parafēto Latvijas–Krievijas robežlīgumu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu