Eksperti: Emsi, proties!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Portāla «Apollo» aptaujātie politologi Filips Rajevskis, Valts Kalniņš un Andris Runcis atzīst: Emsim reiz jāprotas un no Saeimas priekšsēdētāja amata jāatkāpjas.

Lai gan iepriekš viņš solīja izlemt, tiklīdz prokuratūra norādīs uz konkrētiem pārkāpumiem, Emsis klusēja līdz vēlam piektdienas vakaram, kad paziņoja par atkāpšanos. Pirms Emsis beidzot izlēma, uz kuru pusi soli spert, politologi sprieda, kādu ietekmi šis gadījums atstās vietējā mērogā — uz Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un valdību, kā arī starptautiskā mērogā.

Rajevskis portālam «Apollo» uzsvēra, ka Emsim vajadzētu nolikt deputāta mandātu un aiziet no amata, līdz Saeima lems par viņa izdošanu kriminālvajāšanai. «Neredzu, kā var apvienot darbu Saeimā un partijā,» sacīja Rajevskis. Fakts, ka ne tikai pret Emsi, bet arī pret ZZS premjera amata kandidātu Aivaru Lembergu sākts kriminālprocess, atstāj graujošu iespaidu ne tikai uz partiju, bet arī uz valdību. «Šāda amata atbrīvošanās, ņemot vērā arī to, ka ekonomikas ministra postenis ir vakants pēc Stroda aiziešanas, var veicināt izmaiņas valdībā ātrāk, nekā par to runāts iepriekš,» saka politologs. Viņaprāt, ja brīvais ministra krēsls var gaidīt, «Emša gadījums ir neatliekams». Rajevskis vērsa uzmanību uz vēl kādu būtisku aspektu — ja sāktā kriminālprocesa dēļ krīt šāda augsta amatpersona, prokuratūrai sāktais jānoved «līdz galam». «Prokuratūra darbojas kā gaļmašīna. Tikai jautājums, ar ko šī malšana beigsies — ar sačakarētu reputāciju vai sodu. Un šis kriminālprocess nedrīkst beigties ar neko,» sarunā ar «Apollo» norādīja politologs.

Kalniņš, vērtējot ZZS kā politisku organizāciju, uzskata, ka tā drīz kļūs par farsu, jo apsūdzētas amatpersonas, kā arī amatpersonas, pret kurām sākts kriminālprocess, kļuvusi par pazīšanās zīmi vai normu. Viņaprāt, partija konsekventi cenšas ieturēt kādu skandalozu un paradoksālu pozīciju. Kā piemēru viņš min Lemberga lietu. «Tomēr Emsis atšķirībā no Lemberga ir augsta valsts amatpersona,» norādīja Kalniņš un piebilda, ka Emsim būtu jāatkāpjas pat tad, ja pret viņu nebūtu sākts kriminālprocess. «Šoreiz Saeimas priekšsēdētāja diezgan necienīgais stāsts par naudu un portfeli un vairāki pēdējā laika publiskie izteikumi par naudu un portfeli izklausās vairāk pēc komēdijas žanra uzteikumiem,» norādīja Kalniņš un uzsvēra, ka Saeimas priekšsēdētāja amats ir respektabls. «Tur no tā nav palicis nekas. Par viņu jau daudzi uzjautrinās. Nav labi, ka viņš ir devis šādu pamatu,» teica Kalniņš. Jautāts, kā šis gadījums varētu ietekmēt Latvijas reputāciju citviet pasaulē, Kalniņš sacīja: «Latvija izskatīsies kā valsts, kurā politiķi var atļauties aptraipīt savu reputāciju. Jūrmalgeitā iesaistīto partiju biedri veiksmīgi startēja vēlēšanās, tie, kas atbildīgi par pārtērētajiem līdzekļiem vēlēšanās, arī turpina savu karjeru, premjera amata kandidāts cietumā, prezidents, kurš pats ir pieņēmis «pateicības»... Skaidrs, kas no tā izriet.»

Runcis «Apollo» sacīja, ka, viņaprāt, pagaidām nav skaidrs, kā kriminālprocesa sākšana pret Emsi ietekmēs turpmāko partijas darbību un tās reputāciju. Viņš nekomentēja arī to, kā šī lieta varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātus, jo līdz vēlēšanām vēl ir daudz laika. Politologs norāda, ka būtu jābūt skaidrībai, kāda būs Saeimas priekšsēdētāja turpmākā rīcība. «Skaidrība ir gan Emša, gan visas Saeimas interesēs, taču tikai Emsis zina, kā ir patiesībā,» sacīja Runcis. Jautāts, kā šis gadījums varētu ietekmēt Latvijas reputāciju citviet pasaulē, Runcis sacīja, ka «politiķi vienmēr bijuši uzmanības centrā un citviet pasaulē aktīvi seko līdzi tam, kas notiek Latvijā». Tāpat viņš uzskata, ka šis jautājums jārisina iespējami ātrāk, jo tas grauj ne vien Emša, bet visas Saeimas prestižu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu