Darba līgums uz laiku – tikai īpašos gadījumos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Parasti darba devējs, pieņemot darbā jaunu kadru, noslēdz darba līgumu uz nenoteiktu laiku, taču gadās, ka līgumā var būt ierakstīts laiks, kad darbs tiks uzteikts.

Tomēr līguma noslēgšana uz noteiktu laiku nav atļauta, piemēram, ja darba devējs ilgākā laika posmā vēlas pārbaudīt jauno darbinieku, norāda Valsts darba inspekcijas darba tiesību daļas vadītājs Guntars Staune.

Atļauts sportā, kultūrā

Darbinieka prasmju pārbaudei ir domāts pārbaudes laiks, taču darba līgumu uz noteiktu laiku var noslēgt tikai septiņos atsevišķos gadījumos. Tos nosaka darba likuma 44. pants, kurā teikts, ka darbinieku pieņemt darbā, norādīt, cik ilgi viņš strādās uzņēmumā, drīkst tikai tad, ja darbinieks pieņemts pildīt sezonas rakstura darbu. Tāpat darbinieku uz noteiktu laiku var pieņemt kultūras, banku, finanšu un tirdzniecības jomā, izglītības vai sporta, īpaši aizsargājamo teritoriju aizsardzības un apsaimniekošanas jomā un citur. Papildus šiem gadījumiem darba līgumu uz noteiktu laiku var noslēgt promesoša vai no darba atstādināta darbinieka aizvietošanai, kā arī darbinieka aizvietošanai, kura pastāvīgā darba vieta kļuvusi brīva līdz brīdim, kad tiks pieņemts darbā jauns darbinieks. Turklāt līgumu uz laiku var slēgt, ja ir gadījuma darbi, kas uzņēmumā parasti netiek veikti, un uz noteiktu pagaidu darbu, kas saistīts ar uzņēmuma darbības apjoma īslaicīgu paplašināšanos vai ražošanas apjoma pieaugumu. Ar likumu darbiniekus uz laiku atļauts pieņemt uz neatliekamu darbu, lai novērstu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kuras nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā. Vēl darba līgumu uz laiku var slēgt bezdarbniekam paredzētu algotu pagaidu vai citu darbu saistībā ar viņa iesaistīšanos aktīvajos nodarbinātības pasākumos.

Jāpaskaidro iemesli

Līgumu uz noteiktu laiku var slēgt, lielākais, uz trim gadiem. Šajā laikā ierēķināts, ka darba devējs līgumu uz noteiktu laiku pārslēdzis vairākkārt. Pēc šiem trim gadiem, ja darba devējs vai darbinieks neizsaka vēlmi darba attiecības pārtraukt, tiek uzskatīts, ka darba līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku. Staune piebilst, ka līgums par noslēgtu uz nenoteiktu laiku tiek uzskatīts arī tad, ja darba devējs nav paskaidrojis, kādēļ slēdz līgumu, norādot, kad tas beidzas. «Darba līgumā nav jānorāda, kādēļ darbinieks tiek pieņemts uz noteiktu laiku, taču uzņēmuma vadītājam jāizskaidro, kādēļ ar viņu netiek noslēgts līgums uz nenoteiktu laiku,» skaidro Valsts darba inspekcijas pārstāvis. Turklāt darba devējam nav tiesību slēgt darba līgumu uz noteiktu laiku, par iemeslu minot kādu citu, nevis likumā noteiktos gadījumus.

Ja darba līgums noslēgts uz noteiktu laiku un, beidzoties tā termiņam, nedz darba devējs, nedz ņēmējs neizsaka vēlmi darba attiecības izbeigt, darba līgums automātiski tiek uzskatīts par noslēgtu uz nenoteiktu laiku. Piemēram, ja līgums noslēgts līdz 1. jūnijam, bet darba devējs 2. jūnijā piedāvā līgumu pārslēgt uz noteiktu jaunu termiņu, tad darba ņēmējs var uzstāt, ka viņš jau strādā uz nenoteiktu laiku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu