Mūžsenais jautājums: vai masturbācija ir kaitīga?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš

Neviena mūsu dzīves joma nav tik bagāta aizspriedumiem un noturīgiem mītiem, kā cilvēciskā seksualitāte. Un izrādās, ka joprojām visvairāk daudzus pieaugušos satrauc jautājums par masturbācijas kaitīgumu.

Masturbē ne tikai tie, kas nevar vai negrib atrast sev partneri tiešām dzimumattiecībām. Masturbē gan vienatnē dzīvojošie, gan laulātie. Un, kā rāda anketu dati, tie, kas masturbē biežāk, biežāk arī stājas partnerattiecībās.

Protams, ir gadījumi, kad indivīds vispār priekšroku dod masturbācijai, bet tas tāpēc nebūt nedod tiesības kādam spriest, ka šis cilvēks ir psihiski slims, seksuāli neapmierināms vai garīgi nenobriedis. Vienkārši pastāv izvēles iespēja — apmierināt sevi pašam vai ļauties dzimumpriekiem divatā.

Tomēr apbrīnojami dzīvotspējīga ir izrādījusies dižā sengara Hipokrata izvirzītā tēze, ka ar masturbāciju radītā sēklas noplūde var izsaukt smagas mugurkaula saslimšanas. Ar masturbāciju kā agrāk, tā mūsdienās tiek saprasta dzimumapmierinājuma gūšana, izmantojot tiešu dzimumorgānu fizisku stimulāciju.

Masturbācija — lat. «manus» — roka, «stuprare» — apgānīt, aptraipīt. Mūsdienu zinātnieki gan uzskata, ka sākotnēji jēdziena darināšanā varētu būt izmantota sengrieķu sakne — «mezea», kas nozīmē «ģenitālijas» un tālab sākotnējā vārda «masturbācija» nozīme — dzimumorgānu uzbudināšana ar rokām.

Taču par masturbāciju nekādi nevar uzskatīt tās fiziskās darbības, kuras veic dzimumattiecībās iesaistīti partneri, ar rokām stimulējot viens otra ģenitālijas. Arī tad, ja kāds no partneriem vai abi ar rokām aizskar savus dzimumorgānus pirms vai pēc tieša dzimumakta, nevar spriest, ka tiek veikta masturbācija, jo darbībām, kurās iesaistīti divi cilvēki, piemīt tāda zināma psihoerotiskā struktūra, kas to ļoti atšķir no vienpersoniskās masturbācijas.

Otrs vārds, kuru vēl tagad pieņemts lietot, runājot par pašapmierināšanos, — «onānisms» — ir cēlies, pateicoties klasiskajam sižetam par Onānu, kuru Dievs sodīja ar nāvi par to, ka viņš, aiztiekot savu locekli ar rokām, radīja sēklu, kura nolaistīja zemi. Un atkal mūsdienu pētnieki sliecas uzskatīt, ka drīzāk jau sižets apliecina regulāra pārtrauktā dzimumakta neveselīgumu, nevis masturbācijas kaitīgumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu